Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

ME DO 21 ROKOV: Futbalisti SR prehrali s Anglickom 1:2

Na snímke na trávniku smutní slovenskí futbalisti vľavo Albert Rusnák a vpravo Branislav Niňaj po prehre 1:2 v zápase A skupiny ME futbalistov do 21 rokov Slovensko - Anglicko 16. júna 2017 v Kielcach. Foto: TASR/Martin Baumann

Zverenci trénera Pavla Hapala vyhrávali v súboji s Anglickom po góle Chriena, no Angličania vývoj zápasu otočili vo svoj prospech.

Bratislava 19. júla (Teraz.sk/TASR) -Slovenská futbalová reprezentácia do 21 rokov prehrala vo svojom druhom zápase na ME tejto vekovej kategórie s anglickými rovesníkmi 1:2. Mladí Slováci viedli v pondelok v Kielcoch po prvom polčase gólom Martina Chriena, ale na začiatku druhého otočili výsledok v prospech Anglicka Alfie Mawson a Nathan Redmond.

Slovensko má v tabuľke A-skupiny na konte tri body za víťazstvo nad domácim Poľskom, Anglicko nazbieralo o jeden viac, keď na úvod šampionátu remizovalo so Švédskom.

Na snímke gólová radosť Martin Chriena (Slovensko) v zápase A skupiny ME futbalistov do 21 rokov Slovensko - Anglicko 16. júna 2017 v Kielcach.
Foto: TASR/Martin Baumann


Zverenci Pavla Hapala sa predstavia vo štvrtok 22. júna naspäť v Lubline proti Švédom, ktorí sa v druhom pondelňajšom súboji áčka stretli v Lubline s Poliakmi.

ME futbalistov do 21 rokov - A-skupina - Kielce:

Slovensko - Anglicko 1:2 (1:0)
Góly: 23. Chrien - 50. Mawson, 61. Redmond. Rozhodovali: Mažeika - Šimkus, Kazlauskas (všetci Lit.), ŽK: Bero, Mazáň - Ward-Prowse, Murphy, Baker, 12.087 divákov.

Slovensko: Chovan - Valjent, Niňaj, Škriniar, Mazáň - Lobotka - Rusnák, Chrien (66. Bénes), Bero, Mihalík (73. Haraslín) - Zreľák (65. Šafranko)
Anglicko: Pickford - Holgate (46. Murphy), Chambers, Mawson, Chilwell - Ward-Prowse, Chalobah - Swift (79. Gray), Baker, Redmond - Abraham (88. Woodrow)


Hapal nasadil rovnakú základnú zostavu ako v stretnutí s Poľskom. Jeho náprotivok Adrian Boothroyd spravil v porovnaní s úvodným zápasom jednu zmenu, keď do stredu poľa zaradil Swifta. Práve ten bol pri prvej nebezpečnejšej akcii, jeho strieľaný center skrotil Chovan. Kombinovať sa snažili Slováci, ale na začiatku im to kazili nepresnosti. Súper vyčkával na protiútoky, obrancovia si museli dávať pozor najmä na zabiehajúcich Abrahama s Redmondom. Užitočnú robotu na veľkej ploche opäť odvádzal Lobotka. Letargiu zopár hluchých minút prerušil center Valjenta, ku ktorému sa vo výskoku nedostal Zreľák.



Angličania postupom času zakladali útoky po krídlach. Slováci síce neprelomili obranu súpera z hry, no dokázali to zo štandardnej situácie. Rusnák rozohral v 23. minúte rohový kop, na prednú žrď si nabehol Chrien a hlavičkou prekonal Pickforda. O odpoveď sa pokúsil Baker, jeho technický pokus preletel mimo. Angličania od inkasovaného gólu prebrali iniciatívu, vypracovali si štandardné situácie, nepresadzovali sa však cez sformovanú a pozornú defenzívu protivníka. Na druhej strane, Mihalík vypálil v 42. minúte z diaľky a Pickford len s námahou vyrazil jeho strelu. Pred prestávkou bojoval Baker, ale ani on tečovaným zakončením neohrozil Chovana, ktorý si v nadstavenej minúte poradil aj s priamym kopom Warda-Prowsea.

Na snímke slovenskí fanúšikovia počas zápasu A skupiny ME futbalistov do 21 rokov Slovensko - Anglicko 16. júna 2017 v Kielcach.
Foto: TASR/Martin Baumann


Boothroyd chcel cez polčas osviežiť svoje mužstvo, na trávnik poslal Murphyho. Angličania vybehli po zmene strán s odhodlaním zvrátiť nepriaznivý stav. Swift prihral Redmondovi, ktorého pokus zlikvidoval Chovan. Nasledoval roh, akcia pokračovala, ďalší center poslal práve striedajúci Murphy a Mawson na dva razy vyrovnal. Anglické útoky neustávali, nebezpečnú prihrávku do šestnástky zastavil Škriniar. V 56. minúte sa pripomenuli Slováci, Bero však vystrelil vedľa. Ward-Prowse v 61. minúte preniesol loptu na Redmonda, ktorý sa uvoľnil do pokutového územia, prepálil Chovana a Anglicko sa ujalo vedenia. Hapal zareagoval dvojnásobným striedaním, na ihrisko poslal Bénesa a Šafranka. Neskôr išiel do boja aj Haraslín. V 75. minúte mali Slováci roh, odrazená lopta doputovala k Bénesovi, ktorého strelu zblokoval protihráč. Slováci nevzdali snahu o vyrovnanie, bod však nevydolovali napriek tlaku či štandardným situáciám.

Hlasy po zápase:

Pavel Hapal, tréner SR: "Hráči si dnes siahli na dno síl. V prvom polčase sme boli pasívni, strácali sme ľahké lopty a to nás stálo veľa síl. Po prestávke nás súper dvakrát gólovo potrestal. Mrzí nás, že sme nezískali aspoň bod, najmä kvôli senzačným fanúšikom, u ktorých sme po víťazstve nad Poľskom vzbudili chuť a túžbu vidieť nás naživo. Ešte máme šancu zabojovať o postup i o prvé miesto v skupine, pokiaľ zdoláme Švédov."

Martin Chrien, stredopoliar SR a autor gólu: "Som rád za gól, ale všetkých nás mrzí úvod druhého polčasu, keď sme rýchlo inkasovali a druhý gól padol už onedlho po brejku súpera. Chýbalo nám trocha šťastia, ale aj kvalitné centre zo strán. Nemáme sa však za čo hanbiť. Už sústredíme našu pozornosť na záverečný zápas so Švédskom, do ktorého pôjdeme s víťaznými ambíciami."

Stanislav Lobotka, stredopoliar SR 21:
"Možno nám chýbalo aj šťastie, možno sme v niektorých situáciách mohli byť pokojnejší a počkať si na správny moment. Keby Angličania nemali kvalitu, neboli by tu. Musíme ju uznať. Povedzme si na rovinu, prvý polčas od 20. minúty sme nevedeli podržať loptu. Musíme sa pozerať na ďalší zápas."

Martin Valjent, obranca SR 21:
"Sme smutní, prehrali sme ťažký zápas. Začali sme výborne, otvorili sme skóre, boli sme kompaktní v defenzíve a vyhrávali sme osobné súboje. V druhom polčase sa to však jedným gólom rýchlo zmenilo, otvorili sme hru a inkasovali sme po druhý raz z brejku."

Tabuľka:

Ohlasy médií:
BBC: "Anglicko delí jedno víťazstvo od miestenky v semifinále. Proti Slovensku napokon otočilo zápas vo svoj prospech."

Sky Sports: "'Mladí levi' vybojovali kľúčové víťazstvo. Po úvodnom presnom zásahu Slovákov sa strelecky presadili Alfie Mawson a Nathan Redmond. Víťazstvo dáva šancu na postup zo skupinovej fázy."

The Guardian:
"Redmondov gól zavŕšil anglický 'comeback' proti Slovensku. Nádeje Angličanov na postup zo skupinovej fázy ME sú aj naďalej živé po statočnom víťazstve. Všetko majú vo svojich rukách."



uefa.com: "Anglicko po obrate zdolalo Slovákov. Chrien dostal Slovensko do vedenia, ale nasadenie Murphyho sa ukázalo ako dobrý ťah."





1. Anglicko 2 1 1 0 2:1 4
2. SLOVENSKO 2 1 0 1 3:3 3
3. Švédsko 1 0 1 0 0:0 1
4. Poľsko 1 0 0 1 1:2 0