Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 7. máj 2024Meniny má Monika
< sekcia Šport

Vaculík vstúpi do sezóny MS na plochej dráhe ako jeden z favoritov

Na snímke slovenský pretekár Martin Vaculík Foto: TASR - Dušan Hein

Na novú sezónu sa naladil aj začiatkom apríla, keď šiestykrát triumfoval na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Slovenský reprezentant Martin Vaculík vstúpi do novej sezóny MS motocyklov na plochej dráhe v pozícii jedného z favoritov. Predurčuje ho k tomu 3. miesto, ktorým dosiahol historický úspech v sezóne 2023 a aj tradične vysoké ambície. Najväčším ašpirantom na titul bude víťaz uplynulých dvoch ročníkov a celkovo už štvornásobný majster sveta Poliak Bartosz Zmarzlik.

Vaculík dosiahol v životnej sezóne 2023 triumfy v Prahe a Cardiffe a viackrát uviedol, že by v budúcnosti rád súperil o titul majstra sveta. Na novú sezónu sa naladil aj začiatkom apríla, keď šiestykrát triumfoval na Medzinárodných majstrovstvách Slovenska. Pred novou sezónou prestížneho seriálu speedway GP hovoril aj o rivalite s bývalým kolegom z Gorzowa Zmarzlikom. "Bartek je skvelý športovec, má veľký talent. Zároveň však aj tvrdo pracuje a má skvelý tím. Má všetky nástroje k tomu, aby bol najlepší. Pre nás všetkých predstavuje motiváciu. Vedie nás k tomu, aby sme boli lepší než doteraz. Posunul limity na inú úroveň a to je dobre. Vždy, keď ho zdolám v rozjazdách, som veľmi šťastný," citovala Vaculíka oficiálna stránka šampionátu.

Jedenásťdielny svetový šampionát odštartuje v nedeľu 28. apríla na chorvátskom okruhu Donji Kraljevec a vyvrcholí 28. septembra v poľskej Toruni. Z minulej sezóny sa doň kvalifikovalo šesť najlepších jazdcov z celkového poradia, ale aj najlepší z Grand Prix Challenge či viacerí na základe voľnej karty. Pre 34-ročného Vaculíka pôjde o jubilejnú 10. sezónu v seriáli MS. "Stojím nohami na zemi a sústredím sa na to, čo ma čaká. Samozrejme, že sa budem snažiť o čo najlepšie výsledky. Mám sen stať sa majstrom sveta. To je však hlavný dôvod u všetkých jazdcov v GP. Inak by tam neboli. Chcem urobiť všetko, čo je v mojich silách. Ak bude všetko fungovať ako má, tak môžem bojovať o vysoké umiestnenie," konštatoval Vaculík.



Menoslov jazdcov v sezóne 2024:

Bartosz Zmarzlik (Poľ.), Fredrik Lindgren (Švéd.), Martin VACULÍK (SR), Jack Holder (Aus.), Leon Madsen (Dán.), Robert Lambert (V. Brit.), Dan Bewley, Tai Woffinden (obaja V. Brit., obaja voľná karta), Jason Doyle (Aus./postup zo speedway challenge), Mikkel Michelsen (Dán./víťaz SEC), Andžejs Lebedevs (Lot./voľná karta), Kai Huckenbeck (Nem./voľná karta), Jan Kvěch (ČR/postup zo speedway challenge), Szymon Wozniak (Poľ./postup do speedway challenge), Dominik Kubera (Poľ./voľná karta)



Program sezóny MS na plochej dráhe (Speedway GP):

nedeľa, 28. apríla, Donji Kraljevec (Chorv.)

sobota, 11. mája, Varšava (Poľ.)

sobota, 18. mája, Landshut (Nem.)

sobota, 1. júna, Praha

sobota, 15. júna, Malilla (Švéd.)

sobota, 29. júna, Gorzow (Poľ.)

sobota, 17. augusta, Gardiff (V. Brit.)

sobota, 31. augusta, Vroclav (Poľ.)

sobota, 7. septembra, Riga (Lot.)

sobota, 14. septembra, Vojens (Dán.)

sobota, 28. septembra, Toruň (Poľ.)