Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Šport

Svetoví politici budú bojkotovať ME na Ukrajine

Expremiérka Julia Tymošenková ukazuje modriny na jej tele ukrajinskému komisárovi pre ľudské práva vo väznici Kachanovskaja v Charkove. Foto: TASR/AP

Futbalové ME na Ukrajine budú bojkotovať viaceré osobnosti, politického aj spoločenského života.

Bratislava 2. mája (TASR) - Situácia okolo väznenia ukrajinskej expremiérky Julii Tymošenkovej sa na medzinárodnom poli začína vyhrocovať, svetoví politici i osobnosti spoločenského života budú bojkotovať európsky futbalový šampionát na Ukrajine.




Holandskí politici a kráľovská rodina bojkotujú ME vo futbale

Členovia holandskej kráľovskej rodiny a aj holandskí politici budú bojkotovať všetky zápasy počas Majstrovstiev Európy vo futbale, ktoré sa budú konať na území Ukrajiny, uviedol holandský minister zahraničných vecí Uri Rosenthal.

V správe, ktorú dnes priniesol spravodajský server DutchNews.nl, sa tento postoj politikov a členov kráľovského dvora zdôvodňuje neochotou ukrajinskej strany zmierniť väzenské podmienky bývalej premiérky Julie Tymošenkovej.

Tymošenková, ktorú ukrajinské úrady odsúdili na sedem rokov väzenia pre prekročenie svojich právomocí, obvinila svojich väzniteľov z fyzického týrania a pred dvanástimi dňami začala držať protestnú hladovku.

K vyhláseniu holandských vládnych politikov a členov kráľovského dvora sa dnes pridali aj predstavitelia opozičných, kresťansko-demokratických, labouristických a liberálnych strán. Uviedli, že nikto z nich sa nezúčastní futbalových zápasov, až kým sa situácia Tymošenkovej nezlepší.

Začiatkom týždňa svoju neúčasť z rovnakých dôvodov avizoval aj predseda Európskej komisie José Manuel Barroso, komisárka EÚ pre rezort spravodlivosti Viviane Redingová a túto možnosť pripustila aj nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Holandský tím hrá spolu s Dánskom, Nemeckom a Portugalskom v skupine B, ktorej zápasy v úvodnej fáze šampionátu (od 9. do 17. júna) sa odohrajú na území Ukrajiny, na štadiónoch v Charkove a vo Ľvove.

Členovia rakúskej vlády budú bojkovať zápasy Eura 2012 na Ukrajine



Členovia rakúskej spolkovej vlády budú bojkotovať futbalové Euro 2012 na Ukrajine. Ministri koaličnej vlády alpskej republiky o tom rozhodli dnes vo Viedni.

Spolkový kancelár Werner Faymann na margo rozhodnutia konštatoval, že bojkot by mal byť viditeľným signálom podpory nemeckého postoja zo strany Rakúska.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová podľa informácií spravodajského týždenníka Der Spiegel zvažuje, že nepocestuje na stretnutia nemeckej reprezentácie, ktorá zápasy v základnej skupine odohrá na Ukrajine, ak sa dovtedy nezlepší situácia väznenej ukrajinskej expremiérky. Nemecký prezident Joachim Gauck už v uplynulých dňoch oznámil, že sa nezúčastní na májovom summite najvyšších predstaviteľov stredoeurópskych krajín na Jalte.

Šéf rakúskej diplomacie Michael Spindelegger v súvislosti s dnešným rozhodnutím vládneho kabinetu vo Viedni vyhlásil: "Je to náš signál solidarity s Juliou Tymošenkovou". Podľa jeho slov treba jasne odsúdiť prístup ukrajinských úradov k expremiérke a chýbajúcu zdravotnícku starostlivosť. Navyše jestvuje podozrenie z politicky motivovaného konania justície, vyplynulo z jeho slov.

Tak Spindelegger, ako aj rakúsky minister športu Norbert Darabos vylúčili úvahy o tom, že by sa zápasy plánované na Ukrajine mohli odohrať v Rakúsku. Podľa slov prvého z nich je to nerealistické, druhý z nich to označil za organizačne nemožné.

Rakúsko sa na záverečný turnaj európskeho futbalového šampionátu 2012, ktorého usporiadateľmi budú Poľsko a Ukrajina, neprebojovalo.


Pridalo sa aj Belgicko

V Bruseli vyjadril svoj bojkot belgický minister zahraničných vecí Didier Reynders, ktorý "zmenil názor a nepocestuje na európsky šampionát," pričom zdôraznil obavy o zdravotný stav Tymošenkovej.

"Je to na ukrajinskej vláde, aby dokázala, že táto krajina si skutočne želá byť súčasťou demokratickej spoločnosti. Práve teraz je ten správny čas urobiť to pomocou pozitívnych akcií," uvádza sa vo vyhlásení kancelárie belgického ministra zahraničných vecí.

Bojkotuje aj Barroso

Aj prezident Európskej únie Jose Manuel Barroso sa rozhodol napokon zmeniť plány a necestovať na Ukrajinu.

Komorowski vyzval všetkých krajanov, aby počas Eura neprotestovali



Poľský prezident Bronislaw Komorowski vyzval dnes politické strany, ako aj odborové centrály, aby neorganizovali počas blížiaceho sa futbalového Eura protestné demonštrácie.

"Chcel by som požiadať všetkých Poliakov, aby rešpektovali olympijský mier počas mimoriadnej situácie, akou je usporiadanie európskeho futbalového šampionátu v našej krajine," vyhlásil vo Varšave najvyšší poľský predstaviteľ. Zároveň poznamenal, že by všetci zainteresovaní mali v záujme pozitívneho priebehu turnaja odložiť demonštrácie, mítingy a štrajky na neskorší termín.

Poľská opozícia už skôr avizovala, že mieni počas futbalového Eura 2012 upriamiť pozornosť medzinárodného spoločenstva na problémy v krajine. Policajti a pohraničníci sa chystali demonštrovať počas turnaja za vyššie mzdy a zvýšenú pozornosť médií by chceli využiť v tomto období aj odporcovia zvyšovania vekovej hranice pre odchod do dôchodku.