Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

NHL: Chárov Boston vedie v sérii s Torontom, Washington vyrovnal stav

Zdeno Chára (33) z Bostonu Bruins a Zach Hyman (11) z Toronta Maple Leafs vo štvrtom zápase 1. kola play off Východnej konferencie zámorskej hokejovej NHL 19. apríla 2018 v Toronte. Foto: TASR/AP

Chára bol najvyťaženejší korčuliar zápasu, v drese medveďov odohral 26:43 minút, pričom si pripísal dva strelecké pokusy, štyri bodyčeky, tri zblokované strely a duel dokončil s dvomi plusovými bodmi.

New York 20. apríla (TASR) - Hokejisti Bostonu Bruins s kapitánom Zdenom Chárom zvíťazili v noci na piatok vo štvrtom zápase 1. kola play off NHL na ľade Toronta Maple Leafs 3:1 a rovnakým pomerom vedú aj v celej sérii. Chára bol najvyťaženejší korčuliar zápasu, v drese "medveďov" odohral 26:43 minút, pričom si pripísal dva strelecké pokusy, štyri bodyčeky, tri zblokované strely a duel dokončil s dvomi plusovými bodmi.

Bruins opäť potiahol český krídelník David Pastrňák, ktorý sa na výhre podieľal dvomi asistenciami a s 11 bodmi (4+7) vedie produktivitu vo vyraďovacej časti. Oporou hostí bol aj brankár Tuukka Rask, Fín predviedol 31 úspešných zákrokov. Hostia uspeli napriek tomu, že im pre zranenie v hornej časti tela chýbal produktívny center prvého útoku Patrice Bergeron. "Keď niekto zo zostavy vypadne, je úlohou ďalších zastúpiť ho," reagoval český stredný útočník a autor jednej gólovej asistencie David Krejčí, ktorý odohral jubilejný 100. zápas v play off.

Hostia vstúpili do zápasu excelentne a už v prvom striedaní sa strelecky presadil Torey Krug. Od prvého buly ubehlo iba 28 sekúnd. Bol to najrýchlejśí zásah vo vyraďovačke od roku 2011, keď James van Riemsdyk skóroval za Philadelphiu v dueli práve proti Bostonu. Toronto čoskoro vyrovnalo, no zásah Tomáša Plekanca bol napokon jediný z domácej strany. "Hneď v úvode sme inkasovali, ale potom sme mali zápas celkom pod kontrolou. Ešte aj za stavu 1:2 sme hrali dobre, ale nedokázali sme to otočiť. Takéto zápasy v domácej aréne musíme zvládnuť, žiaľ, nestalo sa," smútil kouč Toronta Mike Babcock.

Víťazný gól Bostonu zaznamenal na konci druhej tretiny Brad Marchand, v tretej tretine náskok poistil Jake DeBrusk. Postup do semifinále Východnej konferencie môžu Bruins spečatiť v noci na nedeľu (2.00 SELČ), keď je na programe piaty duel v ich aréne. "Môžeme a chceme už definitívne rozhodnúť," tvrdí tréner Bostonu Bruce Cassidy. "Dnes sme to v Toronte uhrali, hoci domáci boli v úvode lepším tímom. Keď hráte vonku, potrebujete dostať z hráčov niečo viac. Postupne sme sa zlepšovali a dokázali sme dať aj góly."

Washington uspel vo štvrtom súboji štvrťfinále Východnej konferencie s Columbusom, keď na ľade Blue Jackets vyhral 4:1 a vyrovnal stav série na 2:2. Darilo sa prvému útoku hostí, ruský center Jevgenij Kuznecov zaznamenal tri body (1+2), jeho krajan Alexander Ovečkin si pripísal gól a asistenciu, rovnako ako Tom Wilson. Séria sa teraz presúva do hlavného mesta USA, piaty zápas sa hrá v sobotu o 21.00 SELČ. "Je zrejmé, že nás čaká kľúčový zápas," vyhlásil kouč Washingtonu Barry Trotz, ktorého tím už v sérii prehrával 0:2. Prvýkrát v histórii dokázali Capitals vyrovnať sériu po dvoch domácich prehrách. "Jeden z tímov teraz získa tretí bod a postaví súpera chrbtom k múru. My musíme byť pripravení a doma to zvládnuť." Historickou štatistikou vyjadrené, za stavu 2:2 v sérii sa víťaz piateho duelu tešil z postupu v 78,8 percenta prípadoch.

Wilson a T.J. Oshie získali pre Washington dvojgólový náskok v polovici zápasu a ten si už hostia postrážili. Ovečkin pridal tretí na začiatku záverečnej tretiny a do prázdnej bránky potvrdil triumf Kuznecov. Za domácich sa presadil iba Boone Jenner. "Od začiatku sme pôsobili nervózne a ja vôbec neviem prečo. Bolo to z našej strany trápenie. Nemá žiadny zmysel, aby ste sa ma pýtali niečo viac k tomuto zápasu. Uvidíme, či sa cez to dokážeme preniesť a v sobotu ukážeme úplne iný výkon," hneval sa tréner Blue Jackets John Tortorella.

1. kolo play off NHL

štvrťfinále Východnej konferencie - 4. zápasy:

TORONTO MAPLE LEAFS - BOSTON BRUINS 1:3 (1:1, 0:1, 0:1)
Góly:
8. Plekanec (Marleau, Marner) – 1. Krug (Miller, Pastrňák), 37. Marchand (Pastrňák, McQuaid), 45. DeBrusk (Krejčí). Brankári: Andersen - Rask, strely na bránku: 32:21, 19.689 divákov
/stav série: 1:3/

COLUMBUS BLUE JACKETS - WASHINGTON CAPITALS 1:4 (0:1, 0:1, 1:2)
Góly:
47. Jenner (Anderson) – 7. Wilson (Kuznecov), 30. Oshie (Ovečkin, Carlson), 43. Ovečkin (Kuznecov, Wilson), 58. Kuznecov. Brankári: Bobrovskij - Holtby, strely na bránku: 24:33, 19.395 divákov
/stav série: 2:2/

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (Boston) 26:43 0 0 0 +2 2 0
__________________________________
/minutáž, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/