Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

HC Slovan je oficiálne v KHL

Hráči Slovana Foto: TASR/Pavel Neubauer

Kormidelník Slovana prezradil, že cieľom tímu v jeho premiérovej sezóne bude účasť v play off.

Bratislava 21. júna (TASR) - Slovenský klub HC Slovan Bratislava sa vo štvrtok stal oficiálne novým účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy. Do kádra trénera Rostislava Čadu pribudli fínsky brankár Ville Hostikka, útočník Peter Ölvecký a "belasí" sú tiež blízko k dohode s Michelom Miklíkom.

Ako na tlačovej konferencii informoval generálny manažér klubu Maroš Krajči, klub intenzívne rokuje s kapitánom minuloročného majstrovského kádra Miroslavom Šatanom a ďalšími hráčmi. "Verím, že sa s Mirom dohodneme. Rokujeme s ním, hoci sa v súčasnosti nachádza v zámorí. Môžem prezradiť, že na brankársky post sme získali Villeho Hostikku, ktorý v minulej sezóne pôsobil v Kärpäte Oulun. Obranu by mal vystužiť ešte jeden obranca, meno však zatiaľ nepoviem, ešte doťahujeme určité detaily. V priebehu budúceho týždňa by malo dôjsť aj k dohode s Košicami ohľadne príchodu Michela Miklíka, v útoku nás s určitosťou posilní Peter Ölvecký. Uzavreli sme s ním ročnú zmluvu so skúšobnou dobou do konca augusta," uviedol Krajči.

Kormidelník Slovana prezradil, že cieľom tímu v jeho premiérovej sezóne bude účasť v play off. "Chceme uspieť a teda byť viac než dôstojným súperom už etablovaným mužstvám, ktoré majú lepšie možnosti, najmä čo sa týka financií. Nie je žiadnym tajomstvom, že dnes je to predovšetkým o peniazoch. Konkrétnym cieľom je zabojovať a zúčastniť sa play off," vyhlásil Čada a na margo kádra dodal: "Žiadny tréner nie je nikdy spokojný so skladbou mužstva. Vieme však, že tento projekt sa rodil veľmi ťažko, nebolo to jednoduché."

Tu bude player


Slovenský klub HC Slovan Bratislava sa vo štvrtok 21. júna 2012 stal oficiálne novým účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Na snímke zľava prezident HC Slovan Juraj Široký, generálny manažér klubu Maroš Krajči a tréner Rostislav Čada počas tlačovej konferencie pri príležitosti prijatia Slovana do KHL v Bratislave 21. júna 2012.
Foto: TASR/micha
Prezident Slovana Juraj Široký priznal, že zohnať peniaze, potrebné pre účasť klubu v KHL, nebolo vôbec jednoduché.

"Účasťou Slovana v KHL sa začína nová éra klubu. Vnímame to aj z hospodárskeho hľadiska. Verím, že takto otvoríme priestor slovenským podnikom preniknúť na ruský trh. O KHL sme uvažovali takmer od vzniku tejto súťaže. Riešili sme možnosti, ako zabezpečiť vyššiu úroveň hokeja v Bratislave. Na prvom mieste bola účasť v českej súťaži, snažili sme sa o to roky, no naša snaha nebola úspešná. Rozhodli sme sa tak, že urobíme všetko preto, aby sme začlenili Slovan do KHL. Tu sme našli porozumenie, hoci pre nás to boli z manažérskeho hľadiska ťažké rozhodnutia. Preorientovať sa na medzinárodnú súťaž bolo a bude veľmi náročné. Nechceme urobiť hanbu a naopak si zachovať vybudované renomé klubu. Verím, že nebudeme outsideri," povedal.

Slovenský klub HC Slovan Bratislava sa vo štvrtok 21. júna 2012 stal oficiálne novým účastníkom Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL). Na snímke prezident HC Slovan Bratislava Juraj Široký počas tlačovej konferencie pri príležitosti prijatia klubu do KHL v Bratislave 21. júna 2012.
Foto: TASR/Michal Svítok
Slovan bude pôsobiť v Západnej konferencii, pričom o jeho zaradení do Bobrovovej, alebo Tarasovovej divízie sa rozhodne najneskôr do 26. júna, keď by mal byť známy aj nový herný systém súťaže a zverejnené vyžrebovanie nového ročníka. Ten začne 4. septembra tradičným zápasom vlaňajších finalistov Dinamom Moskva s Avangardom Omsk o tzv. Pohár Lokomotivu ako spomienku na minuloročné letecké nešťastie mužstva z Jaroslavľu.

Na určité zmeny v porovnaní so slovenskou Tipsport extraligou si budú musieť zvyknúť aj diváci. V KHL je od nadchádzajúcej sezóny zakázané používať rapkáče pri povzbudzovaní plastové píšťaly a rapkáče. Všetky vlajky a transparenty budú musieť byť z nehorľavých materiálov a na plastovej dutej rukoväti s dĺžkou max 1,5 metra. V KHL platí prísny zákaz akýchkoľvek pyrotechnických výrobkov pred, počas, aj po skončení zápasu. Klub musí mať k dispozícii overený preklad všetkých slov, výrazov, či skratiek na fanúšikovských predmetoch, určených k povzbudzovaniu.

Tu bude player


Vedenie Slovana očakáva, že do Bratislavy vzhľadom na jej zaujímavú geografickú polohu a atraktivitu samotného mesta budú cestovať pomerne veľké tábory fanúšikov hosťujúcich mužstiev. Kluby hostí budú mať právo kúpiť vstupenky pre svojich fanúšikov do sektoru hostí v množstve päť percent z celkovej kapacity arény v prípade, že svoju požiadavku ohlási najneskôr 48 hodín pred začiatkom zápasu a kúpu zrealizuje najneskôr dve hodiny pred začiatkom zápasu. V Bratislave bude preto musieť byť na každý zápas rezervovaných celkovo 503 miest pre fanúšikov hostí.

Krajči dodal, že permanentky našli už približne 3500 majiteľov, vrátane reklamných balíkov. "Každý deň ich predáme niekoľko, hoci záujem už nie je taký obrovský ako spočiatku. Marketingovými kampaňami však chceme dosiahnuť, aby sme predali 4000 až 4500 sezónnych vstupeniek."

Káder HC Slovan Bratislava k 21. júnu:


brankári: Branislav Konrád, Ville Hostikka (Fín.)
obrancovia: Ivan Švarný, Martin Štajnoch, Ivan Ďatelinka, Lukáš Kozák, Patrik Luža, Peter Trška, JánTabaček, Jonathan Sigalet (Kan.), David Printz, Josef Boumedienne (obaja Švéd.)
útočníci: Libor Hudáček, Ján Lipiansky, Roman Kukumberg, Marek Bartánus, Martin Bakoš, Miroslav Preisinger, Andrej Kudrna, Milan Bartovič, Mário Bližňák, Milan Kytnár, Vladimír Dravecký, Peter Ölvecký


Strážcami bránky Slovana v KHL budú Konrád, Hostikka a zrejme Trenčan

Vedenie HC Slovan Bratislava počíta vo svojom premiérovom ročníku Kontinentálnej hokejovej ligy (KHL) s dvoma domácimi a jedným zahraničným brankárom. Okrem novej akvizície, fínskeho gólmana Villeho Hostikku, by malo svätyňu "belasých" strážiť slovenské duo Branislav Konrád a Adam Trenčan.

Dvadsaťsedemročný Hostikka, ktorého v roku 2003 draftovala v 6. kole z celkového 193. miesta Philadelphia Flyers, pôsobil naposledy v klube Kärpät Oulu. Vlani v najvyššej fínskej súťaži SM-liige odchytal 33 zápasov s gólovým priemerom 2,28 a úspešnosťou zákrokov 92,1 percenta. "V hre boli samozrejme aj iné mená, no nerád by som ich konkretizoval. Môžem prezradiť toľko, že ponuku dostali aj brankári so skúsenosťami z NHL, tí však ešte stále dúfajú v šancu v profilige a my sme už nechceli čakať. Začíname 11. júla a chceli sme mať tím pohromade už na prvom tréningu," vysvetlil generálny manažér Slovana Maroš Krajči.

Hostikka je za posledný polrok už druhým brankárom z Kärpätu, ktorý si oblečie dres Slovana. V závere minulej sezóny prišiel na hosťovanie jeho kolega Tomi Karhunen. "Villeho sme chceli už vlani, no Kärpät nám bol ochotný uvoľniť iba Karhunena. S Villem sme sa stretli v Helsinkách počas MS, tam sme si povedali určité veci. Rozprávali sme sa o ňom s trénerom, ďalšie informácie sme získali od fínskych manažérov. Dobré referencie zazneli aj na hokejovom summite v Barcelone a to bola posledná pozitívna kvapka, aby sme ho podpísali. Zmluva znie na jeden rok," povedal Krajči a priblížil Hostikkove prednosti: "Je to mladý hráč, napriek tomu už pomerne skúsený. Postavou je podobný Braňovi, taktiež je veľký a má moderný štýl chytania. Je veľmi dobrý v tom, že mu nevypadávajú puky, sústredí sa už na prvú strelu."

Miesto tretieho brankára v Slovane sa s najväčšou pravdepodobnosťou ujde 21-ročnému Adamovi Trenčanovi, ktorý v minulej sezóne chytal v HKM Zvolen. "Rokujeme o tom, že ho stiahneme z jeho terajšieho klubu a dáme do Skalice. Tretieho brankára chceme mať talentovaného Slováka, ktorý by chytal v Skalici a kedykoľvek by bol pripravený pripojiť sa k Áčku. So samotným Adamom sme už viac-menej dohodnutí," dodal Krajči.