Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Vlhová plánuje v sezóne 30 štartov, v slalome chce zlepšiť 4. priečku

Na snímke slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas tlačovej konferencie pred novou sezónou 2018-2019, 16. októbra 2018 v Bratislave. Foto: TASR/Pavol Zachar

V jej programe Svetového pohára opäť dominujú slalom a obrovský slalom, ale chce štartovať aj v paralelnom slalome, alpskej kombinácii, super-G a v marcovom finále v Soldeu aj v zjazde.

Bratislava 16. októbra (TASR) - Slovenská lyžiarka Petra Vlhová plánuje v novej sezóne 30 štartov, z toho štyri na februárových majstrovstvách sveta v Aare. V jej programe Svetového pohára opäť dominujú slalom a obrovský slalom, ale chce štartovať aj v paralelnom slalome, alpskej kombinácii, super-G a v marcovom finále v Soldeu aj v zjazde.

Vlhová absolvovala letnú prípravu v Európe, trénovala najmä na rakúskych a talianskych ľadovcoch. "Príprava bola rovnaká ako vlani, začali sme v máji. Akurát mám za sebou viac dní na lyžiach, keďže chcem ísť kombináciu, super-G a zjazd, potrebovali sme viac trénovať aj tieto disciplíny. Každý rok sa lepším v kondičnej príprave, kondične som trénovala doma. Cítim sa dobre, už pôjde len o to, ako sa budem cítiť v deň pretekov," povedala 23-ročná Vlhová.

Prvé preteky SP sa tradične uskutočnia v Söldene, kde sa v sobotu 27. októbra pôjde úvodný obrovský slalom: "Pôvodne sme mali ísť do Söldenu už teraz, ale zamietli to, lebo podmienky nie sú príliš ideálne. Zima tam je bez zrážok, do nedele ideme lyžovať na ľadovec Hintertux. Potom budeme riešiť program zo dňa na deň, budeme sa prispôsobovať. Máme menej ako dva týždne do prvých pretekov. Už ide len o maličkosti, získať komfort."

Slovenská reprezentantka obsadila v minulosezónnom hodnotení svojej elitnej disciplíny štvrtú priečku, v celkovom poradí SP skončila na piatom mieste. Triumfovala v slalomoch v Levi a Lenzerheide, v Killingtone bola druhá rovnako ako v paralelnom slalome v Courcheveli. Tretiu pozíciu si pripísala na mestskom podujatí v Štokholme a v alpskej kombinácii v Crans Montane. Celkovo má vo SP na konte štyri slalomové víťazstvá. V obrovskom slalome skončila v ročníku 2017/18 najlepšie na siedmej priečke v Lienzi, namiesto ktorého sa medzi sviatkami pôjde v Semmeringu. Vyrovnala si tým kariérne maximum v technicky najnáročnejšej disciplíne.

"Ciele sú rovnaké ako minulý rok. Už minulú sezónu som bola štvrtá v slalome, určite sa chcem posúvať. Budú aj MS, kde sa tiež chcem umiestniť čo najlepšie, no teraz sa teším na prvé preteky," povedala Vlhová, ktorá sa musí vyrovnať s rôznorodosťou disciplín i nabitým kalendárom. Je preto možné, že v porovnaní s predbežným plánom vypadnú niektoré štarty: "Videla som program a mám rešpekt. V Medzinárodnej lyžiarskej federácii (FIS) to nahustili. Ak budem mať toho plné zuby a budem unavená, pokiaľ si nebudem stopercentne istá, je zbytočné stratiť sedem sekúnd a ísť domov. Rýchlosti sa nebojím, ale je ťažké trénovať všetko naraz. Trénovali sme asi 85 percent slalom a obrák, čo sú priority, zvyšok boli paralel, super-G a zjazd. Potrebujem získať istotu, je náročné prejsť ako slalomárka na rýchlostné disciplíny. Je to úplne iné, každý rok to chceme skúšať a uvidíme, ako to pôjde."

V realizačnom tíme sa zmenil servisman, keď Slováka Stanislava Vozárika nahradil Talian Pierluigi Parravicini, ktorého si vybral hlavný tréner Livio Magoni. "Má viac lyží, tento rok máme skvelý tím a skvelých ľudí okolo seba. Materiál je rovnaký, menili sa len maličkosti," dodala Vlhová. "Letnú prípravu vynechávam, prišiel som v septembri. V servise som videl veľké zmeny. Je to nová krv, tím si zložil Livio. Atmosféra sa zjednotila, spojili sme sa ako jedna veľká rodina. Je to dosť dôležité, pretože budeme chodiť na 20-dňové turnusy, napríklad z Levi hneď cestujeme do USA. V našom tíme sa nevyskytuje 'ponorka' ani keď je hustejšia atmosféra," uviedol manažér tímu Boris Vlha.

Podľa finančného manažéra Igora Vlhu sa rozpočet zvýšil o 18,5 percenta: "Prvýkrát ho máme naplnený pred sezónou. Som neskutočne rád, chcem sa poďakovať našim sponzorom."

Predbežný súťažný kalendár Petry Vlhovej v sezóne 2018/19:

27. októbra: obrovský slalom (Sölden/Rak.)
17. novembra: slalom (Levi/Fín.)
24. novembra: obrovský slalom (Killington/USA)
25. novembra: slalom (Killington/USA)
8. decembra: super-G (St. Moritz/Švaj.)
9. decembra: paralelný slalom (St. Moritz/Švaj.)
14. decembra: alpská kombinácia (Val-d’Isere/Fr.)
15. decembra: super-G (Val-d’Isere/Fr.)
21. decembra: obrovský slalom (Courchevel/Fr.)
22. decembra: slalom (Courchevel/Fr.)
28. decembra: obrovský slalom (Semmering/Rak.)
29. decembra: slalom (Semmering/Rak.)
1. januára: paralelný slalom (Oslo/Nór.)
5. januára: slalom (Záhreb/Chor.)
8. januára: slalom (Flachau/Rak.)
15. januára: obrovský slalom (Kronplatz/Tal.)
1. februára: obrovský slalom (Maribor/Slov.)
2. februára: slalom (Maribor/Slov.)
5. februára: MS - super-G (Aare/Švéd.)
8. februára: MS - alpská kombinácia (Aare/Švéd.)
11. februára: MS - obrovský slalom (Aare/Švéd.)
15. februára: MS - slalom (Aare/Švéd.)
19. februára: paralelný slalom (Štokholm/Švéd.)
24. februára: alpská kombinácia (Crans Montana/Švaj.)
8. marca: obrovský slalom (Špindlerův Mlýn/ČR)
9. marca: slalom (Špindlerův Mlýn/ČR)
13. marca: zjazd (Soldeu/And.)
14. marca: super-G (Soldeu/And.)
16. marca: slalom (Soldeu/And.)
17. marca: obrovský slalom (Soldeu/And.)

Realizačný tím:

hlavný tréner: Livio Magoni
asistent trénera: Matej Gemza
servisman: Pierluigi Parravicini
kondičný tréner: Šimon Klimčík
fyziológia a športová výživa: Marco Porta, Mattia Fero
finančný manažér: Igor Vlha
manažér tímu: Boris Vlha
manažér pre výstroj: Rado Krasula
marketingový manažér: Richard Galovič