Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Šport

Európske hnutie fair play ocenilo Bučeka za záchranu života

Michal Buček Foto: escapade.com.hk

EFPM ocenili odvahu a hrdinský čin Michala Bučeka pri záchrane života topiaceho sa triatlonistu počas pretekov v čínskom Žltom mori.

Bratislava 15. septembra (TASR) - Slovenský triatlonista Michal Buček sa stal laureátom najprestížnejšieho individuálneho ocenenia Európskeho hnutia fair play (EFPM) – Plakety EFPM. Najvyššie ocenenie získal ako prvý slovenský športovec počas štvrťstoročnej existencie Európskeho hnutia fair play. Cenu, na ktorú ho navrhol Klub fair play Slovenského olympijského a športového výboru (KFP SOŠV), si prevzal v Budapešti na galavečere v rámci 25. kongresu EFPM. Informoval o tom oficiálny web SOŠV.

EFPM ocenili odvahu a hrdinský čin Michala Bučeka pri záchrane života topiaceho sa triatlonistu počas pretekov v čínskom Žltom mori. Pri plaveckej časti pretekov narazil do nehybného tela súpera, odtiahol ho k najbližšiemu záchrannému člnu a začal pomáhať pri resuscitácii. Keď sa postupne preberal k životu, Buček vyskočil z člna do vody a pokračoval v pretekoch. Napokon obsadil štvrté miesto. Za tento čin mu minulý rok udelili aj najvyššie slovenské ocenenie fair play - Cenu Jána Popluhára od SOŠV.

Ďalšie ocenenia EFPM získal nórsky olympijský víťaz v biatlone a viacnásobný majster sveta i celkový víťaz posledného ročníka Svetového ročníka Johannes Thingnes Bö, česká veslárka Martina Součková a kvarteto poľských horolezcov za záchranu dvoch ľudí na Nanga Parbate v Himalájach.