Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

EURO 2020: Schulz rozhodol duel v Amsterdame, Löw: Verili sme do konca

Na snímke tréner futbalovej reprezentácie Nemecka Joachim Löw. Foto: TASR/AP

Pre 25-ročného krajného ľavého obrancu Hoffenheimu to bol druhý presný zásah v šiestom zápase v národnom tíme.

Amsterdam 25. marca (TASR) - Futbalistom Nemecka sa vydaril vstup do kvalifikácie EURO 2020. V nedeľňajšom šlágri C-skupiny zvíťazili v Amsterdame nad Holandskom 3:2. Domáci síce dokázali zmazať dvojgólové manko z prvého polčasu, ale v 90. minúte rozhodol o triumfe "Nationaelf" po kombinácii na jeden dotyk Nico Schulz.

Pre 25-ročného krajného ľavého obrancu Hoffenheimu to bol druhý presný zásah v šiestom zápase v národnom tíme. "Víťazstvo nám pomôže, dodá mužstvu sebadôveru," povedal Schulz pre RTL.

Pred zápasom sa veľa hovorilo o tom, ako sa dokáže nemecký tím vyrovnať s odchodmi viacerých dlhoročných reprezentačných stálic. Tréner Joachim Löw nedávno oznámil, že už nepočíta v národnom tíme s obrancami Jeromeom Boatengom a Matsom Hummelsom ani s útočníkom Thomasom Müllerom. Zo skúsenejších hráčov sa tak dostali v nedeľu do základnej jedenástky len brankár Manuel Neuer a stredopoliar Toni Kroos. Hostia však hneď v úvode ukázali, že mladícka dravosť a rýchlosť by mohla byť ich veľkou devízou. Zápas skvele rozbehli, už v 15. minúte otvoril skóre Leroy Sané, ešte do prestávky zdvojnásobil náskok po individuálnej akcii a skvostnej strele do vzdialenejšieho rohu brány Serge Gnabry. Po zmene strán Nemci dovolili domácim prevziať iniciatívu a pykali. Najprv sa presadil hlavičkou Matthijs de Ligt a o pätnásť minút neskôr vyrovnal strelou po zemi Memphis Depay. "Oranjes" tlačili, ale už nedokázali prekonať obranu súpera. Naopak, v 88. minúte nastúpil Marco Reus, ktorý prihral Schulzovi na víťazný gól.

Omladený nemecký tím naznačil, že by mohol byť schopný nadviazať na úspechy svojich predchodcov. Löw vyzdvihol po zápase najmä bojovnosť a nezlomnosť svojho tímu. "V prvom polčase sme podali skutočne dobrý výkon, no v druhom sme už nedokázali hrať na rovnakej úrovni. Nadchlo ma, ako mužstvo bojovalo, ako verilo až do samého konca. Hráči si za to zaslúžia uznanie," citovala Löwa agentúra AFP.

"Oranjes" dokázali v Lige národov zdolať doma Nemcov 3:0 a v odvete uhrať remízu 2:2, vďaka čomu si vybojovali postup na finálový turnaj. Lenže v kvalifikácii ME bol súper nad ich sily. Holanďania si záver stretnutia nepostrážili. "Netreba však zabúdať, že sme hrali proti Nemecku. Vedeli sme, že na nás súper vybehne, napriek tomu sme mali slabý úvod. Potom sa naša hra zlepšila, body nám ale unikli," konštatoval tréner holandskej reprezentácie Ronald Koeman.

Holanďanom po dvoch odohraných zápasoch patrí s tromi bodmi druhá priečka v C-skupine o skóre pred tretím Nemeckom a za šesťbodovým Severným Írskom, ktoré v nedeľu zdolalo Bielorusko 2:1.