Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Futbalový príbeh Zidana rozpráva o tom, že futbal sa hrá aj hlavou

Na archívnej snímke Zinedine Zidane. Foto: TASR/AP

Hlava ikony francúzskeho futbalu zohrala v dejinách futbalu hlavnú úlohu minimálne dvakrát. A to nie na bezvýznamnom fóre, ale vo finálových zápasoch majstrovstiev sveta.

Marseille/Bratislava 23. júna (TASR) - Jeden z najlepších hráčov futbalovej histórie, bývalý francúzsky reprezentant a súčasný tréner Zinedine Zidane má dnes 45 rokov.

Legendárny stredopoliar, majster sveta (1998) a majster Európy (2000), ktorý patril k najvýraznejším osobnostiam francúzskej reprezentácie, talianskeho Juventusu Turín a španielskeho Realu Madrid, sa v súčasnosti teší z futbalových triumfov ako tréner. V sezóne 2016/2017 Real Madrid pod jeho vedením obhájil prvenstvo v Lige majstrov (LM) z ročníka 2015/2016, po piatich rokoch získal španielsky titul v Primera Division, vyhral európsky Superpohár a triumfoval aj na majstrovstvách sveta klubov v Japonsku. Zidane sa stal prvým trénerom, ktorý triumfoval v LM dva roky za sebou.

Futbalový príbeh bývalého excelentného stredopoliara Zinedina Zidana rozpráva aj o tom, že futbal sa nehrá len nohami, ale aj hlavou. Hlava ikony francúzskeho futbalu zohrala v dejinách futbalu hlavnú úlohu minimálne dvakrát. A to nie na bezvýznamnom fóre, ale vo finálových zápasoch majstrovstiev sveta (MS).

Na archívnej snímke z 12. júla 1998 francúzski futbalisti, zľava Zinedine Zidane, Marcel Desailly a Laurent Blanc držia víťaznú trofej pre majstrov sveta po víťazstve nad Brazíliou 3:0 vo finále majstrovstiev sveta vo futbale vo francúzskom Saint Denise.
Foto: TASR/AP


V roku 1998 sa MS vo futbale konali vo Francúzsku. Očakávania francúzskych fanúšikov reprezentácia galského kohúta splnila a vo finále porazila Brazíliu 3:0 a dva góly hlavou strelil práve Zidane.

O osem rokov neskôr, v roku 2006 sa vo finále nemeckých MS proti sebe postavili Francúzsko a Taliansko. Vo výbornej forme hrajúci Zidane najprv panenkovským spôsobom prekonal z pokutového kopu legendárneho Gianluigiho Buffona. V nadstavenom čase následne udrel hlavou do hrude talianskeho obrancu Marca Materazziho, za čo dostal červenú kartu. Francúzi napokon prehrali v penaltovom rozstrele a z titulu sa tešili Taliani. Aj napriek tomuto incidentu bol Zidane vyhlásený za najlepšieho hráča šampionátu, ale po týchto MS, tak ako pred nimi avizoval, ukončil vo veku 34 rokov bohatú futbalovú kariéru. Neskôr sa ukázalo, že v jednom z najznámejších futbalových incidentov nebol Materazzi nevinne. Zidana ku skratovému konaniu vyprovokovali slovné urážky talianskeho obrancu na adresu jeho mamy a sestry.

Futbalista Realu Madrid Cristiano Ronaldo a tréner Zinedine Zidane sa tešia po premenení rozhodujúcej penalty v jedenástkovom rozstrele počas finálového zápasu futbalovej Ligy majstrov Real Madrid - Atletico Madrid v Miláne 28. mája 2016.
Foto: TASR/AP


Zinedine Zidane, celým menom Zinedine Yazid Zidane sa narodil 23. júna 1972 vo francúzskom meste Marseille v rodine alžírskych prisťahovalcov. Narodil sa ako piate dieťa a vyrastal na chudobnom predmestí Marseille. S futbalom začal ako osemročný v rodnom meste v klube US Saint-Henri. Po juniorskom kempe, ktorý bol prípravou talentových mladých hráčov pre francúzske profesionálne kluby sa ako 16-ročný upísal tímu AS Cannes. V roku 1992 už prestúpil do prvoligového FC Girondins de Bordeaux, kde strávil štyri sezóny. Ako hráč tohto klubu v roku 1996 debutoval aj vo francúzskej reprezentácii a hral na majstrovstvách Európy (ME), na ktorých francúzsky výber skončil tretí, keď v semifinálovom penaltovom rozstrele podľahol reprezentácii Česka.

Po ME prestúpil do talianskeho Juventusu Turín, kde sa stal kľúčovým hráčom. Za päť rokov pôsobenia v "starej dáme" vyhral dvakrát (1997, 1998) taliansky titul a dvakrát hral vo finále Ligy majstrov (1997, 1998). Ako hráč Juvetusu sa stal oporou francúzskej reprezentácie, s ktorou v roku 1998 získal titul majstra sveta. V tom istom roku dostal Zlatú loptu, ocenenie za najlepšieho hráča Európy.

Zinedine Zidane, archívne foto.
.
Foto: TASR/AP


V roku 2001 prestúpil z Juventusu za vtedy astronomickú sumu 64,45 miliónov amerických dolárov do slávneho Realu Madrid. S "bielym baletom" sa hneď v prvej sezóne 2001/2002 tešil z titulu v Lige majstrov. Vo finálnom zápase proti nemeckému Bayeru Leverkusen sa blysol nádherným gólom, ktorým si natrvalo získal srdcia nielen fanúšikov Realu Madrid. S Realom o rok neskôr získal aj španielsky titul v Primera Division.

V Reale Madrid sa v sezóne 2013/2014 začala jeho trénerská kariéra. Za asistenta si ho vybral vtedajší hlavný tréner "pusiniek" Talian Carlo Ancelotti. Ako asistent trénera dopomohol Realu k zisku ďalšieho prvenstva v Lige majstrov.

Ako hlavný tréner Realu Madrid pôsobí Zidane od 4. januára 2016. Počas svojho relatívne krátkeho pôsobenia priviedol kráľovský tím z hlavného mesta Španielska k dvom triumfom v Lige majstrov a zatiaľ k jednému titulu v najvyššej španielskej súťaži - La Lige. V ostatnom finále ročníku LM 2016/2017 zdolal Real Madrid 4:1 práve Juventus Turín.

So svojou ženou Veronique má Zidane štyroch synov Enza, Lucu, Thea a Elyaza. Všetci sa venujú futbalu a futbalovo rastú v štruktúrach "bieleho baletu".