Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bystričania ďalej bez prehry, Poprad nedokončil obrat

Na snímke sprava Samuel Mlynarovič (Poprad), Lukáš Handlovský, Michal Roman (obaja Zvolen) počas zápasu 2. kola hokejovej Tipsport ligy HKM Zvolen - HK Poprad. Zvolen, 15. septembra 2019. Foto: TASR - Dušan Hein

Tipsport liga pokračovala druhým kolom.

Banská Bystrica 15. septembra (TASR) - Hokejisti Banskej Bystrice sú aj po 2. kole slovenskej Tipsport ligy 2019/2020 nezdolaní. V nedeľu si doma poradili s Detvou 5:2. Štyrmi asistenciami sa na víťazstve podieľal kanadský obranca Jordon Southorn. Detva prehrala aj v druhom tohtosezónnom vystúpení.

Hokejisti Slovana Bratislava zvíťazili v nedeľňajšom zápase 2. kola Tipsport ligy v Liptovskom Mikuláši 3:1. "Belasí" nadviazali na triumf v Košiciach (2:1) a po návrate do slovenskej najvyššej súťaže si udržali stopercentnú bilanciu. Najbližšie v utorok 17. septembra privítajú Nové Zámky.

MAC Újbuda zdolal v nedeľňajšom domácom zápase 2. kola slovenskej hokejovej Tipsport Ligy maďarského rivala Jégesmedvék Miškovec 5:3. Dosiahol tak prvé víťazstvo v novej sezóne. Dvoma gólmy sa blysol kanadský útočník budapeštianskeho tímu Joshua Pitt.

Tipsport liga - 2. kolo:


HC Mikron Nové Zámky - HC Košice 1:2 (0:1, 0:1, 1:0)

Góly: 55. Stupka (Drtina) - 6. Majdan (Haščák, Chovan), 31. Haščák (Chovan). Rozhodovali: Novák, Stano - Jedlička, Frimmel, vylúčení: 7:10 na 2 minúty, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:1, 1153 divákov.

Nové Zámky:
Kristín - Drtina, Hain, Dlugoš, Mikuš, Hatala, Ordzovenský, Šmach - Andrisík, Vešutkin, Stupka - Bajtek, Urban, Jurík - Rogoň, Fábry, Mikula - Múčka, Bečka, Števuliak

Košice:
Košarišťan - Koch, Slovák, Repe, Čížek, Zeleňák, Růžička, Bučko - Haščák, Chovan, Majdan - Bezúch, Skokan, Klhůfek - Belluš, Bortňák, Rapáč - Jokeľ, Suja, Milý


Úvodný duel novej sezóny odohrali Novozámčania na domácom ľade proti Košičanom. Domáci išli do oslabenia, keď Urban vyhodil puk mimo hraciu plochu. Do konca jeho trestu zostávali 4 sekundy a Košičanom sa podarilo presilovku využiť. Autorom gólu bol Majdan, ktorý pretlačil puk za Kristínov chrbát. Domáci brankár však už predtým viackrát podržal svojich spoluhráčov. Na strane Novozámčanov pohrozila predovšetkým Urbanova formácia, ale podstatne viac práce mal domáci Kristín.

Druhé dejstvo sa podobne, ako to prvé, nieslo v znamení viacerých nepresností. V 27. minúte sa podaril domácim výpad dvoch na jedného, ale Rogoň v páde našiel len korčule spoluhráča. Obrovskú príležitosť vyrovnať mal Vešutkin, ktorý zachytil v útočnom pásme protihráčovo vyhodenie, sám zoči-voči Košarišťanovi však zaváhal. Zvýšená aktivita domácich vyústila do Slovákovho vylúčenia, zostalo však nepotrestané. Domáci strelci neuspeli, a tak prišiel trest v podobe oslabovkového zásahu Haščáka.

Aj v 3. tretine mali domáci príležitosť korigovať stav v presilovke, ale košickí hráči si súpera umným bránením držali ďaleko od Košarišťanovej brány. Úspešný nebol ani Mikulov prienik, ani následná početná výhoda domácich o dvoch hráčov. Hostia mohli svoje vedenie potvrdiť, ale Kristín vytiahol na Chovana pohotový zákrok. Rovnako si poradil aj so Skokanovou príležitosťou po Haščákovej krížnej prihrávke. Domácim sa nakoniec podarilo skórovať pri hre piatich proti trom, keď Drtinovu strelu od modrej tečoval pred brankárom Stupka a hostia viedli už iba o gól. Napriek snahe i hre bez brankára sa však domácim vyrovnať nepodarilo.

Milan Jančuška, tréner Nových Zámkov:
"Až do prvého gólu, ktorý sme dali päť minút pred koncom, som bol nespokojný. Bolo tam priveľa nervozity a kŕčovitosti. Boli sme slabí na puku, málo sme korčuľovali, málo sme sa dostávali pred súperovho brankára, mali sme málo striel. Rovnako nám nevychádzali presilovky. Z tohto pohľadu ešte máme čo robiť. Posledných päť minút sme boli lepší, dali sme gól, ktorý nám dodal impulz, ktorý sme potrebovali. Možno keby ten gól prišiel skôr, mohol zápas vyzerať inak. Bol to viac boj ako hokejová krása."

Peter Draisaitl, tréner Košíc: "Myslím, že až do poslednej tretiny sme mali kontrolu nad zápasom. Záver zápasu sme zmenežovali zle a nie príliš chytro. Bolo tam množstvo zbytočných faulov. Faul z premotivovanosti nie je to, čo potrebujeme za vedenia 2:0. Dnes sme mali veľmi dobrého Košarišťana a dobre sme zahrali aj oslabenia. To bol dôvod, prečo sme boli schopní sa cez to dostať."

HC'05 iClinic Banská Bystrica - HC 07 WPC Koliba Detva 5:2 (2:0, 1:2, 2:0)

Góly: 9. Lamper (Southorn, Šoltés), 20. Southorn (Wahl), 26. Jääskeläinen (Southorn, Hickmott), 47. Jääskeläinen (Southorn, Wahl), 53. Wahl (Hickmott) - 33. Zuzin (Chovan), 39. Podešva (J. Sýkora, Žilka)

Vylúčení:
5:6 na 2 min, navyše Pač (Detva) 5+DKZ za vrazenie na mantinel, presilovky: 3:1, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Adamec, Valach - Durmis, Jurčiak, 2334 divákov

HC'05 iClinic Banská Bystrica: Beskorowany – J. Brejčák, Southorn, Biro, Mihálik, Ďatelinka, Nemčík, Petrinec – Hickmott, Wahl, Šoltés – Lamper, Hrnka, Jääskeläinen – Fafrák, Tamáši, Bartánus – Róth, Gabor, Kabáč

HC 07 WPC Koliba Detva: Petrík – Chovan, Golian, Andersons, F. Fekiač, Jendroľ, Gachulinec, Kuklev, Pač – Zuzin, P. Valent, Ščurko – Žilka, Podešva, J. Sýkora – Král, Gašpar, M. Surový – Török, V. Fekiač, Čenka

Hostia dostali už v 2. minúte príležitosť hrať presilovku, ale z dvojminútového vylúčenia Kabáča nevyťažili nič. V 7. min si na opačnej strane sadol na trestnú lavicu Jendroľ a "barani" udelili súperovi lekciu z efektivity, keď po 68 sekundách skóroval Lamper. V 14. minúte mohol zdvojnásobiť vedenie Bystrice Róth, s jeho strelou spomedzi kruhov si však poradil brankár Petrík. V 14. minúte dostal hosťujúci Pač vyšší trest za vrazenie na mantinel. Domáci v závere prvej tretiny dostali početnú výhodu o dvoch hráčov, nevyužili ju, ale sedem sekúnd pred klaksónom sa dočkali - Sourthorn upravil na priebežných 2:0.

Po pokojnom úvode druhej časti hry sa domáci fanúšikovia potešili aj tretíkrát. Hickmott prihral voľnému Jääskeläinenovi a ten z ľavého kruhu prestrelil Petríka - 3:0. Po treťom zásahu domácich sa hra rozbehla, obaja brankári však podržali svoje tímy. Bystričania zľavili z tempa a v 33. minúte ich potrestal z protiútoku Zuzin. Detva sa dočkala aj druhého gólu, dve minúty pred koncom tretiny využil presilovku Podešva - 2:3.

V 46. minúte mohol domácim vrátiť dvojgólové vedenie Nemčík, no Petrík sa stihol presunúť a skvelým zákrokom podržal tím. Úradujúcemu majstrovi to vyšlo na druhý pokus, v 47. minúte sa druhýkrát v zápase presadil Jääskeläinen. O šesť minút neskôr sa domáci opäť radovali, keď sa o piaty zásah postaral Wahl a stanovil konečné skóre 5:2.

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: >"V prvej tretine sme boli lepším tímom, pretavili sme to do dvoch gólov. V druhej sme síce pridali tretí, ale prestali sme korčuľovať a súper nás prevýšil, bol lepší. S Detvou sme hrali takpovediac hore – dole a to sme nechceli. Nehrali sme náš hokej. Poučili sme sa však z toho a ešte k tomu aj brali napokon tri body. V tomto ohľade to bolo dobré."

Josef Turek, tréner Detvy:
"Povedali sme si, že musíme vstúpiť do zápasu disciplinovane, ale to sa nepodarilo. Ponúkli sme súperovi presilovky a prehrávali sme 0:2. Druhú tretinu sme hrali výborne, boli sme lepším tímom, hoci sme dostali tretí gól, znížili sme napokon stav na 3:2 a mali sme lepší pohyb. V poslednej časti hry sme chceli ísť do vyrovnania, ale nepodarilo sa nám to. Vyrobili sme hlúpy faul a nasledoval gól na 4:2, ktorý nás zlomil. Piaty gól sme inkasovali po nepokrytí hráča medzi kruhmi. Nemôžeme proti takémuto kvalitnému súperovi hrať vo štvorici. Musíme hru udržať v piatich ak chceme pomýšľať na lepší výsledok."

Jordon Southorn, obranca B. Bystrice, štyri asistencie v zápase: "Začali sme dobre, dali sme rýchle góly, takto by sme chceli začať každý zápas. Potom sme mali niekoľko vylúčení, ale ustáli sme oslabenia. Dokázali sme sa otriasť po dvoch inkasovaných góloch súpera a v tretej tretine sme spravili všetko pre to, aby sme vyhrali a vedenie si postrážili. Som rád, že sme sa presadili v presilovkách. Trénovali sme ich, a tak som si mohol aj ja pripísať nejaké kanadské body. Najdôležitejší je však tímový úspech."

MHK 32 Liptovský Mikuláš - HC Slovan Bratislava 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Góly: 23. Stehlík (Ru. Huna) – 2. Štajnoch (Sloboda, Puliš), 53. Bačik (Vandas, Kytnár), 60. Vandas (Bondra, Zigo)

Rozhodovali: Štefík, Müllner - Ordzovenský, Smrek, vylúčení: 4:5, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, divákov.

Liptovský Mikuláš: Zalivin – Nemec, Petran, Cebák, Smutný, Kurali, Stehlík, Droppa, Mezovský – Kriška, Ro. Huna, Ri. Huna – Ru. Huna, Oško, J. Sukeľ – Macík, Ozolins, Vybíral – Michalík, Uhrík, Lištiak

Slovan Bratislava: Habal - Bačík, Sersen, Štajnoch, Meszároš, Šedivý, Podlipnik, Hudec - Vandas, Zigo, Abdul - Puliš, Kytnár, Sloboda - Miklík, Kukumberg, Matoušek - Petráš, Urbánek, Bondra

Hostia začali na Liptove najlepším možným spôsobom. Už po 63 sekundách vypálil od modrej čiary Štajnoch a poslal "belasých" do vedenia. Domáci na otvárací gól reagovali zvýšenou aktivitou, Habala však nedokázali prekonať. V závere prvého dejstva dostali Bratislavčania výhodu presilovky, Liptákov zatlačili, ale druhý gól nepridali.

Naopak, v úvode druhej tretiny putoval na trestnú lavicu Bačík a domáci dokázali vyrovnať. V 22. minúte prekonal Habala Sukeľ, jeho zásah však pre posunutú bránku neuznali. O 30 sekúnd neskôr nahodil puk Stehlík, ten sa odrazil a zo šťastím zapadol poza Habalov chrbát - 1:1. Liptáci v druhej časti hry zlepšili napádanie, no svoje šance nedokázali pretaviť do vedúceho gólu, na druhej strane ani Slovan sa príliš v ofenzíve nepredviedol.

Snahu Liptovského Mikuláša pribrzdilo v tretej tretine vylúčenie Stehlíka, no Slovan výhodu nevyužil. "Belasí" sa napokon dočkali, v 53. minúte Bačík z modrej čiary prekvapil Zalivina. Hostia si vedenie postrážili, domácich nepustili do výraznejšieho tlaku a v poslednej minúte do prázdnej bránky pridal poistku Vandas.

HK Dukla Ingema Michalovce - HK Nitra 3:2 (1:2, 1:0, 1:0)

Góly: 4. Giľák (Safaralejev), 29. Mašlonka (Dalhuisen, Mesikämmen), 50. Lalancette (tr. strieľanie) – 10. Mezei (Kerbashian), 15. Scheidl (Kerbashian, Hrušík). Rozhodovali: Korba, Rencz - Kis-Király (obaja Maď.), Bogdaň, vylúčení: 8:8 na 2 min., navyše Lalancette (Mich.) 10 min. OT za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0, 3542 divákov.


HK Dukla Ingema Michalovce: Trenčan - Mesikämmen, Dalhuisen, Ventelä, Vorobjev, Kolba, Bdžoch, Zekucia - Mašlonka, Lalancette, Juusela - Hričina, Galamboš, Hvila - Giľák, Linet, Safaralejev - Hamráček, Toma, Chalupa - Borov

HK Nitra: Šimboch - Mezei, Rais, Sloboda, Olsen, Korím, Versteeg, Nemec - Blackwater, Kollár, Rác - Scheidl, Kerbashian, Gabrielle - Šimun, Fetkovič, Lušňák - Pätoprstý, Čaládi, Csányi


Tipsportligový nováčik v 1. kole doma zdolal Liptovský Mikuláš 5:1 a od úvodu zápasu dokazoval, že si verí aj na finalistu minulej sezóny. V 4. minúte Giľák strelou z ostrého uhla prekvapil brankára hostí Šimbocha a domáci išli do vedenia - 1:0. Hostia vyrovnali v presilovke v 10. minúte, keď Trenčan nestihol zareagovať na strelu Mezeia z väčšej vzdialenosti - 1:1. O štyri minúty mohol Hvila vrátiť domácim tesný náskok, ale svoju šancu počas hry štyroch proti štyrom nevyužil. Známe nedáš-dostaneš krátko na to potvrdil Scheidl, ktorý pohotovou strelou upravil na 1:2.

V úvode druhej časti mali sľubné príležitosti domáci Chalupa i hosťujúci Gabrielle, skóre sa však zmenilo až v 29. minúte. Michalovčania v závere presilovky potrestali vylúčenie Fetkoviča, keď Šimbocha prekonal Mašlonka - 2:2. Do konca druhej časti sa hral rýchly hokej, šance na zmenu skóre mali Kolba, Dalhuisen i Kollár, ale brankári boli pozorní.

V 50. minúte fauloval Korím prenikajúceho Hamráčka a z nariadeného trestného strieľania Lalancette vrátil domácim náskok - 3:2. Blízko k vyrovnaniu bol Kollár, ktorého sľubnú príležitosť v 52. minúte zmaril brankár Trenčan. V závere zápasu hostia skúsili aj hru bez brankára, skóre sa však už nezmenilo. Michalovce tak naplno bodovali aj v druhom zápase sezóny.

Miroslav Chudý, tréner HK Dukla Michalovce: "Strelený gól nám viac uškodil než pomohol. Od tých chvíľ bola Nitra jednoznačne lepšia a my sme mali čo robiť, aby sme to ustáli. V druhej tretine stúpol náš výkon, vyrovnali sme skóre a to bolo pre nás veľmi dôležité. Ožili hráči aj diváci. Máme ďalšie tri body, s ktorými sme možno ani nepočítali. Za entuziazmus sme si ich však zaslúžili, priklonilo sa k nám aj šťastie."

Andrej Kmeč, tréner HK Nitra: "Vedeli sme, že ideme k nováčikovi, ktorý je emočne hore. Hráčov sme na to pripravovali. Prvá tretina bola herne v našej réžii, hru sme mali pod kontrolou, ale nedali sme góly. V druhej sme si mysleli, že to pôjde samé a vtedy sa zápas zlomil v prospech domácich. Pre mňa sú to stratené body, zápas sme totiž prehrali vlastnou laxnosťou."

HKM Zvolen - HK Poprad 3:2 (2:0, 1:0, 0:2)

Góly: 9. M. Halama (Thompson, Švarný), 13. M. Halama (Corrin, Thompson), 30. McPherson (Bonis, Trotter) – 53. Matúš Paločko, 57. Zagrapan (Fabian). Rozhodovali: Fridrich (SR), Juhász (Maď.) – Rojík (SR), Soltész (Maď.),, vylúčení: na 2 min. 12:6, navyše: Thompson (Zvolen) 10 min. za napadnutie hlavy a krku, presilovky: 1:0, oslabenia: 0:0, 1618 divákov.

Zvolen: T. Tomek – Lowney, Švarný, Corrin, Roman, Drgoň, Maier, Fatul – Hansen, Špirko, Preisinger – McPherson, Trotter, Bonis – Kelemen, M. Halama, Handlovský – Thompson, Mráz, S. Petráš

Poprad: Vošvrda – Fabian, L. Kozák, Ulrych, Kramár, Ťavoda, Erving – P. Svitana, Paukovček, Štrauch – Matúš Paločko, Zagrapan, S. Takáč – Leclerc, Mlynarovič, Karterud – Matej Paločko, Bjalončík, Kundrlík


Zvolenčania začali duel aktívne, mali prevahu a vytvárali si šance. Prvú nevyužil Mráz bekhendom zblízka a ďalšie dve Bonis; v oboch prípadoch bol Vošvrda proti. Kapituloval až v 9. minúte, keď sa pred ním presadil Marco Halama po šikovnej prihrávke Thompsona. Hostia nevyužili dve presilovky, v hre štyroch proti trom mal príležitosť Paukovček a dobre zasiahol Tomek. V 13. minúte mali početnú výhodu domáci a využili ju. Z pravého kruhu pálil k bližšej žrdi do vinkla parádne Halama – 2:0. Pred prestávkou mohol pridať tretí gól ešte Švarný, ale jeho prudkú strelu zneškodnil lapačkou Vošvrda.

V strednom dejstve neposlal puk do úplne odkrytej bránky domáci Trotter. Popradčania nevyužívali presilovky, neznížili ani z protiútoku, keď na výbornom Tomekovi stroskotali Kondrlík a z dorážky Bjalončík. Pykali za to v polovici stretnutia, keď po prihrávke Bonisa zakončoval v medzikruží švihom voľný McPherson na 3:0. Zvolenčania boli v laufe, ďalšie príležitosti mali Kelemen, Hansen i Špirko, avšak nepresadili sa a postupom času sa tak dostali k slovu aj Podtatranci. Bjalončík neprekonal Tomeka z jedného metra a nepodarilo sa to v presilovke ani Takáčovi, ktorý vyslal prudkú strelu spoza kruhu.

Na prelome druhej a tretej tretiny hostia nevyužili dlhú presilovku piatich proti trom a to bolo kľúčové, pretože pri rovnakom počte hráčov na ľade mali domáci prevahu. Veľkú šancu nevyužil Lowney, i keď bol pri nej faulovaný. Hosťom sa napokon podarilo prepasírovať puk v trme–vrme pred bránkou do nej za Tomeka, konkrétne Matúš Paločko v 53. minúte – 3:1. V závere hokejisti spod Tatier hrali znovu v početnej výhode a hoci ju nevyužili, hneď po nej sa im podarilo znížiť na rozdiel gólu, keď sa z dorážky presadil Zagrapan – 3:2. Posledné sekundy boli dramatické, Popradčania hrali minútu bez brankára v šestici, ale vyrovnať sa im už nepodarilo.

Andrej Podkonický, tréner Zvolena: "Veľmi dobre sme začali, v prvej tretine sme si vytvorili šance a dali sme dva góly. Potom som hráčom vravel, aby nefaulovali, že presilovkami dostaneme Poprad na koňa, to sa aj stalo. Mali sme veľmi veľa vylúčení. S tým nie som spokojný, hoci sme oslabenia zvládli dobre a podržal nás viackrát i brankár Tomek. Ďakujem však chalanom za víťazstvo a za zisk prvých troch bodov."



František Štolc, tréner Popradu: "My sme tento zápas začali hrať až od druhej tretiny. Prvú tretinu sme vo Zvolene akoby vôbec neboli. Ak chceme uspieť, musíme využívať presilovky, hlavne ak hráme v piatich proti trom. To sa však nestalo. Ak neuspejeme v toľkých početných výhodách, nemôžeme pomýšľať na to, aby sme si odniesli zo Zvolena nejaké body. Málo sme v presilovkách strieľali, tam bol najväčší kameň úrazu."



Marco Halama, autor dvoch gólov Zvolena: "Spokojnosť je s tromi bodmi, ale zbytočne sme si to zdramatizovali našimi faulami. Rozhodca nám pískal kadejaké zákroky hokejkami, ale boli to všetko fauly, musíme sa toho vyvarovať. Stálo nás to veľa síl, niektorí hráči neboli v tempe, iní boli príliš vyťažení, takže sme sa v závere strachovali o tri body. Ja som rád, že som dal dva góly. Verím, že v tejto sezóne sa mi bude dariť aj strelecky a odohrám viac zápasov než tomu bolo vlani."

MAC Újbuda - DVTK Jégesmedvék Miškovec 5:3 (2:0, 2:1, 1:2)

Góly: 2. Langkow (Bodó, Carlisle), 2. Pitt (KLEMPA, Garát), 23. Terbócs (Mcnally, Carlisle) 24. Brance Orban (Bodó, Langkow), 50. Pitt (Terbócs, Carlisle) - 28. Reszegh (Tousignant, Ross), 47. Vandane (Vas)

Výlúčení: 10:7 na 2 min, navyše Rodman (Miškovec) 10 min za nešportové spávanie sa, presilovky: 0:2, oslabenia: 0:0, rozhodovali: Goga, D. Konc st. - J. Konc ml., D. Konc ml., 1100 divákov

MAC Újbuda:
Bálizs – Macaulay, Pozsgai, Carlisle, McNally, Blake Orban, Garát, Kreisz, Fejes - Sofron, Strech, Nagy - Bodó, Langkow, Brance Orban - Terbócs, Pitt, Klempa - Szigeti, Majoross, Schlekmann

DVTK Jégesmedvék Miškovec:
Rajna – Dudás, Ross, Vandane, Göz, Vojtkó, D. Kiss, Lövei, Láda – Beach, Tousignant, Rodman – Magosi, Vas, Beauviller – Harrison, Galanisz, Miskolczi – P. Kiss, Reszegh, Ritó


Domáci odštartovali vynikajúco, keď po 101 sekundách viedli 2:0. Najprv sa presadil Langkow, na ktorého o 25 sekúnd neskôr nadviazal Garát, asistoval mu slovenský útočník Klempa. Hostí nevydarený úvod zaskočil, keď sa v útoku nezmohli prakticky na nič.

Druhá tretina začala ako cez "kopirák". Po 139 sekundách pridal tretí zásah domácich Térbocs a vzápätí Brance Orban pridal štvrtý gól Budapešti. Miškovec mohol skorigovať v 26. minúte, no Tousignant nedokázal v presilovke prekonať brankára Bálisza. Hostia sa dočkali o dve minúty neskôr, Ross vystrelil z modrej čiary a Reszegh tečoval - 1:4, gól musel potvrdiť videorozhodca. Újbuda odpovedala iba žŕdkou, v závere tretiny sa zoči-voči hosťujúcemu Rajnovi nepresadil Pitt.

V tretej tretine skorigoval Vandane, ktorý v 46. minúte využil presilovú hru. Domáci reagovali zásahom Pitta - 5:3. Posledné slovo však patrilo hosťom, na konečných 3:5 upravil v presilovke Beauviller.