Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

MS2018: Belgicko zvládlo povinné jazdy, ale Martinez očakáva zlepšenie

Na snímke hráči Belgicka oslavujú gól Edena Hazarda v zápase základnej G-skupiny MS vo futbale Belgicko - Tunisko na štadióne Spartaka Moskva v ruskej metropole 23. júna 2018. Foto: TASR/AP

Martineza víťazstvo potešilo, ale v hre svojho tímu videl rezervy.

Moskva 24. júna (TASR) - Dve víťazstvá rozdielom triedy a skóre 8:2 sú vizitka belgickej futbalovej reprezentácie po absolvovaní "povinných jázd" na svetovom šampionáte v Rusku. Zverenci španielskeho trénera Roberta Martineza po triumfe 3:0 nad Panamou, ktorý sa zrodil až po zlepšenom druhopolčasovom výkone, nastúpili proti ďalšiemu papierovému outsiderovi G-skupiny Tunisku s cieľom rozhodnúť skôr.

Tento zámer sa im podarilo dosiahnuť po tom, ako Eden Hazard v 6. minúte premenil jedenástku a o desať minút neskôr Romelu Lukaku po ukážkovej prihrávke Driesa Mertensa zdvojnásobil náskok "červených diablov". Tunisania síce onedlho znížili, ale zásah Lukakua tesne pred odchodom do šatní zrazil zástupcu afrického kontinentu do kolien. Po zmene strán sa stretnutie zmenilo na exhibíciu tretieho tímu svetového rebríčka FIFA. Belgicko zvíťazilo v gólovo najúrodnejšom zápase doterajšieho priebehu MS presvedčivo 5:2, pravda, mohlo aj vyšším rozdielom. Najmä striedajúci Michy Batshuayi sa prezentoval ako "spaľovač tutoviek", hoci sa napokon v nadstavenom čase aj on dočkal gólovej odmeny.

"Zvládli sme zápasy, v ktorých od nás fanúšikovia očakávali víťazstvá. Na majstrovstvách sveta však nie je žiadny duel ľahký. Máme šesť bodov a v tomto smere sme spokojní, ale vieme, že musíme popracovať na odstránení niektorých chýb. Najmä z hľadiska koncentrácie, pretože sme Tunisku dovolili streliť dva lacné góly. Nemalo by sa nám to stávať, v ďalšom priebehu turnaja nás tieto chyby môžu vyjsť draho," vyhlásil Lukaku, ktorý sa so štyrmi presnými zásahmi dotiahol na najlepšieho strelca šampionátu Cristiana Ronalda. Dvakrát skóroval proti Paname, ďalšie dva góly strelil Tunisku a tréner ho v 59. minúte stiahol z ihriska. "Romelu sa bude snažiť nastrieľať čo najviac gólov, ale nie za každú cenu. Rozhodol som sa šetriť ho na ďalší dôležitý zápas s Anglickom. Každopádne ukázal, že je hráč okamihu, ktorý vie byť v správnom čase na správnom mieste a má gólový inštinkt," povedal kouč belgickej reprezentácie o kanonierovi Manchestru United.

Martineza víťazstvo potešilo, ale v hre svojho tímu videl rezervy. "Vyhrali sme 5:2, ale niektoré veci môžeme zlepšiť. Páčilo sa mi, že Tunisko neprišlo len brániť a rovnako ako my chcelo zápas vyhrať, od začiatku nás jeho hráči vysoko napádali. My sme dokázali premeniť šance, no za stavu 2:0 by som očakával, že budeme zápas kontrolovať dominantnejším spôsobom." Jeho tím netiahol sériu bez prehry na 21 zápasov, naposledy ťahal za kratší koniec 1. septembra 2016, keď v príprave podľahol Španielsku 0:2. Belgicko má postup zo skupiny na dosah, z jeho spečatenia sa mohlo tešiť už v nedeľu popoludní v prípade, že Anglicko nezbabralo súboj s Panamou a nedovolilo outsiderovi bodovať naplno.

Zápas s Tuniskom si z VIP lóže štadióna Spartaka Moskva vychutnal belgický kráľ Filip I. Ten je jedným z mála politických lídrov krajín západnej Európy, ktorí si doposiaľ našli cestu na šampionát v Rusku. Zápas sledoval aj so svojimi dvoma synmi - princom Gabrielom a princom Emmanuelom. "Po zápase prišiel za nami do šatne. Bolo to pre nás všetkých veľmi milé prekvapenie. Povedal nám, že je hrdý na to, ako reprezentujeme našu krajinu," povedal stredopoliar Youri Tielemans.