Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Slovenský biatlonový zväz nemá pre Kuzminovú peniaze

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová pózuje s medailami v olympijskej dedine počas XXIII. zimných olympijských hier v juhokórejskom Pjongčangu 19. februára 2018. Foto: TASR/Martin Baumann

Nedostal ich z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR na top tím za rok 2018 vo výške 50.000 eur a nemá tak z čoho zaplatiť športovú činnosť našej najúspešnejšej reprezentantky.

Bratislava 8. marca (TASR) - Slovenský biatlonový zväz (SZB) zatiaľ nedostal financie z Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky na top tím za rok 2018 vo výške 50.000 eur a nemá tak z čoho zaplatiť športovú činnosť najúspešnejšej reprezentantky Anastasie Kuzminovej. Vo svojom štvrtkovom vydaní o tom informoval Denník Šport.

Ten uviedol, že na sekretariát SZB prišla v uplynulých dňoch upomienka z hotela v talianskej Anterselve za nevyplatenú faktúru za pobyt Kuzminovej a jej realizačného tímu na predolympijskom sústredení od 22. januára 2018. Ide o sumu vyše 2000 eur.

"Sme v patovej situácii, pretože aj keď z iných zdrojov sme vyčlenili peniaze napríklad na platenie Nastinho servisného tímu, nevieme uhradiť ďalšie náklady, ktoré vznikli v roku 2018 do olympiády, ale aj teraz po nej, keď zabojuje o veľký krištáľový glóbus v SP. Zatiaľ sme ani nevideli zmluvu medzi ministerstvom a SZB na top tím, ktorú by sme pred prijatím financií mali podpísať. Prísľuby na to, kedy bude pripravená, sa líšia. V minulých rokoch boli financie na top tím súčasťou celkového štátneho príspevku pre náš zväz, ale v roku 2018 táto časť zo základnej zmluvy vypadla. Každý odklad vyplatenia je pre nás katastrofálny. Áno, prijali sme od ministerstva prvú splátku zo štátnej dotácie pre biatlon, ale nie celá suma je určená pre reprezentáciu, je tam napríklad aj viazaná časť pre mládež," povedal pre denník šéf zväzu Tomáš Fusko.

Kuzminová získala na uplynulých ZOH v Pjongčangu zlatú a dve strieborné medaily. Momentálne je vo fínskom Kontiolahti, kde ju čaká ďalšie kolo Svetového pohára. "Nejde iba o biatlon, iba o Nasťu, ale o peniaze pre top tímy aj v iných športoch. O Matej Tótha, vodný slalom a iných športovcov. Zväz nám dlhuje v tejto chvíli už okolo 5000 eur za trajekty, vosky, čo platíme zo svojich vlastných peňazí. To je tým, že ich nemá od ministerstva. Naša trpezlivosť je už na konci," uviedol manžel a tréner Daniel Kuzmin.

Pre Denník Šport sa k situácii vyjadrilo v stanovisku aj ministerstvo: "Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR v tejto chvíli nerozdelilo finančné prostriedky na takzvaný top tím na žiadneho športovca, ale snažíme sa o čo najskoršie pokrytie týchto nákladov. Ministerstvo školstva rozdelilo v tomto roku medzi športové zväzy na uznané športy 44,76 milióna eur, pričom prvá splátka bola zväzom zaslaná k 31. januáru. SZB je pre rok 2018 schválená vypočítaná suma vo výške 538.253 eur. Ďalšie prostriedky (dotácie) pre rok 2018 sú toho času predložené na schválenie ministerke školstva (organizovanie podujatí, ocenenie športovcov). Príspevky na prípravu športovcov podľa zoznamu športovcov zaradených do TOP tímu sú pripravené na predloženie na schválenie pani ministerke. Radi by sme tiež uviedli, že okrem vyššie uvedených prostriedkov, poskytnutých prostredníctvom Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, sú ešte na prípravu vybraných športovcov poskytnuté aj ďalšie prostriedky v rámci rezortných športových stredísk."