Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Futbalista Fabrice Muamba už prehovoril, srdce mu bije i bez liekov

Stredopoliar Bolton Wanderers Fabrice Muamba beží s loptou krátko pred tým, ako skolaboval počas sobotňajšieho štvrťfinále anglického futbalového FA Cupu medzi Tottenham Hotspur a Boltonom Wanderers na White Hart Lane, 17. marca 2012.Foto: TASR/AP Photo

Muamba sa nekontrolovane zrútil na trávnik ešte v prvom polčase sobotňajšieho štvrťfinále FA Cup-u proti Tottenhamu v blízkosti stredového kruhu bez toho, že by sa dostal do kontaktu s iným hráčom.

Londýn 19. marca (TASR) - Zdravotný stav futbalového stredopoliara Fabrica Muambu z anglického klubu Bolton Wanderers sa pomaly zlepšuje a srdce mu bije už aj bez pomoci liekov a podľa informácií jeho priateľa už pacient začína opäť rozprávať.

V nemocnici ho navštívil kamarát Curtis Cofrington, podľa ktorého Muamba len minimálne komunikoval v angličtine aj francúzštine, čo je však pokrok.

Podľa informácií od vedenia Boltonu Muamba ovláda pohyb rúk aj dolných končatín, no súčasne správy uvádzajú, že dlhodobé predpovede zostávajú naďalej nejasné.

Zlyhanie srdca u 23-ročného rodáka zo Zairu (pozn. dnešná Demokratická republika Kongo) vyvolalo opäť mohutnú diskusiu vo futbalovom svete.


Muamba bol v kritickom stave

Fabrice Muamba sa dva dni po tom, čo v sobotňajšom štvrťfinále FA Cup-u proti Tottenhamu utrpel priamo na ihrisku zástavu srdca, nachádzal v kritickom stave. V pondelok o tom informovala londýnska nemocnica.

Srdce 23-ročného stredopoliara, pôvodom zo Zairu, začalo tĺcť samostatne až v nemocnici. Po hráčovom kolapse použili lekári na jeho oživenie defibrilátor priamo na trávniku White Hart Lane. "Stav pacientovo srdca bol stabilizovaný, naďalej však zostával v kritickom stave na jednotke intenzívnej starostlivosti," uvádzalo sa v stanovisku.

Muamba sa nekontrolovane zrútil na trávnik ešte v prvom polčase v blízkosti stredového kruhu bez toho, že by sa dostal do kontaktu s iným hráčom. Rozhodca Howard Webb po niekoľkých minútach od incidentu zápas za stavu 1:1 predčasne ukončil, neskôr sa oba tímy dohodli na jeho odklade.

"Fabriceova rodina ma požiadala, aby som tlmočil ich vďaku za množstvo povzbudzujúcich odkazov, nielen zo strany fanúšikov Boltonu, ale aj ďalších klubov v krajine i zahraničí," uviedol tréner Boltonu Owen Coyle.


Hráči Tottenhamu musia ísť na testy

Futbalisti Tottenhamu Hotspur sa podrobia kardiologickým testom, aby tak predišli prípadnej nečakanej zástave srdca. "Kohúti" sa rozhodli pre tento krok po víkendovom zápase štvrťfinále Anglického pohára, v ktorom skolaboval Boltonu Wanderers Fabrice Muamba.

"Takéto srdcové zlyhania sú u mladých ľudí zriedkavé, vyskytujú sa u jedného z 50.000 ľudí," konštatuje športový kardiológ Sanjay Sharma. "Je to skutočne extrémne výnimočný prípad. Boli už u mňa na testoch dvaja hráči Tottenhamu a teraz ma o to požiadali všetci ich spoluhráči. To znamená, že vychádzame z histórie tykajúcej sa srdcových symptómov, vrátane bolesti hrude počas fyzickej námahy alebo zadýchavanie sa už pri slabej záťaži a výpadky, ďalej sa pýtame na rodinnú históriu, pretože veľa z týchto problémov môžu spôsobiť dedičné srdcové chyby."