Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

FOTO a VIDEO: FANTÁZIA: Matej Tóth sa stal vicemajstrom Európy

Olympijský víťaz, slovenský chodec Matej Tóth sa teší zo striebornej medaily v chôdzi mužov na 50 km na ME v atletike v Berlíne 7. augusta 2018. Foto: TASR/AP

Zlato vybojoval Ukrajinec Zakalnyckyj, tretí skončil Bielorus Dziubin.

Bratislava 7. augusta (Teraz.sk/TASR) - Slovenský chodec Matej Tóth skončil na 24. ME v Berlíne na 50 km trati strieborný výkonom 3:47:27. Zlato vybojoval Ukrajinec Marjan Zakalnyckyj časom 3:46:32, tretí skončil Bielorus Dmitryj Dziubin v osobnom rekorde 3:47:59. Na medzičasoch bol Tóth neustále prvý až do 30. km, potom klesol až na štvrté miesto, no v závere sa obdivuhodne posunul na druhé.

Aj Dušan Majdán si zaslúžil superlatívy so sezónnym maximom 3:59:21 na 14. mieste, keď si rozumne rozložil sily a vydržal s nimi hospodáriť až do konca.

"Striebro má pre mňa cenu zlata, emócie boli porovnateľné s Riom na olympiáde," vyznal sa v cieli z pocitov Matej Tóth. "Zase to so mnou zalomcovalo, na 40. km som akoby bojoval o život, no na 46-tom prišla neskutočná vlna eufórie, úžasná energia, každá bunka môjho tela chcela na trati vydať všetko, a to sa mi podarilo."

Vo svojej premiérovej disicplíne na ME štartovali na 50 km chodkyne a medzi nimi aj Slovenka Mária Katerinka Czaková so 6. miestom časom 4:24:59. Titul si v sólo pretekoch so základným rekordom šampionátu 4:09:21 odniesla už 38-ročná Portugalka Ines Henriquesová pred Ukrajinkou Alinou Cvilijovou s národným rekordom 4:12:44 a Španielkou Juliou Takácsovou 4:15:22. Pre 38-ročnú Henriquesovú je to po vlaňajších MS ďalší titul.

Štart o 8.35 mimo Olympijský štadión na námestí Breitscheidplatz už bol v uliciach Berlína poznačený slnkom i teplom, ktoré malo byť najväčším nepriateľom mužov i žien. Po spoločnom štarte 36 mužov a 19 žien vystrelil Tóth dopredu s miernym trhákom, bez šiltovky, len so slnečnými okuliarmi a vyhol sa úvodnej tlačenici. Aj Mária Katerinka Czaková si vyhradila miesto v úvodných kilometroch na čele a napodobnila taktiku Tótha.

Tóthovo pokojné tempo na čele sa nenarušilo ani vtedy, keď v treťom kilometri zvoľnil a nechal sa dostihnúť súpermi. Za ním pochodovali Fín Ojala a Ír Boyce, medzi ženami najviac odvahy udávať tempo mala Portugalka Henriquesová, Bieloruska Jacevičová a hneď za ňou sa držala Czaková.

Postupom času na dvojkilometrovom mestskom okruhu sa tiene skracovali a teplota zvyšovala. Po piatom km sa vytvorila na čele deväťčlenná skupinka chodcov a Tóth už so šiltovkou na hlave neustále udával tempo. Druhý slovenský chodec Dušan Majdán odhadol svoje sily oveľa opatrnejšie a pochodoval až takmer na samom konci.



Na 10. km s medzičasom 45:57 bolo zrejmé, že sa ťažko zrodia v horúčave superrýchle časy. Tóth si udržiaval v 8-člennej skupinke rovnomerné tempo, z hlavy opäť zhodil šiltovku, aby si ju onedlho opäť nasadil a zrýchlil. Prvé tri ženy na 10. km (48:20) sa nemenili, s nadvládou majsterky sveta Henriquesovou, Jacevičovou (+2:53 min) a Czakovou (+3:09). Za slovenskou chodkyňou na 4. mieste strácala Ukrajinka Cvilijová 27 sekúnd. Jacevičová onedlho z trate odkrívala, z pretekov so slzami v očiach odstúpila a Czaková sa posunula na 2. priečku.

Aj na 15. i 20. km (1:31:52) bolo zrejmé, že Matej Tóth s miernym náskokom sa v 7-člennej skupinke cítil výborne. Dôležitá zmena s neúnavnou Henriquesovou útočiacou aj na svetový rekord nastala medzi ženami, do popredia sa na 2. až 4. priečku s frontálnym útokom posunula trojica Ukrajiniek Cvilijová, Vitovščyková, Judkinová a Czakovú odsunuli na 5. pozíciu. Slovenská chodkyňa však naznačovala, že by mohla pokoriť aj svoj slovenský rekord tohto roku v Dudinciach (4:14:25).

V polovici trate na 25. km sa náskok Tótha pred piatimi prenasledovateľmi zvýraznil, na 26. km (1:59:13) už na 15-sekundový, za ním sa snažili Poliak Augustyn, Ír Boyce, Nór Haukenes, Fín Partanen a Talian De Luca. Spomedzi súperov Tótha sa predral vpred Ukrajinec Zakalnyckyj, a to bol na 22. km ešte 10-ty, no na 28. km druhý a na 30. km zaostával za Tóthom (2:17:17) len 11 sekúnd. Ukrajinec potom Tótha predstihol a na 32. km už viedol o štyri, na 34-tom o 19, na 36-tom o 32. Tóth figuroval na tomto medzičase na 3. priečke s mankom štyroch sekúnd na druhého Nóra Haukenesa, s ktorým neskôr spolu bojoval bok po boku.

Matej Tóth postupom času oproti súperom mierne spomaľoval, na 42. km s úsilím pokúsiť sa ešte na 4. mieste niečo s vývinom urobiť a skrátiť stratu na Zakalnyckého, Bielorusa Dziubina a Haukenesa. Na bronz mu už chýbalo 22 sekúnd. Pozoruhodná bola výdrž Majdána, na 40. km už na 18. mieste.



Záver pretekov poznačilo sťahovanie straty Mateja Tótha na Dziubina a Haukenesa. Len 23-ročný Ukrajinec Zakalnyckyj, ktorý sa v tomto roku presadil najmä na Svetovom pohári družstiev v Číne so 4. miestom, zvládol finiš obdivuhodne a na námestí Breitscheidplatz sa radoval zo zlatej medaily. Veľký potlesk si zaslúžil Matej Tóth. Do záverečného okruhu išiel už tretí, vzápätí predstihol aj Dziubina a vybojoval pre Slovensko rovnako striebornú medailu ako pred štyrmi rokmi na ME v Zürichu.

Zlatý Ukrajinec Zakalnyckyj venoval zlato viacerým. "Patrí všetkým, ktorí mi verili, predovšetkým mojim trénerom a fanúšikom. Pred šampionátom som výraznejšie nedal o sebe vo výsledkoch vedieť, vznikali aj pochybnosti, či sme neurobili v príprave nejaké chyby. Bol som však psychicky pevný a veril som si, že získam medailu. O víťazstve som ani len nesníval, bolo aj horúco, s takýmto počasím treba vedieť zaobchádzať. Zdolal som olympijského víťaza Mateja Tótha, chcel som ukázať, že je to možné, a to sa mi aj podarilo."

Matej Tóth chcel naplniť očakávania, ktoré do neho vari každý fanúšik kládol. "Som veľmi rád, že som získal striebro, tieto emócie stoja za všetku námahu a bolesť. Tak ako v Riu som v sebe oživil v ťažkých chvíľach veľkú energiu a odhodlanie, že napriek ťažkostiam sa nemôžem vzdať. Akoby jedna polovica tela velila stoj a druhá s hlavou ma hnali vpred. Mám slzy v očiach, nehanbím sa za to, je to pre mňa veľmi emotívne."

Bronzový Bielorus Dziubin si na medailu netrúfal, ak tak na 6. miesto. "Ťažko popísať pocity, som vyčerpaný, zároveň aj veľmi šťastný. Za kľúčový moment považujem ten na 43. kilometri, nepoľavoval som, počúval rady trénera. Aj ja som čerpal energiu od množstva fanúšikov, veľmi mi pomohli."



Od vzniku samostatného Slovenska nazbierali atléti na ME šesť vzácnych kovov (1-4-1), zlato v Barcelone 2010 kladivár Libor Charfreitag, striebro v Helsinkách 2012 kladivárka Martina Hrašnová, v Zürichu 2014 opäť Hrašnová, chodec Matej Tóth na 50 km v Zürichu a teraz v Berlíne, bronz v Barcelone 2010 Lucia Klocová v behu na 800. m.

Výsledky


muži

50 km chôdza:

1. Marjan Zakalnyckyj (Ukr.) 3:46:32
2. Matej TÓTH (SR) 3:47:27
3. Dmitryj Dzubin (Biel.) 3:47:59
4. Havard Haukenes (Nór.) 3:48:35
5. Carl Dohmann (Nem.) 3:50:27
6. Rafal Augustyn (Poľ.) 3:51:37
...14. Dušan MAJDÁN (SR) 3:59:21

ženy

50 km chôdza:

1. Ines Henriquesová (Port.) 4:09:21
2. Alina Cvilijová ((Ukr.) 4:12:44
3. Julia Takácsová (Špan.) 4:15:22
4. Chrystyna Judkinová 4:20:46
5. Vasylyna Vitovščyková (obe Ukr.) 4:23:15
6. Mária KATERINKA CZAKOVÁ (SR) 4:24:59