Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 11. jún 2024
< sekcia Šport

MS13: Slovákov preveria rivali z Česka, Záborský: Chceme zvíťaziť

Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Vladimír Vůjtek. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Vladimír Vůjtek už nemôže počítať s Jánom Lacom z Donbassu Doneck, najlepšieho brankára vlaňajších MS trápi zranené koleno a asi ho čaká operácia menisku.

Bratislava 17. apríla (TASR) - Slovenských hokejových reprezentantov čaká tretia zápasová previerka v záverečnej príprave na MS, keď vo štvrtok v Prahe a v sobotu v Bratislave odohrajú dva medzištátne zápasy proti Česku.

V dueloch, ktoré budú patriť do série Euro Hockey Challenge, chce tréner Vladimír Vůjtek predovšetkým otestovať formu svojich hráčov a preskúšať ďalšie herné varianty.

Český kouč bude môcť v súbojoch proti krajanom využiť aj služby skúseného Miroslava Šatana, dlhoročný kapitán reprezentácie a majiteľ všetkých štyroch slovenských medailí z MS dostal po takmer polročnej pauze zavinenej zranením krčnej chrbtice od lekárov "zelenú" a mal by sa predstaviť v minimálne jednom z dvojice nadchádzajúcich zápasov. Definitívu o štarte povie po rozhovore s hlavným trénerom vo štvrtok. "Miro je veľkou autoritou, je to modla slovenského hokeja, bol pri všetkých úspechoch, ktoré reprezentácia vybojovala. Som rád, že je opäť v kolektíve," teší sa z návratu Šatana tréner Vůjtek.

Ten bude mať k dispozícii aj kanoniera Avangardu Omsk Tomáša Záborského, ktorý si doliečil boľavý chrbát a mal by nastúpiť v oboch dueloch s "federálnymi" rivalmi.
Na snímke vľavo Tomáš Záborský (Slovensko) a vpravo Tomáš Mojžíš (Česko) v súboji o puk na minuloročnom šampionáte.
Foto: TASR/Martin Baumann

"Na zápasy s Českom sa veľmi teším. Je to náš veľký rival, stretnutia budú mať špeciálny náboj. Rovnako ako my, aj súper bude chcieť vyhrať. Verím, že nás prídu do Prahy povzbudiť naši fanúšikovia a že v oboch stretnutiach podáme dobrý výkon a zvíťazíme," povedal Záborský, ktorý by mal nastúpiť v útoku so slovanistami Máriom Bližňákom a Michelom Miklíkom.

Vůjtek už nemôže ďalej počítať s Jánom Lacom z Donbassu Doneck, najlepšieho brankára vlaňajších MS stále trápi zranené koleno a pravdepodobne ho čaká operácia menisku. Brankársku dvojicu Rastislav Staňa - Jaroslav Janus tak doplní Július Hudáček. Oproti minulému týždňu v príprave nepokračujú ani obranca Peter Čerešňák a útočník Juraj Majdan. V stredu sa mal k reprezentácii pripojiť obranca Lukko Rauma Milan Jurčina, v piatok sa má trénerom hlásiť útočník Marcel Haščák z vicemajstrovských Košíc.

Program SR v štvrtom týždni záverečnej prípravy pred MS:

Štvrtok 18. apríla o 18.00 h: ČR - SR (Praha - Tipsport Aréna)
Sobota 20. apríla o 19.00 h: SR - ČR (Bratislava)
Po dvoch vysokých prehrách so Švédskom (1:6, 1:5) a dvojici zápasov v Bielorusku (3:0, 3:4) sa budú slovenskí hokejisti usilovať proti Čechom o zlepšenie doterajšej negatívnej vzájomnej bilancie. Vůjtek plánuje "točiť" štyri formácie, rovnako ako to robil počas celej sezóny i na minulých "strieborných" majstrovstvách sveta. "Odkedy pôsobím pri národnom mužstve hráme na štyri kompletné pätorky, možno s výnimkou posledných piatich minút v zápasoch. Chceme rozložiť záťaž na celé mužstvo a na všetkých hráčov, ktorí pôjdu na šampionát. Vlani nám táto stratégia priniesla úspech, keď sme mali v závere súbojov stále dostatok síl," poznamenal hlavný tréner.

Tréner ČR Alois Hadamczik nominoval na zápasy so Slovenskom viacerých skúsených hráčov, v kádri má dokopy 15 legionárov z KHL. V tíme nechýba ani dvojica zo Slovana Bratislava Tomáš Mojžíš a Michal Vondrka.



Káder SR pred prípravnými zápasmi s Českom:

Brankári - Jaroslav Janus (HC Slovan Bratislava/KHL), Rastislav Staňa (CSKA Moskva/KHL), Július Hudáček (Sibir Novosibirsk/KHL)

Obrancovia - Ján Brejčák (HC Litvínov/ČR), Marek Ďaloga (HC Pardubice/ČR), Milan Jurčina (Lukko Rauma/Fín.), Branislav Mezei (Avtomobilist Jekaterinburg/KHL), Vladimír Mihálik, Michal Sersen, Ivan Švarný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Karol Sloboda (HC Vítkovice/ČR), René Vydarený (HC České Budějovice/ČR)

Útočníci - Martin Bartek (HC Pardubice/ČR), Mário Bližňák, Marko Daňo, Libor Hudáček, Roman Kukumberg, Michel Miklík, Peter Ölvecký, Miroslav Šatan, Andrej Šťastný (všetci HC Slovan Bratislava/KHL), Branko Radivojevič (Spartak Moskva/KHL), Ján Sýkora (HC'05 Banská Bystrica), Michael Vandas (HK Poprad), Jozef Stümpel (HK Nitra), Tomáš Surový (HC Lev Praha/KHL), Tomáš Záborský (Avangard Omsk/KHL)

Realizačný tím: Otto Sýkora (generálny manažér), Vladimír Vůjtek (tréner), Peter Oremus (asistent trénera), MUDr. Jozef Kubašovský (lekár), Roman Švantner (kondičný tréner), Michal Malina (masér), Samuel Petráš (masér), Michal Nemček (masér), Ján Urban (výstroj)



Káder ČR:

Brankári - Alexandr Salák (Färjestad BK/Švéd.), Jakub Kovář (HC České Budějovice), Pavel Francouz (HC VERVA Litvínov)

Obrancovia - Jakub Nakládal, Jakub Krejčík (obaja HC Lev Praha/KHL), Petr Čáslava (Severstaľ Čerepovec/KHL), Tomáš Mojžíš (HC Slovan Bratislava/KHL), Marek Trončinský (Jugra Chanty-Mansijsk/KHL), Jan Kolář (Donbass Doneck/KHL), Zdeněk Kutlák (Ambri-Piotta/Švajč.), Tomáš Voráček (HC Vítkovice), Karel Kubát (HC VERVA Litvínov)

Útočníci - Jiří Novotný, Petr Vrána, Tomáš Rachůnek, Jiří Sekáč (všetci HC Lev Praha/KHL), Zbyněk Irgl (Dinamo Minsk/KHL), Petr Hubáček (JYP Jyväskylä/Fín.), Lukáš Kašpar (Donbass Doneck/KHL), Michal Vondrka (HC Slovan Bratislava/KHL), Petr Koukal (Neftechimik Nižnekamsk/KHL), Milan Gulaš (Metallurg Magnitogorsk/KHL), Tomáš Hertl (HC Slavia Praha), Petr Tenkrát, Ivan Rachůnek (obaja HC Sparta Praha), Ondřej Roman, Vladimír Svačina (obaja HC Vítkovice), Lukáš Pech (HC Energie Karlove Vary)

Realizačný tím: Slavomír Lener (generálny manažér), Alois Hadamczik (hlavný tréner), Jan Procházka (asistent)