Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Šport

Malkin je najužitočnejší hráč NHL,Chára a Gáborík v druhom tíme hviezd

Jevgenij Malkin s Hartovou trofejou pre najužitočnejšieho hráča NHL v sezóne 2011/2012. Foto: TASR

Naprázdno nevyšiel ani Jaroslav Halák, ktorý si spoločne s tímovým kolegom Brianom Elliottom si "vychytali" Trofej Williama Jenningsa za najnižší počet inkasovaných gólov v uplynulej sezóne (165).

Las Vegas 21. júna (TASR) - Hlavnou postavou hokejového galavečera v kasíne Wynn v Las Vegas bol center Pittsburghu Penguins Jevgenij Malkin, ktorý po prvý raz získal Hartovu trofej pre najužitočnejšieho hráča NHL v sezóne 2011/2012.

Naprázdno nevyšiel ani slovenský hokej, keď si Jaroslav Halák (spolu s kolegom Brianom Elliottom) ako prvý slovenský brankár zaknihoval trofej Williama Jenningsa a Zdena Cháru (Boston Bruins) a Mariána Gáboríka (New York Rangers) vybrali odborníci do druhého tímu hviezd NHL.

Úradujúci majster sveta Malkin si súčasne pridal do zbierky Art Rossovu trofej pre najproduktívnejšieho hráča zámorskej profisúťaže a Cenu Teda Lindsaya pre najlepšieho hráča NHL podľa hlasovania Hráčskej asociácie NHLPA. "Je to pre mňa mimoriadny deň a dúfam, že nie je posledný. Pracujem na sebe každý rok, verím, že sa sem ešte vrátim," konštatovala hlavná hviezda večera.



Gáboríkov klubový spoluhráč Henrik Lundqvist zo Švédska si prevzal Vezinovu trofej pre najlepšieho brankára, víťaz Stanleyho pohára Jonathan Quick sa obohatil o Conne Smythe Trophy pre najužitočnejšieho hráča play off. Steve Stamkos z Tampa Bay Lightning dal v základnej časti pozoruhodných 60 gólov a vyslúžil si tak Trofej Maurice Richarda.



Najvyššie oceneným obrancom sa stal Švéd Erik Karlsson z Ottawy Senators, ktorý v priamom súboji o Norrisovu trofej zdolal zadáka Nashvillu Predators Shea Webera a slovenského kapitána Bostonu Zdeno Cháru.

Chára tak prišiel po zopakovaní nominácie z vlaňajška o možnosť dvíhať v poradí druhú trofej, prvú získal v roku 2009. V celkovom poradí hlasovania delilo Karlssona od druhého Webera iba 12 bodov (1069 proti 1057), Chára skončil s 950 bodmi tentoraz na treťom mieste.

Jaroslav Halák (vľavo) s tímovým kolegom Brianom Elliotom a Trofejou Williama Jenningsa
Foto: TASR/AP
"Ešte veľmi nechápem, čo sa tu okolo mňa deje a zrejme nepochodím ani v súťaži o najlepší prejav. Je to však pre mňa niečo jedinečné a som trochu zaskočený. Nie je to niečo, s čím by som rátal. Keď sa budem po rokoch pozerať späť, určite to bude jeden z najšťastnejších dní v mojom živote," povedal 22-ročný obranca, ktorý sa zamotal aj v ďalších vetách: "Som trochu nervózny. Vlastne som takýmto spôsobom ešte nikdy nebol nervózny. A z určitého hľadiska je to veľmi frustrujúce, pretože by som sa chcel cítiť znovu normálne." Karlsson je najmladším obrancom, ktorému sa podarilo uchmatnúť Norrisa od čias Denisa Potvina (NY Islanders) v roku 1976.

Halák spoločne s tímovým kolegom Brianom Elliottom si "vychytali" Trofej Williama Jenningsa za najnižší počet inkasovaných gólov v uplynulej sezóne (165). Okrem nich bodoval klub St. Louis Blues v trénerskej i funkcionárskej ankete. Štatút trénera roka s cenou Jacka Adamsa si vyslúžil Ken Hitchcock, za najlepšieho generálneho manažéra vymenovali Douga Armstronga. Hitchcock robil s tímom čary, keď ho prevzal v novembri minulého roka, keď sa nachádzal v suteréne ligy. Odvtedy sa však začali diať veci - mužstvo, ktoré sa od výlukovej sezóny prešmyklo do play off len raz, takmer získalo Prezidentskú trofej pre najlepší tím základnej časti. Vo vyraďovačke zdolalo prvú prekážku v podobe San Jose Sharks bez problémov (4:1), no potom stroskotalo na neskorších víťazoch z LA Kings (0:4).

Nováčikom roka s Calderovou trofejou sa stal Gabriel Landeskog z Colorada Avalanche, dve ocenenia "nižšej ráže" si prevzal Chárov spoluhráč Patrice Bergeron - najlepší brániaci útočník (Selkeho trofej) a líder bodovania plus/mínus. Za oddanosť hokeju (Trofej Billa Mastertona) ocenili Maxa Paciorettyho, ktorý sa po ťažkom zranení po zákroku Zdana Cháru, vrátil expresne do kolotoča NHL a stal sa aj vedúcou osobnosťou Montrealu Canadiens v uplynulej sezóne. najslušnejším hráčom je obranca Floridy Brian Campbell, ktorého vylúčili počas sezóny iba trikrát na 2 minúty.

Individuálne ocenenia NHL v sezóne 2012/13:


HARTOVA TROFEJ (naužitočnejší hráč ligy): Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins)
TROFEJ ARTA ROSSA (najproduktívnejší hráč základnej časti): Jevgenij Malkin
VEZINOVA TROFEJ (najlepší brankár): Henrik Lundqvist (NY Rangers)
TROFEJ JAMESA NORRISA (najlepší obranca): Erik Karlsson (Ottawa Senators)
TROFEJ MAURICEA RICHARDA (najlepší strelec základnej časti): Steven Stamkos (Tampa bay Lightning)
TROFEJ BILLA MASTERTONA (oddanosť hokeju): Max Pacioretty (Montreal Canadiens)
CALDEROVA TROFEJ (najlepší nováčik): Gabriel Landeskog (Colorado Avalanche)
TROFEJ CONNEA SMYTHEA (najužitočnejší hráč play off): Jonathan Quick (Los Angeles Kings)
TROFEJ FRANKA SELKEHO (najlepšie brániaci útočník): Patrice Bergeron (Boston Bruins)
TROFEJ JACKA ADAMSA (najlepší tréner): Ken Hitchcock (St. Louis Blues)
TROFEJ LADY BYNG (najslušnejší hráč): Brian Campbell (Florida Panthers)
TROFEJ PRE GENERÁLNEHO MANAŽÉRA ROKA: Doug Armstrong (St. Louis Blues)
TROFEJ PLUS/MÍNUS NHL: Patrice Bergeron
TROFEJ WILLIAMA JENNINGSA (brankári s najnižším počtom inkasovaných gólov po základnej časti): Brian Elliott a
Jaroslav HALÁK (St. Louis Blues)
TROFEJ ROGERA CROZIERA (brankár s najvyššou percentuálnou úspešnosťou po základnej časti): Brian Elliott
CENA TEDA LINDSAYHO (najlepší hráč podľa hráčskej asociácie NHLPA): Jevgenij Malkin
CENA MARKA MESSIERA (líder a klubové aktivity): Shane Doan (Phoenix Coyotes)


All-star tímy NHL 2011/2012:


Prvý tím
Henrik Lundqvist (NY Rangers) - Erik Karlsson (Ottawa Senators), Shea Weber (Nashville Predators) - James Neal (Pittsburgh Penguins), Jevgenij Malkin (Pittsburgh Penguins), Iľja Kovaľčuk (New Jersey Devils)

Druhý tím:
Jonathan Quick (Los Angeles Kings) - Zdeno CHÁRA (Boston Bruins), Alex Pietrangelo (St. Louis Blues) - Marián GÁBORÍK (NY Rangers), Steven Stamkos (Tampa Bay Lightning), Ray Whitney (Phoenix Coyotes)