Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FIS chce diskvalifikovať Luitza, Nemci majú 15 dní na odpoveď

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Antidopingové pravidlá FIS z júla 2016 uvádzajú, že takéto porušenie sa trestá automatickou diskvalifikáciou, ale predpisy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) z tohto roka to nezakazujú.

Val Gardena 14. decembra (TASR) - Medzinárodná lyžiarska federácia (FIS) sa rozhodla diskvalifikovať Stefana Luitza z obrovského slalomu alpského Svetového pohára v Beaver Creeku pre porušenie antidopingových pravidiel. Nemec si pred dvoma týždňami v americkom rezorte pripísal premiérové víťazstvo, črtá sa však jeho strata.

Luitz použil medzi 1. a 2. kolom súťaže kyslíkovú masku. Antidopingové pravidlá FIS z júla 2016 uvádzajú, že takéto porušenie sa trestá automatickou diskvalifikáciou, ale predpisy Svetovej antidopingovej agentúry (WADA) z tohto roka to nezakazujú. Nemecký lyžiarsky zväz (DSV) už dostal oficiálne oznámenie a má pätnásť dní na odpoveď. Vo výsledkovej listine skončil na druhom mieste Rakúšan Marcel Hirscher, ktorý za Luitzom zaostal o 14 stotín sekundy. V piatok o tom informovala agentúra DPA.