Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Šport

Holanďania šokovali svojich fanúšikov prehrou s Bulharskom

Tréner holandskej futbalovej reprezentácie Bert van Marwijk. Foto: TASR/AP

"Oranjes" síce vyhrali prvý polčas, no v nadstavenom čase o ich prehre rozhodol striedajúci Ilian Micanski.

Amsterdam 27. mája (TASR) - Holandskí futbalisti pred stredajším duelom proti Slovensku nepríjemne prekvapili svojich fanúšikov, keď v Amsterdame v rámci prípravy pred EURO 2012 prehrali s Bulharskom 1:2.

"Oranjes" síce vyhrali prvý polčas, no v nadstavenom čase o ich prehre rozhodol striedajúci Ilian Micanski. Okrem prehry prišli Holanďania už v 14. minúte o stredného obrancu Jorisa Mathijsena, ktorý si zrejme poranil ľavú podkolennú šľachu. "V prvom polčase sme nehrali zle. Mali sme loptu na kopačkách a dali sme krásny gól," mieni holandský kapitán Mark van Bommel. "V druhej časti sme boli príliš statickí. Chybami sme umožnili súperovi dostať sa do šancí."

Tréner Holanďanov Bert van Marwijk od začiatku nasadil na pravé krídlo najlepšieho strelca anglickej Premierleague Robina Van Persieho, ktorý pred prestávkou po prihrávke Wesleyho Sneijdera ľavačkou zaznamenal svoj 26. reprezentačný gól. V strede útoku hral od úvodu najlepší strelec nemeckej bundesligy Klaas-Jan Huntelaar, no potenciálne nebezpečná dvojica sa proti bulharskej defenzíve spočiatku nevedela presadiť. V závere Huntelaara vystriedal Arjen Robben, no Holanďanom sa už nepodarilo skórovať.



Van Marwijk do základnej zostavy zaradil aj 18-ročného nováčika Jetra Willemsa. Ľavý obranca sa stal po Geraldovi Vanenburgovi z roku 1982 druhým najmladším hráčom v holandskej reprezentácii. Po hodine hry ho však nahradil Stijn Schaars, keďže Van Marwijk hľadá ideálne obsadenie pre post na ľavej strane obrany.

Holandsko sa na EURO 2012 v Poľsku a na Ukrajine stretne v B-skupine s Dánskom, Portugalskom a Nemeckom. Všetky štyri tímy patria do najlepšej desiatky rebríčka FIFA.