Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

ŽREB európskej baráže o MS 2018 je na svete. Spojil týchto súperov

Ilustračná snímka. Foto: TASR AP

Prvé barážové zápasy sa uskutočnia 9.-11. novembra, odvety sú na programe o 12.-14. novembra.

Zürich 17. októbra (TASR) - Futbalisti Talianska sa v európskej baráži o postup na finálový turnaj majstrovstiev sveta 2018 v Rusku stretnú so Švédskom. Prvý zápas odohrajú na pôde súpera. Rozhodol o tom utorňajší žreb v sídle Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) v Zürichu.

Ďalšími dvojicami v play off sú Severné Írsko - Švajčiarsko, Chorvátsko - Grécko a Dánsko - Írsko. Prvý tím odohrá prvý zápas doma, odvetu u súpera. Do play off sa o jediný bod nedostali Slováci, ktorí v tabuľke druhých mužstiev deviatich kvalifikačných skupín skončili na poslednom mieste.

Švajčiari v kvalifikačnej B-skupine prehrali jediný zápas, ten posledný v Portugalsku. Hoci mali na konte 9 výhier, úradujúci majstri Európy ich poslali do baráže, keďže mali lepšie skóre. Ešte nikdy sa nestalo, aby na MS chýbalo mužstvo, ktoré v európskej kvalifikácii nazbieralo 27 bodov, na MS 2006 s takouto bilanciou cez baráž postúpili Česi. Severní Íri sú 34. európskou krajinou, ktorá o MS zabojuje v play off. Na MS hrali trikrát (1958, 1982, 1986).

Taliani sú jediným majstrom sveta, ktorý ešte nemá účasť v Rusku istú, keďže o rok na mundiale nebudú chýbať Uruguaj, Brazília, Argentína, Nemecko, Anglicko a Francúzsko. V baráži o MS bojovali raz, v roku 1997 v nej vyradili Rusov. Švédsko je 11-násobný účastník MS.

Íri v baráži MS a EURO budú hrať už ôsmykrát. Doposiaľ trikrát uspeli. Celkovo na MS hrali v rokoch 1990, 1994 a 2002. Dáni sú štvornásobný účastník MS (1986, 1998, 2002, 2010) a v baráži o ME hrali dvakrát, raz uspeli (na EURO 2000) a raz nie (EURO 2016).

Gréci sa môžu stať prvou reprezentáciou, ktorá si účasť na MS cez baráž vybojuje tretíkrát za sebou, keď takto uspelo v boji o MS 2010 aj 2014. Proti nim bude ale štatistika, pretože Chorváti baráž o MS a ME hrali už štyrikrát a vždy cez ňu prešli (o MS 1998 a 2014, resp. EURO 2004 a 2012).

Prvé barážové zápasy sa uskutočnia 9.-11. novembra, odvety sú na programe o 12.-14. novembra.

Na MS už má účasť istú 23 tímov. Z Európy okrem ruského organizátora s automatickou účasťou aj obhajca Nemecko a ďalej Belgicko, Anglicko, Francúzsko, Island, Poľsko, Portugalsko, Srbsko a Španielsko. Z mimoeurópskych krajín Argentína, Brazília, Kolumbia, Kostarika, Egypt, Irán, Japonsko, Mexiko, Nigéria, Panama, Saudská Arábia, Kórejská republika a Uruguaj. V novembri sa rozhodne o ďalších troch zástupcov Afriky a v interkontinentálnej baráži sa stretnú Honduras s Austráliou, resp. Nový Zéland s Peru. Žreb finálového turnaja je na programe v Moskve v piatok 1. decembra. MS sa budú hrať v termíne 14. júna - 15. júla 2018.

Žreb európskej baráže MS 2018:

1. zápasy:

štvrtok 9. novembra:
20.45 h Severné Írsko - Švajčiarsko
20.45 h Chorvátsko - Grécko

piatok 10. novembra:
20.45 h Švédsko - Taliansko

sobota 11. novembra:
20.45 h Dánsko - Írsko

Odvety:

nedeľa 12. novembra:
18.00 h Švajčiarsko - Severné Írsko
20.45 h Grécko - Chorvátsko

pondelok 13. novembra:
20.45 h Taliansko - Švédsko

utorok 14. novembra:
20.45 h Írsko - Dánsko

/prvé zápasy 9.-11. novembra, odvety 12.-14. novembra/


Reakcie na žreb:

Janne Andersson, tréner Švédska: "Budú to dva ťažké zápasy, ale tak to budú mať aj ostatní. Mám radosť, že už poznáme súpera a môžeme začať pracovať. O Talianoch som príliš nerozmýšľal a nemíňal som energiu ani rozmýšľaním o ďalších súperoch. Majú svoju futbalovú minulosť a množstvo skúseností. My ale pôjdeme za postupom."

Micheal O'Neill, tréner Severného Írska: "Bolo to zaujímavé, keď nás vytiahli ako prvých. Vedeli sme, že hocikoho nám vyžrebujú, bude to ťažký súper. A Švajčiarsko má za sebou skvelú kvalifikáciu, deväť víťazstiev a jedna prehra. Za štyri roky sme v Belfaste prehrali len s Nemeckom, takže by sme tam radi Švajčiarom pripravili veľmi ťažký večer."

Martin O'Neill, tréner Írska: "Poznám Dánov a ich trénera Age Hareideho. Spolu sme hrávali, takže to bude zaujímavá konfrontácia. Dôležité je, že sme po víťazstve nad Walesom momentálne hore, vyhrali sme dva naše uplynulé zápasy a dostali sme sa do tejto pozície. Iba sa obávam najbližších týždňov, aby naši hráči zostali zdraví a nemali zranenia."

Michael Skibbe, tréner Grécka: "Chorváti majú výborné mužstvo. Sú dobrí v ofenzíve, ale my máme zasa dobrú defenzívu. Zvyčajne je dobré, keď hráte odvetu na domácom ihrisku. Mohlo by nám to dať malú výhodu."

Vladimir Petkovic, tréner Švajčiarska: "Šance sú samozrejme 50:50. Pre nás je určite pozitívne, že prvý zápas odohráme vonku."