Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Originálny duatlonový turnaj v Bratislave spojil šach a beh

Na snímke súťažiaci pri šachových partiách. Foto: TASR/Marián Holubčík

Myšlienka originálneho duatlonu napadla nadšeného šachistu a bežca Martina Hunčára, ktorý má odbehnutých niekoľko maratónov.


Bratislava 23. júna (TASR) – Netradičné spojenie duševného a fyzického športu ponúkol sobotňajší prvý ročník súťaže Run and Chess na bratislavskej Kuchajde. V šachovom päťkolovom turnaji museli účastníci pred začiatkom partií zabehnúť 1,5-kilometrový okruh okolo jazera. Takéto podujatie sa na Slovensku konalo prvýkrát a organizátori nemajú vedomosť o tom, že by sa vôbec niekde predtým uskutočnilo.

Na každú šachovú partiu mal každý zo súťažiacich vymeraných desať minút. Kto dobehol k partii skôr, stlačil súperovi šachové hodiny. Pre úspešný výsledok tak musel byť dobrý šachista aj zdatným bežcom, keďže inak mal v hre časový hendikep.

Myšlienka originálneho duatlonu napadla nadšeného šachistu a bežca Martina Hunčára, ktorý má odbehnutých niekoľko maratónov. "Neviem o žiadnom podujatí vo svete takéhoto druhu. Je to premiéra, prišli sme sa v prvom rade dobre zabaviť. Rozhýbeme svoje telo, takže to prispieva aj k zdraviu, a zároveň si precvičíme aj naše mozgové závity," povedal pre TASR.
Na snímke vľavo s číslom 2 celkový víťaz Oliver Špaček z ŠK Osuské počas bežeckej časti súťaže.
Foto: TASR/Marián Holubčík

Podujatie sa konalo pre beh v priaznivom počasí, šachy sa hrali na terase miestnej reštaurácie. Súťaž prilákala celkovo 34 šachistov a bežcov, a to nielen zo Slovenska, ale aj Anglicka a Rumunska, vrátane držiteľov medzinárodných šachových titulov. Napokon zvíťazil Oliver Špaček zo Šachového klubu Osuské so 4,5 bodmi. Druhý skončil Dušan Schwarz z ŠK Modra 4,5 b a tretí medzinárodný veľmajster Martin Mrva 4,0 b z klubu Šachy Reinter. V ženskej kategórii bola najlepšia medzinárodná majsterka Alena Mrvová (3,5 b), medzi seniormi Štefan Ďurovka (3 b) a medzi deťmi do 12 rokov Hana Krákorová (2,5 b).

"Páči sa mi tá kombinácia behu a šachu. V turnaji som mal asi aj trochu šťastia, dnes bol skrátka môj deň," zhodnotil celkový víťaz 19-ročný Oliver Špaček.

Podľa organizátorov zo šachového klubu Doprastav Bratislava sa podujatie vydarilo a účastníci boli spokojní. "Viacerí už prichádzajú s rôznymi vylepšeniami, tak uvidíme, čo z toho zapracujeme. Myslím, že na budúci rok by mohlo byť ďalšie pokračovanie v podobnom termíne," skonštatoval Hunčár.