Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Reakcie slovenských osobností na víťazstvo KUZMINOVEJ

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová sa teší na pódiu počas ceremoniálu po zisku zlatej olympijskej medaily v pretekoch žien s hromadným štartom na 12,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v sobotu 17. februára 2018. Foto: TASR - Michal Svítok

Z víťazstva Kuzminovej sa tešia všetci slovenskí fanúšikovia. Teraz.sk prináša reakcie slovenských osobností.

Bratislava 17. februára (TASR) - Reakcie na zlatú medailu slovenskej biatlonistky Anastasie Kuzminovej na ZOH 2018 v Pjongčangu v pretekoch s hromadným štartom na 12,5 km:



Andrej Kiska, prezident SR (zdroj: Facebook): "Famózna zlatá Nasťa. Toto je Nastina olympiáda! Vďaka Nasti Kuzminovej má Slovensko na olympiáde prvú zlatú medailu! Famóznym spôsobom vyhrala biatlonové preteky v hromadnom štarte. Gratulujem k heroickému výkonu! Dve strieborné a jedna zlatá - to nie je bilancia kolektívu, to je zbierka medailí len a len Nasti Kuzminovej z olympiády v Pjongčangu. Sme na teba hrdí, Nasťa!"



Andrej Danko, predseda NR SR (zdroj: Facebook): "Fantastické! Máme zlato! Nasťa, ty si kráľovná biatlonu! Tri zlaté medaily a tri strieborné na olympijských hrách, si definitívne zapísaná do bežeckej histórie. Blahoželám. Ale priznám sa, ani som nedýchal."

Robert Fico, premiér (zdroj: facebook): "Fantastická biatlonistka Nasťa Kuzminová získala zlato - ďalší fenomenálny úspech z tohtoročných ZOH v Pjongčangu. Gratulujem reprezentantke Slovenska k úžasnému výkonu!"



Peter Gajdoš, minister obrany SR (zdroj: MO SR): "Naša Nastenka je naozaj zlatá, tu sú všetky slová zbytočné. Som na ňu hrdý a blahoželám jej v mene celého rezortu obrany. Celý svet nám ju môže iba závidieť."

Slavomír Kňazovický, bývalý slovenský rýchlostný kanoista, strieborný olympijský medailista v C1 z OH 1996 v Atlante (zdroj TASR): "Ťažko sa mi hľadajú slova. Nasťa dnes podala fenomenálny výkon a náročnú sériu zakončila najlepším možným spôsobom. Nebolo ľahké vyrovnať sa s tlakom fanúšikov a médií, pred štartom zimnej olympiády od nej každý očakával medaily. V pretekoch s hromadným štartom predviedla vynikajúci beh i streľbu, som nadšený."

Ján Kováčik, prezident Slovenského futbalového zväzu (zdroj TASR): "Sledoval som Nastinu cestu za zlatom v Abú Zabí. Patrí jej veľká gratulácia za medailové úspechy, ktoré vyvrcholili dnešným víťazstvom v pretekoch s hromadným štartom. Zaslúži si ho. Dovolím si tvrdiť, že je v takej forme, že keby sa ešte išli dvoje preteky, získala by ďalšie medaily."
.

.

Karol Kučera, bývalý slovenský tenista (zdroj TASR): "Zlaté vystúpenie Nasti som sledoval na turnaji v talianskom Bergame, kde som s mojimi zverencami z NTC. Veľmi ma potešilo, že sa jej podarilo získať zlato. Prekvapilo ma, že dokázala vybojovať cenný kov až v troch disciplínach. Svedčí to o tom, že na vrchol sezóny sa skvele pripravila."

Roman Benčík, riaditeľ VŠC Dukla Banská Bystrica (zdroj TASR): "Je to nádherné, aj som sa vrátil do minulosti. Akoby sa teraz pretavil čas, keď sme sa radovali zo zlata Joža Pribilinca, Mateja Tótha a aj Michala Martikána. Všetci patrili do Dukly a presne na to bola stvorená, prinášať veľké výsledky. Bol to nádherný zážitok, aj som hneď napísal ministrovi obrany slová prostredníctvom sms 'vyhrala, vyhrala, vyhrala, máme to doma'. Pre nás zamestnancov v Dukle je to veľká odmena, biatlon ukázal svoju silu a aj všetci okolo neho sa vyznamenali. Po poslednej streľbe som bol presvedčený, že Nasti už zlato neujde a všetci sme ju tlačili na diaľku do cieľa."



Július Šupler, tréner slovenských hokejistov na ZOH 1994 v Lillehammeri (zdroj TASR): "Je to niečo výnimočné. Pre taký malý národ akým sú Slováci je to neskutočný úspech. Je to tá najlepšia propagácia krajiny a samotného šporrtu."

Ján Kozák, tréner slovenskej futbalovej reprezentácie (zdroj TASR): "Nasťa je sympatická športovkyňa a ukážkový príklad profesionálky. Ona je presne ten typ, ktorý sa pri dosiahnutí prvého úspechu neuspokojí a vytrvalo ide za ďalšími, klobúk dole pred ňou. Získala tretie zlato pri tretej olympijskej účasti a to je niečo výnimočné. Je to pre ňu krásne vyvrcholenie športovej kariéry. Spolu s manželkou sme s napätím sledovali jej vystúpenia v Pjongčangu a veľmi sme jej fandili. Urobila nám, ako aj všetkým Slovákom, obrovskú radosť."

Ján Filc, bývalý slovenský hokejový tréner, kouč majstrov sveta z Göteborgu 2002 (zdroj TASR): "Je to pekné a veľmi sa z toho teším. Nasťa si zaslúži obdiv zo strany všetkých športovcov. Dokázala, že je vynikajúci človek a športovec. Navyše má okolo seba dobrý tím, k úspechom jej dopomohol aj manžel. Verím, že nezostane iba pri jej medailách a pridajú sa na olympiáde aj ďalší slovenskí športovci, až potom sa ukáže, ako na tom náš šport v skutočnosti je."

Pavol Hochschorner, trojnásobný zlatý olympijský medailista vo vodnom slalome v C2: "Ja tie štatistiky až tak nesledujem, samozrejme o našej vlastnej dobre viem. Nasťa má taktiež tri zlaté, k tomu pridala tri strieborné, je to naozaj unikát. Čakalo sa to od nej, keď je forma, považuje sa to za povinnosť, no na olympiádach veľmi pôsobí psychika a ak sa jej to podarilo, klobúk dole. Samozrejme, na túto bilanciu mala oveľa viac možností ako my, to však nie je dôležité. Pozorne som ju spolu s priateľkou a synom sledovali a držali palce, pretože v biatlone niekedy stačí málo a hneď sa mení situácia. Nie som odborník na biatlon, skôr divák, keď som mal však možnosť, tak som tento šport sledoval aj počas našich sústredení. Môžem povedať, že som bol takýmto spôsobom pri jej všetkých troch zlatých olympijských medailách."

Na snímke slovenská biatlonistka Anastasia Kuzminová (v popredí) na strelnici počas pretekov žien s hromadným štartom na 12,5 km na XXIII. zimných olympijských hrách v juhokórejskom Pjongčangu v sobotu 17. februára 2018.
Foto: TASR - Michal Svítok


Michal Martikán, dvojnásobný olympijský šampión vo vodnom slalome, päťnásobný olympijský medailista v C1 (zdroj TASR): "Ja sa Nasti na diaľku ospravedlňujem, pretože som bol práve v kanáli v Al Aine v Spojených arabských emirátoch, pádloval som a nemohol som ju vidieť v televízii. Radosť z jej zlata sa však týmto u mňa nezmenšuje. Sama určite dobre vie, čo všetko musela urobiť, aby takýto úspech dosiahla. Teraz má o jednu medailu viac, mne nič iné nezostáva, len získať na olympiáde v Tokiu ďalšiu, aby som sa jej vyrovnal. Samozrejme, vážne to nehovorím. Sme kamaráti, aj na viacerých sústredeniach sme boli spolu a Daniel Kuzmin mi pri behu na lyžiach dosť radil."

Jozef Martikán, vodnoslalomársky tréner: "Stihol som si v televízii pozrieť preteky s hromadným štartom, radosť bola obrovská. S Nasťou a Danielom sme kamaráti, dobre sa poznáme, pomohol nám ako kondičný tréner viacerými radami. Nasťa sa perfektne na olympiádu pripravila a bolo vidieť, že na ňu konkurencia nemala. Musela však zvládnuť psychiku, no keď získala prvé striebro, napätie z nej určite opadlo."

Andrej Kravárik, tréner slovenskej volejbalovej reprezentácie mužov (zdroj TASR): "Nemohol som to pozerať v pokoji, takže som pri tom piekol. Nohy a ruky som mal studené, aj keď je v Solúni 18 stupňov a z rúry sálalo teplo. Na poslednej streľbe som si sadol pred televízor a dopozeral tú nádheru, pri ktorej sa mi na konci tisli slzy do očí. Aj preto, že som mal tú možnosť hrať na OH a bol som kúsok od postupu do hry o medaily. Nasťa je fenomenálna šporkovkyňa a z jej úspechov mám obrovskú radosť. Bol to krásny zážitok!"

Erik Vlček, slovenský rýchlostný kanoista, trojnásobný olympijský medailista v K1 na 1000 m a desaťnásobný majster sveta (zdroj TASR): "Získať tri medaily na jednej olympiáde sa môže podariť iba výnimočným športovkyniam a Nasťa potvrdila, že medzi ne patrí. Klobúk dolu pred jej výkonmi v Pjongčangu. V každej individuálnej disciplíne bojovala o cenný kov. Dnes pridala k fantastickému behu aj výbornú streľbu a nikto na ňu nemal nárok."

Marek Hamšík, slovenský futbalový reprezentant, kapitán SSC Neapol (zdroj facebook): "Našťa, bravóóóóó, bravóóóóó, bravissimóóóóó!!!! Gratulujem ti ku krásnemu prvenstvu. Bola si aj dnes fantastická, žiadna biatlonistka nemala na teba. Opäť si prepísala históriu slovenského športu.“

Tomáš Fusko, prezident Slovenského zväzu biatlonu: "Neviem opísať ten pocit, je to napätie, očakávanie. Viem, čo pretekár zažíva na streľbe. Viem aj to, že v histórii aj veľa skúsených a dobrých borcov pokazilo práve poslednú streľbu. Neurobili jednu, ale tri či štyri chyby. Veril som, že to zvládne, no doľahlo to aj na ňu a bojovala s poslednou ranou. Pozeral som sa na hodinky a bolo jasné, že tú jednu chybu si môže dovoliť. "Toto je disciplína, ktorú má Nasťa rada. Nedá sa však povedať, že sme to očakávali, v biatlone sa nedá nič očakávať. Prognózy hovorili, že pri dobrej streľbe by sa to mohlo podariť a famóznym výkonom ukázala, že sa to dá. Nikomu nedala šancu, od začiatku išla neskutočne dobre a prinieslo jej to zlato. V tomto ročníku Svetového pohára už raz išla preteky sama pre seba. Stáva sa to, keď pretekárovi všetko vyjde,"

Anna Murínová, reprezentačná biatlonová trénerka žien: "Od Nasti sme tak trocha očakávali, že ešte pridá nejakú medailu, zlatá je o to krajšia. Bol to naozaj nádherný pohľad na cieľovú rovinku, keď prichádzala s našou vlajkou do cieľovej rovinky. Troška nám urobila vrásky na poslednej 'stojke', ale aj s tou jednou chybou to bolo super."