Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Od Tatier k Dunaju štartuje už v sobotu

Ilustračné foto Foto: TASR

Absolvovať beh od Tatier k Dunaju je neuveriteľný zážitok. Najzaujímavejší je nočný beh, ktorý sa nedá nahradiť žiadnym iným štandardným tréningom.

Bratislava 11. augusta (TASR) - Blížiaci sa 4. ročník najväčšieho a najdlhšieho štafetového behu na Slovensku - Od Tatier k Dunaju (štart je v sobotu 20. augusta v Jasnej v Nízkych Tatrách, cieľ v nedeľu 21. augusta v Bratislave) - bude mať rekordnú účasť. „Kým v predchádzajúcich rokoch štartovalo postupne 52, 154 a 188 štafiet, tentoraz ich bude rovná dvojstovka. Očakávame, že rekordný bude aj počet bežcov, v doterajších troch ročníkoch sme zaznamenali 602, 1786 a 2143 pretekárov,“ informoval na tlačovej konferencii hlavný organizátor behu, riaditeľ spoločnosti Top Koncept Štefan Šogor.

Trať behu tvorí 36 úsekov rôznej dĺžky a obťažnosti, ktorých dĺžka je 7 až 12 km. Trasa povedie z 95 % po asfaltových cestách II. a III. triedy od nízkotatranských končiarov cez liptovské dedinky, Banskú Bystricu, povodie rieky Hron, Šaľu, Žitný ostrov, Gabčíkovo po cieľové Tyršovo nábrežie v Bratislave. Bežci budú mať k dispozícii viac staníc s občerstvením na ťažšie dostupných miestach. Organizačný štáb behu tvorí 150 ľudí.



Pri 12-člennom družstve každý bežec absolvuje 3 úseky s odstupom 8 – 10 h, spolu teda cca 30 km počas dvoch dní. Štartujú aj šesť, či deväťčlenné tímy mužov, žien, či zmiešané. Ich súčasťou sú aj jednotlivci zo zahraničia, pričom najvzdialenejšou krajinou je Madagaskar. V intervalovom štarte v sobotu medzi 8 - 14 h odštartuje pred Demänovskou jaskyňou prvý z pomalších bežcov, v nedeľu organizátori očakávajú prvých v cieli okolo 14.00 h, pričom prípadná rezerva pre posledný tím je 20.00 h. Časy víťaznej štafety v rokoch 2013, 2014 a 2015 dosiahli hodnotu 25:43, 22:20 a 23:01 h. Tí bežci, ktorí nebežia, sa presúvajú na svoje štafetové úseky motorovými vozidlami.



Hlavným poradcom behu je popredný slovenský vytrvalec Gabriel Švajda, piaty z tohtoročného ČSOB Bratislavského maratónu. „V príprave na tento beh odporúčam vyskúšať zabehnúť 3x10 km v priebehu 24 hodín s primeranou regeneráciou.“ Ambasádorkou behu je herečka Gabriela Marcinková Mihalčínová. „V tomto roku pobežím celú trať už po tretí raz. Absolvovať beh od Tatier k Dunaju je neuveriteľný zážitok. Najzaujímavejší je nočný beh, ktorý sa nedá nahradiť žiadnym iným štandardným tréningom.