Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Futbalisti Slovana absolvovali prvý tréning s novým trénerom Valovičom

Brífing s s dočasným trénerom Slovana Bratislava Jozefom Valovičom 30. júla 2013 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Nie je ešte isté, či belasých povedie Valovič aj v najbližšom zápase 4. kola Corgoň ligy proti Spartaku Myjava.

Bratislava 30. júla (TASR) - Futbalisti bratislavského Slovana absolvovali v utorok na Kolibe prvý tréning pod vedením nového kormidelníka Jozefa Valoviča. Zatiaľ však nie je isté, či belasých povedie Valovič aj v najbližšom zápase 4. kola Corgoň ligy proti Spartaku Myjava.

"Všetko závisí od pána majiteľa. Dnes mám s ním stretnutie," reagoval Valovič na otázku o dĺžke svojho angažmánu. "Majiteľ ma oslovil v nedeľu po zápase. Zatiaľ sme sa nebavili o nejakej dĺžke trvania spolupráce. Povedal: 'Jozef, choď, poznáme sa, pracuj.' Ja pánovi Kmotríkovi verím, takže vôbec nad tým nepremýšľam, ako dlho budem trénerom."

Keďže belasí mali v pondelok voľný deň, Valovič mal k svojim zverencom príhovor o deň neskôr. "Povedal som im len to, že ak sem prídu, tak chcem vidieť úsmev na ich perách a to, že majú radosť z toho, čo robia. Nemôžem mať predsa pocit, že osem až desať hráčov má obrovskú disciplínu a chodia sem s radosťou a zvyšní už príchod na štadión berú ako záťaž. Takže buď sem budeme chodiť všetci s radosťou, budeme baviť divákov a robiť radosť majiteľovi, alebo potom im bude treba vyčistiť hlavy a povedať im to trochu tvrdšie. Myslím, že futbalisti, ktorí sú dnes v Slovane si to uvedomujú a vedia, že ich v lige môže každý poraziť. Aj Myjava má dobré mužstvo, čo ukázala teraz s Trnavou. Keď však pristúpime laxne k zápasu a očakávame, že sa súper sám porazí, tak to nikdy nebude dobré," poznamenal Valovič.

Nepodarený štart

Úradujúcemu slovenskému majstrovi sa nevydaril vstup do sezóny, čo sa stalo osudným pre trénera Samuela Slováka. Belasí v najvyššej domácej súťaži len remizovali s nováčikom z Dunajskej Stredy (1:1), v Lige majstrov vyhrali doma nad Razgradom 2:1, avšak vonku prepadli po výsledku 0:3 a poslednou kvapkou v pohári bola ligová prehra 2:4 v Trenčíne. Belasí tak v štyroch dueloch inkasovali až deväť gólov.

"Tak ja by som to zúžil na posledné dva zápasy, keď Slovan inkasoval v Razgrade tri góly a v Trenčíne štyri. Je to veľa gólov, no defenzíva to nie je len záležitosť brankára a štyroch obrancov, ale celého mužstva. Myslím, že ak v 75. minúte vyhrávame 2:1, tak nemôžeme inkasovať za pätnásť minút tri góly. Niekedy je to športová smola, ale v tomto prípade išlo o individuálne chyby, ktoré sa nesmú opakovať. Máte pravdu, sedem inkasovaných gólov za dva zápasy je veľa," poznamenal Valovič.

Valovič, ktorý má najvyššiu trénerskú licenciu, získal cenné skúsenosti ako asistent Dušana Galisa v úspešnej ére Slovana Bratislava. Naposledy ako tréner pôsobil v Senci, odkiaľ pred necelými dvomi rokmi odišiel do Spartaka Trnava na post generálneho manažéra. Do Slovanu sa vrátil v lete ako viceprezident pre športovú prípravu a riadenie chodu sekretariátu.

"Domnievam sa, že hlavne treba preniesť to bremeno zodpovednosti na hráčov. Hráči musiac chodiť s radosťou na štadión. Musia si uvedomiť, že hrajú za Slovan. Ešte aj dnes by všetci malí chlapci chceli hrať v Slovane a tí, ktorí sú medzi vyvolenými by si to tiež mali uvedomiť. Musia stmeliť kolektív ešte viac, ako keď získali double. Oni si musia uvedomiť, že sú tu na to, aby zabávali divákov. Do Slovana môže prísť akýkoľvek tréner, ak hráči na ihrisku neukážu svoj potenciál a diváci si neosvoja tých hráčov tým, že si napríklad kúpia ich dresy, tak sa to nepohne k lepšiemu," skonštatoval Valovič. "Pamätám si na časy veľkého Slovana, keď si ľudia kupovali dresy hráčov akými boli Krištofík, Tittel, Chvíla, Glonek, Timko, Gostič a ďalší chlapci, ktorí keď vybehli na ihrisko, tak tam nechali dušu. Diváci sa preto stotožnili s tými hráčmi a v Slovane by aj teraz takých hráčov chceli mať. Ako rodák z Bratislavy tu mám veľa priateľov a hovoria mi, že chcú vidieť hráčov, ktorí odovzdajú maximum. A o to mne pôjde tento týždeň, aby som ich naladil na to, že vrchol ich čaká v nedeľu. Diváka totiž nezaujíma, či trénujete dvojfázovo, trojfázovo, či beháte na Kolibe alebo hráte na ihrisku prípravný zápas. Diváka zaujíma majstrovský zápas."



Valovič sa pripravuje aj na alternatívu

Brífing s s dočasným trénerom Slovana Bratislava Jozefom Valovičom 30. júla 2013 v Bratislave.
Foto: TASR/Michal Svítok
Tréner Valovič sa pripravuje na pravdepodobnú alternatívu, že povedie belasých v ligovom dueli proti Myjave. Aj preto na stredu naplánoval modelovaný zápas medzi hráčmi Slovana, ktorý mu má pomôcť pri tvorbe základnej zostavy proti Myjave.

"Ja som nad zostavou premýšľal, ale ešte je to skoro, pretože v stredu hráme modelovaný zápas. Chcem vidieť všetkých hráčov hrať na hlavnom ihrisku, pretože máme ešte dosť hráčov, ktorí nehrali súťažný duel v tejto sezóne na hlavnom ihrisku. Vlastne budú hrať proti sebe. Jeden asistent povedie jedno mužstvo, druhý asistent zasa druhý tím. My spoločne s generálnym manažérom ich budeme sledovať z tribúny. Samozrejme, že nebude záležať len od výkonu v tomto modelovanom stretnutí. Uvidíme ako bude fungovať mužstvo celý týždeň a podľa toho urobíme zostavu," poznamenal Valovič, ktorý k hráčskym zmenám v kádri dodal. "O tomto sme zatiaľ nehovorili. Po prvé na to nebol čas a ani dôvod. Aj keď tie tri-štyri výsledky neboli také, aké sme my aj verejnosť očakávali, majú ešte čas na určitý reparát. Myslím, že sa spamätajú všetci."

Valovič je pripravený podržať aj brankára Matúša Putnockého: "Matúš je výborný brankár, ale budeme mať spoločný rozhovor. Myslím, že ho treba podržať, vysvetliť niektoré veci a psychicky nabudiť. Vysvetliť mu treba napríklad to, že brankár má stáť hlavne v bráne a nie behať mimo šestnástky. Niekedy však takéto situácie prinesie až samotný zápas."