Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

Futbalisti SR 21 prehrali v kvalifikácia ME so Severným Írskom

Ilustračné foto. Foto: TASR

O výsledku rozhodol Mark Sykes po viac než hodine hry. Zverenci Adriána Guľu dohrávali od 45. minúty bez vylúčeného Lászlóa Bénesa.

Belfast 16. októbra (TASR) - Slovenskí futbaloví reprezentanti do 21 rokov prehrali v záverečnom stretnutí 2. skupiny kvalifikácie ME 2019 na trávniku Severného Írska 0:1. V tabuľke obsadili tretie miesto, na druhej priečke ich o dva body predstihol práve dnešný súper. O výsledku rozhodol Mark Sykes po viac než hodine hry. Zverenci Adriána Guľu dohrávali od 45. minúty bez vylúčeného Lászlóa Bénesa.

Z 2. skupiny si priamy postup na šampionát už skôr zaistilo Španielsko. Severné Írsko si nezahrá v baráži, na prvých štyroch priečkach v poradí druhých tímov skončili Grécko (1. sk.), Poľsko (3.), Rakúsko (7.) a Portugalsko (8.).

Kvalifikácia ME 2019 futbalistov do 21 rokov - 2. skupina:

Severné Írsko - Slovensko 1:0 (0:0)

Gól: 62. Sykes. ČK: 45. Bénes (SR) po 2. ŽK. ŽK: Thompson, Sykes, Hazard - Šulek, Bénes, Herc, Fábry. Rozhodovali: Shmuelevitz - Mazamber, Ucenic (všetci Izr.)

Severné Írsko: Hazard - McDonagh, Ballard, Donnelly, Johnson, Burns - Roy (79. Dummigan), Thompson (89. Gorman), Sykes - Lavery (83. Parkhouse), Smyth
Slovensko: Rodák - Kadlec (85. Fábry), Vavro, Sipľak, Šulek - Káčer, Herc, Bénes - Jirka, Vestenický (58. Špalek), Haraslín (69. Boženík)



Severné Írsko potvrdzovalo na domácom trávniku defenzívnu silu, ktorú ukázalo už v úvodnom vzájomnom súboji. Slováci sa vpredu ťažko presadzovali a prvú väčšiu príležitosť mal ich súper - brankár Rodák zlikvidoval pokus Laveryho.

Hostia odpovedali strelou Káčera, pri ktorej sa vytiahol severoírsky brankár Hazard. V ďalšom priebehu prvého polčasu už nepribudli ďalšie výraznejšie možnosti na otvorenie skóre, no zásadný moment sa udial v 45. minúte. Bénes videl v krátkom časovom slede druhú žltú kartu a na zverencov Guľu čakalo celé druhé dejstvo v početnej nevýhode.

Dianie po zmene strán patrilo domácim. Proti oslabenému protivníkovi si vypracovali šancu aj kombináciou, s ich zakončením si poradil Rodák rovnako ako so strelou Roya, ktorého našiel v šestnástke centrom sprava Thompson. Slovenský brankár však už v 62. minúte nemal po centri McDonagha nárok na hlavičku Sykesa z bezprostrednej blízkosti.

Slováci sa pripomenuli o osem minút neskôr, priamy kop Káčera neudržal Hazard, gólová dorážka Vavra však neplatila pre ofsajdový verdikt. Mužstvá už dohrávali bez šance na účasť v baráži, Severné Írsko bez väčších problémov ubránilo víťazstvo. V nadstavenom čase ešte Rodák zachránil pri možnosti domácich na zvýšenie.

Adrián Guľa, tréner SR 21 (zdroj: RTVS): "V úvode nás súper zatlačil, ale potom sme mali dve veľmi dobré situácie, žiaľ, nedotiahli sme to do gólu. Potom nemal šance ani jeden tím, ale kontrolovali sme vývoj. Prišla veľmi prísna červená karta, na to sa ani nedalo zareagovať. Chalani statočne odpracovali druhý polčas, snažili sa ísť do protiútokov, žiaľ, v jednej situácii sme neustrážili našu šestnástku. Takisto to bola sporná situácia. V závere sme vedeli, že nemáme šancu na baráž, no chceli sme uhrať aspoň remízu."

László Bénes, stredopoliar SR 21, ČK v 45. min: "Myslím si, že to bola prísna karta, ale nedá sa nič robiť, arbiter sa tak rozhodol. Všetci sme si to predstavovali ináč, lebo sme chceli postúpiť, ale, žiaľ, prehrali sme 0:1 a skončila sa nám dvadsaťjednotka. Až po zápase sme sa dozvedeli ostatné výsledky. Zažili sme pekné obdobie, taký je futbal."

Konečná tabuľka 2. skupiny:

1. Španielsko 10 9 0 1 31:10 27 - postup na ME
----------------------------------
2. Severné Írsko 10 6 2 2 15:11 20
----------------------------------
3. Slovensko 10 6 0 4 17:18 18
4. Island 10 3 2 5 16:19 11
5. Albánsko 10 1 4 5 9:17 7
6. Estónsko 10 0 2 8 11:24 2