Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Šport

Európsky parlament vyzval Blattera na okamžité odstúpenie

Prezident Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joseph Blatter reční počas 65. kongresu FIFA v Zürichu 29. mája 2015. Foto: TASR/AP

Jeho znovuzvoleniu predchádzal veľký korupčný škandál, ktorý vypukol dva dní pred kongresom v Zürichu.

Brusel 11. júna (TASR) - Európski zákonodarcovia vyzvali vo štvrtok Seppa Blattera na okamžité odstúpenie z postu prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA). Podľa nich ďalšie Švajčiarovo zotrvávanie vo funkcii iba zbrzdí neodkladné reformy, ktoré sú nevyhnutné, aby sa FIFA zbavila systematických a bezuzdných korupčných praktík.

Poslanci Európskeho parlamentu vo štvrtok vo svojom hlasovaní jednoznačne schválili osemstranovú rezolúciu obsahujúcu sériu požiadaviek na očistenie športu. V dokumente sa píše, že parlament privítal Blatterovo rozhodnutie rezignovať na svoj post, no vyjadril zároveň vážne obavy, že zostane vo funkcii ďalších deväť mesiacov, kým nebude zvolený nový šéf FIFA. Dovtedy tak nebudú môcť začať nevyhnutné reformy na odstránenie korupcie a znovuzískanie dôveryhodnosti FIFA.

"Európsky parlament preto vyzýva FIFA, aby transparentným spôsobom zvolila nového dočasného lídra, ktorý okamžite nahradí Josepha Blattera vo funkcii," uvádza sa v rezolúcii, z ktorej citovala agentúra Reuters. Podľa EP korupčný škandál vo FIFA vážne poškodil integritu svetového futbalu: "Mal devastačný vplyv od najvyššej profesionálnej až po najnižšiu amatérsku úroveň futbalu." EP takisto vyzval FIFA, aby zverejnila kompletnú správu nezávislého amerického vyšetrovateľa Michaela Garciu týkajúcu sa kontroverzného kandidačného procesu pred udeľovaním práv na zorganizovanie MS 2018 a 2022.

Sedemdesiatdeväťročný Blatter prekvapil svet minulý utorok, keď z funkcie prezidenta FIFA odstúpil iba štyri dni po tom, čo ho opätovne zvolili za šéfa svetového futbalu už do jeho piateho funkčného obdobia. Oznámil to na narýchlo zvolanej tlačovej konferencii v Zürichu s tým, že zvolá mimoriadny kongres, kde zvolia jeho nástupcu. Ten by sa mal uskutočniť 16. decembra 2015, dovtedy bude svetový futbal naďalej riadiť švajčiarsky funkcionár. Jeho znovuzvoleniu predchádzal veľký korupčný škandál, ktorý vypukol dva dní pred kongresom v Zürichu. V súvislosti s ním švajčiarska polícia na žiadosť amerických úradov zadržala sedem vysokopostavených funkcionárov FIFA.