Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

FOTO: Hokejisti SR podľahli Slovinsku, o štvrťfinále musia bojovať

Na snímke slovenský brankár Branislav Konrád (vpravo) a Slovinec Jan Urbas (vľavo) počas zápasu základnej B-skupiny Slovinsko - Slovensko na zimných olympijských hrách v Kangnungu 17. februára 2018. Foto: TASR - Martin Baumann

Priamo do štvrťfinále postúpia traja víťazi základných skupín plus najlepší z tímov na druhých miestach. Ďalších osem krajín sa pobije o štvrťfinále v kvalifikácii.

Pjongčang 17. februára (TASR) - Slovenskí hokejisti prehrali v sobotu vo svojom záverečnom zápase v B-skupine na ZOH v Pjongčangu so Slovinskom 2:3 po predĺžení a samostatných nájazdoch.

V tabuľke tak obsadili posledné 4. miesto a unikol im priamy postup do štvrťfinále, o ktorý sa pobijú v kvalifikácii. Slováci obsadia v tabuľke všetkých tímov po základnej časti 10. priečku ako najlepší tím zo štvrtých miest, v kvalifikácii sa tak stretnú s najlepším mužstvom z tretích priečok. Najreálnejšie sa javí ako ich súper USA, Švajčiarsko alebo Česko, čisto teoreticky aj Kanada, to by však obhajca zlata musel prehrať v záverečnom skupinovom dueli s Kórejskou republikou.




Po bezgólovej prvej tretine prehrávali zverenci trénera Craiga Ramsayho po piatich minútach druhej už 0:2, keď doplatili na nedisciplinovanosť. Dve presilovky premenili Gregorc a Kuralt. Slováci strelili kontaktný gól ešte pred druhou prestávkou z hokejky Bubelu a v 46. minúte vyrovnal na 2:2 Haščák. V napínavom závere a predĺžení gól nepadol a tak o triumfe Slovinska rozhodol v nájazdoch Žiga Jeglič.



Priamo do štvrťfinále postúpia traja víťazi základných skupín plus najlepší z tímov na druhých miestach. Ďalších osem krajín sa pobije o štvrťfinále v kvalifikácii.

B-skupina:

Slovinsko - SLOVENSKO 3:2 pp a sn (0:0, 2:1, 0:1 - 0:0, 1:0)
Góly:
21. Gregorc (Muršak, Kuralt), 25. Kuralt (Muršak, Gregorc), rozh. nájazd Jeglič - 36. Bubela (Čerešňák, Graňák), 46. Haščák (Graňák, Čerešňák). Rozhodovali: Jeřábek (ČR), Mayer (USA) – Sormunen, Suominen (obaja Fín.), vylúčení: 2:4, presilovky: 2:1, oslabenia: 0:0.

Slovinsko: Krošelj – Robar, Gregorc, Podlipnik, Kovačevič, Vidmar, Kranjc, Repe – Verlič, Muršak, Urbas – Sabolič, Tičar, Jeglič – D. Rodman, M. Rodman, Goličič – Kuralt, Mušič, Pance - Ograjenšek
SR: Konrád - Starosta, Čajkovský, Baranka, Ďaloga, Čerešňák, Graňák, Valach - Kudrna, Surový, Nagy - Bakoš, Bubela, Haščák - Paulovič, Krištof, Ölvecký - Lamper, Marcinko, Cingel - Hovorka


V úvode vyrovnanej prvej tretiny boli aktívnejší slovenskí reprezentanti, ktorí sa tlačili do útočného pásma, no veľa šancí si nevypracovali. Krošelja prvýkrát vážnejšie preveril Haščák a po ňom aj Ďaloga. Vo 8. minúte sa dostali Ramsayho zverenci do prečíslenia 2 na 1, Paulovič však mieril vedľa. Na druhej strane si Konrád poradil s pokusmi Tičara, Saboliča i Kovačeviča. Aj v ďalších minútach mala hra dobré tempo a prelievala sa zo strany na stranu. V prvom dejstve si však ani jeden tím nedokázal vypracovať vyložené šance a pomer striel na bránku bol chudobný 5:4 pre Slovincov. Nič na tom nezmenila ani ich približne polminútová presilovka v závere.

Jej dohrávaná časť v úvode druhého dejstva však už áno. Slovinci ju pretavil na úvodný gól v 21. minúte. Muršak nabil na modrú Gregorcovi a ten delovkou prepálil Konráda. Gólu predchádzalo avizované vylúčenie Čajkovského a tak sa Slováci museli brániť presile aj ďalej. V 23. minúte navyše išiel na trestnú aj Starosta a Slovinci zvýšili svoje vedenie na 2:0. Opäť v tom mal prsty Muršak, ktorý poslal z ľavej strany strieľanú prihrávku, ktorú medzi kruhmi tečoval do siete Kuralt. Zverenci trénera Ramsayho v ďalších minútach za svojimi súpermi zaostávali, nevedeli sa presadiť v súbojoch a nevychádzal im prechod do útoku. Postupne opäť nabrali sebadôveru a v 34. minúte sa im podarilo dostať puk do siete. Rozhodca však odpískal skôr, ako prešiel bránkovú čiaru. Neuznanému gólu predchádzal kontakt Surového s brankárom Krošeljom, pre ktorý arbitri prerušili hru. Aktivita SR však neutíchla a od 35. minúty si zahrali prvú presilovku, ktorú aj premenili. Čerešňákovu strelu od modrej sklepol do siete Bubela a znížil na 1:2.

Konrád v 43. minúte podržal svojich spoluhráčov pri veľkej šanci Kovačeviča a tí sa mu odvďačili o tri neskôr vyrovnávajúcim gólom. Slováci sa usadili v útočnom pásme, Haščák si nakorčuľoval po puk medzi obrancov a strelou švihom prekonal Krošelja, ktorý mal zakrytý výhľad. Dramatický duel pokračoval, Slovinci ľahšie prechádzali cez stredné pásmo a tak si vypracovali aj viac šancí. Veľký tlak mali počas vylúčenia Bubelu a aj krátko po ňom, keď Konrád zneškodnil niekoľko veľmi nebezpečných šancí po sebe. Slováci dostali výbornú možnosť strhnúť duel na svoju stranu, od 56. minúty hrali presilovku, Krošelj bol v jednom ohni, ale odolal.

Zápas tak pokračoval v dramatickom predĺžení, v ktorom si oba tímy vypracovali niekoľko dobrých šancí, ale gól nepadol. O triumfe Slovinska napokon rozhodol v nájazdoch Jeglič.

Hlasy po zápase:

Tomáš Surový, útočník SR:
"Mohli sme vyhrať a postúpiť, ale už je to jedno. Uvidíme, akého súpera dostaneme do osemfinále. Nedá sa plakať nad rozliatym mliekom. Teraz to bude o jednom zápase, máme dva dni na oddych."

Craig Ramsay, tréner SR: "Prehra ma mrzí. Slovinci výborne bránili stredné pásmo, ťažko sa nám cez nich presadzovalo. Nemôžeme sa nechať tak často vylučovať. Mali by sme byť disciplinovanejší, lebo nie je možné ubrániť všetky oslabenia. Je tu ešte priestor na to, aby sme vylepšili hru v presilovkách i oslabeniach."

Miloš Bubela, útočník a strelec prvého gólu SR: "Pocity nie sú dobré. Nespravili sme to, čo sme chceli. Nevyhrali sme tento zápas a nevyužili sme jedinečnú šancu postúpiť priamo do štvrťfinále. Slovinci nás v podstate v ničom až tak neprekvapili. Od začiatku o dušu korčuľovali, nám sa hralo ťažko, nevychádzal nám prechod cez stredné pásmo, chvíľami nám nevychádzalo nič. Musíme sa vyhýbať vylúčeniam, už druhý zápas za sebou sme na to doplatili."

Marcel Haščák, autor druhého gólu SR: "Nemáme sa za čo hanbiť, hrali sme dobre. Ak by sme nedostali góly v presilovkách, mohlo sa to vyvíjať inak. Ja som na nás hrdý. Mohli sme si to uľahčiť, teraz to bude ťažšie, ale musíme hrať ďalej. Žiadny súper tu nie je ľahký, v ďalšom zápase hráme o všetko. Musíme sa dobre pripraviť a dobre si oddýchnuť."

Jan Muršak, kapitán Slovinska: "Sú väčšia hokejová krajina ako my, majú viac hráčov, viac profesionálnych klubov. Navyše sme celkom blízko seba, takže je tu aj rivalita. Vždy je dobré zahrať si proti nim, majú dobrý tím. Proti Rusom bolo ťažšie hrať náš systém, keďže boli o toľko lepší."

OŠ Ruska vyhrali B-skupinu


Olympijskí športovci z Ruska zdolali vo svojom treťom zápase na ZOH v Pjongčangu hokejistov USA hladko 4:0. So ziskom šiestich bodov sa stali víťazmi "slovenskej" B-skupiny a zabezpečili si tak priamy postup do štvrťfinále. Američania v skupine vybojovali štyri body a obsadili 3. miesto. O štvrťfinále sa pobijú v kvalifikácii, rovnako ako druhí Slovinci a štvrtí Slováci, ktorí nazbierali rovnako štyri body. Ich súperi budú známi v nedeľu po skončení bojov v A- a C-skupine.

V sobotňajšom šlágri v Hokejovom centre v Kangnungu, v ktorom bol jedným z hlavných rozhodcov Slovák Jozef Kubuš, mali OŠR od úvodu herne navrch. Dvoma gólmi ich naštartoval Nikolaj Prochorkin, ďalšie dva pridal skúsený Iľja Kovaľčuk. O poradí na 2.-4. priečke rozhodla minitabuľka troch tímov, v ktorej mali Slováci najhoršiu bilanciu, keďže prehrali s Američanmi (1:2) i Slovincami (2:3 sn).

B-skupina

OŠR - USA 4:0 (1:0, 2:0, 1:0)
Góly:
8. Prochorkin (Mozjakin, Barabanov), 23. Prochorkin (Širokov, Mozjakin), 40. Kovaľčuk (Andronov), 41. Kovaľčuk (Vojnov, Andronov). Rozhodovali: KUBUŠ (SR), Öhlund - Pihlblad (obaja Švéd.), Lederer (ČR), vylúčení: 5:5 na 2 min., presilovky a oslabenia: 0:0, 6473 divákov.

OŠR: Košečkin - Vojnov, Gavrikov, Kiselevič, Nesterov, Zub, Zubarev, Jakovlev - Kalinin, Andronov, Kovaľčuk - Kaprizov, Dacjuk, Gusev - Barabanov, Prochorkin, Širokov - Mozjakin, Grigorenko, Telegin - Kablukov
USA: Zapolski – Sanguinetti, Gunderson, Gilroy, Welch, Blum, Billins, Wisniewski – Butler, Greenway, Bourque – Little, Roe, O'Neill – Donato, Arcobello, Terry – Gionta, McCarthy, Stoa - Kolarik


V prvej tretine mali mierne navrch Olympijskí športovci z Ruska, ktorým sa podarilo v 8. minúte otvoriť skóre. Po kombinácii na jeden dotyk skóroval po prihrávke Mozjakina a Barabanova zblízka nepokrytý Prochorkin. V 17. minúte mohol vyrovnať Donato, jeho strelu ale zastavila žŕdka. Na začiatku druhej tretiny prišiel druhý ruský úder, Prochorkin ukryl svoju strelu za obrancu a prekvapil Zapolského - 2:0. Hru potom rozkúskovali početné vylúčenia, na ľade sa začalo ostriť, po šanci Roya sa spustila prvá šarvátka, následne sa Prochorkin pustil do Bourquea. To však nijako nenaštrbilo koncentráciu ruského tímu, ktorý sekundu pred druhou sirénou zvýšil náskok na 3:0 zásluhou presnej delovky Kovaľčuka. Skúsený kanonier bol dovtedy herne nevýrazný, ale gól ho napokol a v úvode tretej časti pridal druhý zásah. Zborná bola v laufe, točila Američanov v ich obrannom pásme a svojimi akciami bavila divákov. Kovaľčuk bol blízko hetriku, na druhej strane mal dobrú šancu na zníženie Little, ale skóre sa už nezmenilo.

Tabuľka

1. OŠR 3 2 0 0 1 14:5 6*
2. Slovinsko 3 0 2 0 1 8:12 4
3. USA 3 1 0 1 1 4:8 4
4. SR 3 1 0 1 1 6:7 4
*-priamy postup do štvrťfinále