Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 8. jún 2024Meniny má Medard
< sekcia Šport

Nemeckí futbalisti hymnu nespievali

Nemeckí futbalisti sa rozcvičujú počas tréningu vo Varšave 27. júna 2012, deň pred semifinálovým stretnutím s Talianskom. Foto: TASR/AP

Kritizovaní za mlčanie počas štátnej hymny sú po návrate z majstrovstiev Európy vo futbale hráči Nemecka.

Berlín 3. júla (TASR) - Nemeckí futbaloví reprezentanti doma čelia po semifinálovej prehre na EURO 2012 s Talianskom obvineniam z údajného nedostatku patriotizmu. Kritikom sa nepáči, že hráči pred zápasom nespievali národnú hymnu.

Väčšina hráčov nemeckého tímu sa pri tónoch hymny na štadióne vo Varšave mlčky koncentrovala na semifinálový duel, kým Taliani zborovo a s entuziazmom pri tej svojej spievali.

"Je správne a náležité, aby pri tónoch štátnej hymny hráči spievali. Hrajú predsa za nemecký národný tím a nie za seba," myslí si premiér spolkovej krajiny Hesensko Volker Bouffier.

Bavorský premiér Joachim Herrmann pre denník Bild zasa povedal: "Nemecká štátna hymna je spätá s medzištátnymi zápasmi a s národným tímom. Ak niekomu robí problémy ju spievať, mal by radšej zostať vo svojom klubovom drese."

V Nemecku majú spolkové krajiny právo rozhodnúť, či sa v školách bude učiť štátna hymna. V konzervatívnom Bavorsku je jej výučba povinná, kým napríklad v multikulturálnom Berlíne to závisí od rozhodnutia učiteľa.

Patriotizmus je v Nemecku stále vnímaný ako citlivá téma vzhľadom k minulosti, spájanej sa s nacistickým režimom, svetovými vojnami, či rozdelením krajiny na západný a východný sektor. "Veľa ľudí má stále problém vyrovnať sa s našou hymnou," tvrdí historik Paul Nolte.

Hudbu nemeckej hymny zložil Joseph Haydn v roku 1797 a nemecký básnik August Heinrich k nej v roku 1841 napísal slová. Známou sa stala najmä vďaka úvodu prvej slohy, v ktorej stálo: "Deutschland, Deutschland über alles" (Nemecko, Nemecko nad všetkým). Po zvrhnutí nacizmu túto časť zakázali a hymna sa spieva až od tretej slohy.