Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Mourinho skončil na lavičke Manchestru United

Na archívnej snímke Jose Mourinho. Foto: TASR/AP

Stalo sa to dva dni po prehre v ligovom derby s FC Liverpool 1:3, po ktorom Man Utd figuruje na šiestom mieste tabuľky s 19-bodovým mankom na rivala.

Manchester 18. decembra (TASR) - Portugalský tréner Jose Mourinho ukončil v utorok svoje pôsobenie v anglickom futbalovom klube Manchester United. Stalo sa to dva dni po prehre v ligovom derby s FC Liverpool 1:3, po ktorom Man Utd figuruje na šiestom mieste tabuľky s 19-bodovým mankom na rivala.

"Manchester United oznamuje, že Jose Mourinho opustil klub s okamžitou platnosťou. Ďakujeme mu za jeho odvedenú prácu a želáme mu úspechy v budúcnosti. Do konca sezóny angažujeme dočasného kouča, kým klub dôkladne vyberie nového trénera," znie stanovisko na oficiálnej webstránke "červených diablov". Portál Sky Sports News informoval, že dočasným koučom sa stane doterajší asistent a bývalý hráč Michael Carrick. Ten povedie utorňajší tréning spoločne s Kieranom McKennom, no mužstvo dostane do 48 hodín nového dočasného trénera zvonka.

Päťdesiatpäťročný Mourinho prišiel na Old Trafford v máji 2016. V prvej sezóne vo funkcii doviedol United k víťazstvu v Európskej lige aj anglickom Ligovom pohári. Manchester postúpil v tomto ročníku do osemfinále Ligy majstrov, kde sa na jar stretne s Parížom St. Germain, ale nedarí sa mu v najvyššej domácej súťaži. V nedeľu utrpel piatu prehru a za FC Chelsea na štvrtej priečke zaostáva o jedenásť bodov. Zisk 26 bodov z úvodných 17 stretnutí je najhorší štart United do ligy od sezóny 1990/91.

Portugalčan podpísal tento rok predĺženie zmluvy do 2020, ale jeho pozícia sa začala oslabovať už od leta, keď verejne kritizoval vedenie klubu za málo finančných prostriedkov na prestupy. V septembri sa pokazila jeho spolupráca so stredopoliarom Paulom Pogbom, ktorého zbavil kapitánskej pásky. Okrem výsledkov čelil kritike aj za herný prejav a výkony niektorých hráčov, ktorí podľa oponentov Mourinhovej práce hrali pod svoje možnosti.