Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Šport

Fabrice Muamba vstal z postele a začína jesť, FIFA chce viac kontrol

Fabrice Muamba Foto: TASR/AP

Anglický reprezentant do 21 rokov sa zotavuje po srdcovom kolapse, ktorý utrpel počas zápasu priamo na hracej ploche.

Londýn 26. marca (TASR) - Zdravotný stav futbalistu Boltonu Wanderers Fabrice Muambu sa zlepšil natoľko, že stredopoliar "pútnikov" už vstal z postele a začal sám jesť. Anglický reprezentant do 21 rokov sa zotavuje po srdcovom kolapse, ktorý utrpel počas zápasu priamo na hracej ploche.

Napriek zlepšenému zdravotnému sa Muamba nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti, "no jeho stav zostáva ďalej vážny aj keď stabilizovaný". Podľa oficiálneho vyhlásenia londýnskej nemocnice 23-ročného Muambu lekári ďalej monitorujú, ale už cez víkend sa dokázal na krátky čas posadiť na posteli, sledovať televíziu a sám prijíma potravu.

Muambove srdce prestalo biť na 78 minút, pričom k nepríjemnej udalosti došlo 17. marca počas štvrťfinále Anglického pohára s Tottenhamom Hotspur.

Medzinárodná futbalová federácia (FIFA) v tejto súvislosti plánuje zaviesť častejšie povinné kontroly. Šéf lekárskej komisie FIFA Jiří Dvořák predstaví projekt na lekárskej konferencii medzinárodnej federácie, ktorá prebehne 23.-24. mája v Budapešti. FIFA chce vytvoriť celosvetovú databázu náhlych srdcových zlyhaní, aby tomuto vážnemu problému mohla lepšie predchádzať. Podľa Dvořák tento výskum povedie k analýze rizikových faktorov.