Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Poznáme nomináciu na prvé zápasy basketbalistiek v kvalifikácii na ME

Na snímke tréner tímu Slovenska Marian Svoboda. Foto: TASR - Pavel Neubauer

Prekvapujúco v ňom absentujú hráčky úradujúceho majstra Good Angels Košice, gro kádra patrí zástupkyniam tímov Piešťanské Čajky a MBK Ružomberok.

Ružomberok 20. októbra (TASR) – Tréner slovenskej ženskej reprezentácie Marian Svoboda nominoval dvanástku basketbalistiek na úvodné dve stretnutia kvalifikácie majstrovstiev Európy 2019 v Srbsku a Lotyšsku.

Slovenky obsadili na ME v Česku ôsmu pozíciu, do nového kvalifikačného cyklu však pôjde výrazne obmenený tím. Prekvapujúco v ňom absentujú hráčky úradujúceho majstra Good Angels Košice, gro kádra patrí zástupkyniam tímov Piešťanské Čajky a MBK Ružomberok. Okrem nich nechýba v tíme ani štvorica basketbalistiek pôsobiacich v zahraničí: Romana Vyňuchalová, Sabína Oroszóva, Žofia Hruščáková a Mária Félixová.

"Zostavovanie nominácie na úvodné dva zápasy kvalifikácie bol náročný proces, ktorý ovplyvnili mnohé okolnosti a zranenia. Našu dôveru dostala táto dvanástka hráčok. K nominácii sme pristupovali s najlepším vedomím a svedomím. Kvalifikácia bude náročná a pre nás je veľmi dôležité, aby sme do nej vstúpili úspešne. K prvému zápasu kvalifikácie v Bosne pristúpime veľmi zodpovedne a pokúsime sa uhrať čo najlepší výsledok," vyjadril sa Svoboda pre oficiálny web Slovenskej basketbalovej asociácie (SBA).

Zmenou prešiel po ME aj realizačný tím. Novým asistentom trénera sa stal Peter Kováčik, ktorý nahradil Richarda Kucsu. Druhým asistentom sa stal Ján Hricko z BAM Poprad. Pri tíme zostali aj naďalej lekár Ján Meszároš, fyzioterapeutka Slávka Bučáková a v pozícii manažérky družstva pokračuje Lucia Lásková. "Na spoluprácu s novým realizačným tímom sa veľmi teším. V tíme zostali dôležití ľudia, s ktorými sme pracovali už v predchádzajúcom období. Náš tím sme doplnili o skúseného trénera Petra Kováčika, s ktorým si veľmi dobre rozumieme a o video analytika Jána Hricka," povedal tréner Sloveniek.

Jeho zverenkyne odštartujú nový kvalifikačný cyklus 11. novembra o 18.00 h duelom A-skupiny proti Bosne a Hercegovine v Sarajeve, o štyri dni neskôr si v Ružomberku zmerajú sily s Islandom. Ďalšie kvalifikačné duely sú na programe vo februári a novembri 2018. Zo skupín postúpia na ME víťazi a šesť najlepšie postavených tímov na druhých miestach.

nominácia ženskej basketbalovej reprezentácie SR na novembrové kvalifikačné stretnutia ME 2019:

Ivana Jakubcová, Nikola Dudášová, Angelika Slamová, Tereza Páleníková (všetky Piešťanské Čajky), Miroslava Mištinová, Petra Bartánusová, Nikola Kováčiková, Beáta Janoščíková (MBK Ružomberok), Romana Vyňuchalová (Adana Aski Mersin/Turecko), Sabína Oroszová (A. S. D. Fila San Martino/Taliansko), Žofia Hruščáková (Dike Basket Neapol/Taliansko), Mária Felixová (BLK Slavia Praha)



realizačný tím:
Marian Svoboda – hlavný tréner, Peter Kováčik a Ján Hricko – asistenti trénera, Ján Meszároš – lekár družstva, Slávka Bučáková – fyzioterapeutka, Lucia Lásková – manažérka družstva



program novembrových zápasov SR v kvalifikácii ME 2019:

sobota 11. novembra o 18.00 h: Bosna a Hercegovina – Slovensko (Sarajevo)

streda 15. novembra o 18.00 h: Slovensko – Island (Ružomberok)