Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

Toto meno nikto NEČAKAL: Slovenskí hokejisti už majú trénera

Craig Ramsay. Foto: allhabs.net

Generálny manažér Miroslav Šatan to oznámil počas stredajšieho slávnostného vyhlasovania ankety Hokejista roka 2017.

Bratislava 9. augusta (TASR) - Kanaďan Craig Ramsay sa stal novým trénerom slovenskej hokejovej reprezentácie. Generálny manažér Miroslav Šatan to oznámil počas stredajšieho slávnostného vyhlasovania ankety Hokejista roka 2017. Zväz podpísal s novým kormidelníkom kontrakt na dva roky do MS 2019, ktoré sa uskutočnia na Slovensku.

"Dohodli sme sa v stredu. Mal som niekoľko telefonátov, ale teraz už môžem prezradiť, že máme nového trénera a bude ním Craig Ramsay," povedal Šatan.

Nový GM už dávnejšie oznámil, že chce na Slovensko dotiahnuť zahraničného odborníka. V hre bolo viacero mien, ale Šatan nechcel dopredu nič prezradiť. Trocha sa zdráhal aj na Hokejistovi roka, no nakoniec to z neho "vypadlo": "Výberový proces prebiehal niekoľko dní, týždňov, ale tak intenzívnejšie až v tomto. Som rád, že takýto odborník, ktorý pôsobil v NHL ako hráč a dlhé roky ako tréner v rôznych úlohách, príde k nám a pomôže nám prenastaviť alebo nasmerovať hokej nejakými novými odbornými vecami k novej epoche."

Ramsay by mal prísť na Slovensko na budúci týždeň, reprezentácia odštartuje novú sezónu už 23. a 24. augusta dvojzápasom s Českom v Třinci a Žiline. "Čas sa kráti, takže by mal doraziť na budúci týždeň. Keďže sa to iba teraz čerstvo upieklo, ešte musíme doladiť niektoré veci, ale realizačný tím budeme konzultovať a vyberať spoločne. Tak, aby to mohlo fungovať čo najlepšie," pokračoval Šatan.

Nový tréner bude mať dve úlohy. "Aby bol hlavný tréner reprezentácie, a aby bol akýsi mentor pre všetkých mládežníckych trénerov, ktorých sme teraz menovali. Verím, že si spoločným úsilím utvoria jednotný hrací systém a budú pracovať, aby hráči vyrastali v jednotnom systéme a postupne sa v jednotlivých ročníkoch zdokonaľovali," dodal Šatan.

Šesťdesiatšesťročný Ramsay hral v NHL v rokoch 1971 až 1985 za Buffalo Sabres. Odohral 1070 duelov základnej časti, v ktorých nazbieral 672 bodov (252+420), v 89 dueloch play off pridal 48 bodov (17+31). Potom sa vydal na trénerskú dráhu, pracoval vo viacerých kluboch zámorskej súťaže, naposledy ako konzultant v Montreale Canadiens. Ako hlavný kouč viedol Buffalo, Philadelphiu Flyers a naposledy Atlantu Thrashers. Ako asistent v Tampe Bay získal v roku 2004 Stanleyho Pohár. Raz si zahral v Zápase hviezd a v roku 1985 získal Frank J. Selke Trophy pre najlepšie brániaceho útočníka.

Ramsay je deviaty tréner slovenskej reprezentácie v ére samostatnosti, tretí zo zahraničia a druhý z Kanady. Pred ním boli na poste dvakrát Július Šupler a Ján Filc, raz Jozef Golonka, Ján Šterbák, František Hossa, Kanaďan Glen Hanlon, Čech Vladimír Vůjtek a Zdeno Cíger. Zatiaľ najúspešnejší z nich bol Filc, ktorý na MS 2002 v Göteborgu získal s tímom zlaté medaily a na MS 2000 v Petrohrade strieborné.

Prehľad trénerov slovenskej reprezentácie:

1993 - 1996 Július Šupler
1996 - 1997 Jozef Golonka
1997 - 1999 Ján Šterbák
1999 - 2002 Ján Filc
2002 - 2006 František Hossa
2006 - 2008 Július Šupler
2008 - 2010 Ján Filc
2010 - 2011 Glen Hanlon (Kan.)
2011 - 2015 Vladimír Vůjtek (ČR)
2015 - 2017 Zdeno Cíger
2017 - 2019 Craig Ramsay (Kan.)


Reakcie na nového trénera:

Dominik Graňák, hokejový reprezentant: "Je to pre mňa nová informácia, pred pár minútami som si to prečítal na internete. Osobne trénera Ramsayho nepoznám, ale meno, samozrejme, z jeho kariéry fixujem. Čakal som, že novým trénerom reprezentácie sa stane zámorský odborník, a aj sa to naplnilo. Je to veľmi čerstvé, uvidíme, ako to bude fungovať, keď príde na Slovensko. Dôležité je, aby nastavil jasné pravidlá, ktoré sa budú počas jeho dvojročného pôsobenia dodržiavať. V minulých rokoch sa tréneri pri národnom tíme často menili, nebola jasná filozofia a to bola chyba. Keďže pôsobil počas kariéry v NHL, tak určite bude presadzovať zámorský štýl, ale na druhej strane sa musí prispôsobiť európskemu tímu. Uvidíme, čo prinesie čas, zatiaľ je to pre mňa čerstvé."

Peter Budaj, hokejový reprezentant a brankár Tampy Bay, s ktorou Ramsay získal Stanleyho pohár: "Samozrejme ho poznám. Je tréner, ktorý vyhral s Tampou Stanleyho pohár a má dlhoročné skúsenosti ako tréner i hráč v NHL, takže to môže len pomôcť slovenskému hokeju. Myslím si, že aj Slovensko je pripravené na takúto zmenu. Bude to, samozrejme, veľa práce, ktorá sa nemôže stať zo dňa na deň. Práve preto ho chceme, bude vedieť pomôcť slovenskému hokeju dostať sa naspäť tam, kde má byť. Podľa mňa je dobrá vec aj kombinácia hlavného trénera zo zahraničia a domácich asistentov. Od zámorských trénerov sa dá niečo naučiť. Môžu im ukázať iný štýl, porozumenie. Myslím si, že to môže byť len v prospech slovenského hokeja."

Norbert Javorčík, tréner SR 18:
"Generálny manažér už opakovane prezentoval, že bude hľadať nového trénera v zahraničí, takže tým nie som prekvapený. Držím palce reprezentácii aj novému trénerovi, aby dosahovali čo najlepšie výsledky. Meno som, samozrejme, poznal, ale jeho prácu nemám zmapovanú. Preto som sám zvedavý, ako sa bude prezentovať a teším sa, že pomôže nášmu hokeju."