Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

MS v džude: Štancel s jedným víťazstvom, vyradil ho Belgičan Casse

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Ako jediný si však zatiaľ zo Slovákov pripísal aspoň jedno víťazstvo v súboji.

Baku 23. septembra (TASR) – Slovenský džudista Filip Štancel na majstrovstvách sveta v azerbajdžanskom Baku prehral v treťom kole hmotnostnej kategórie do 81 kg s Belgičanom Matthiasom Cassem na ippon a na šampionáte skončil. Ako jediný si však zatiaľ zo Slovákov pripísal aspoň jedno víťazstvo v súboji.

Po 1. voľnom kole nastúpil Štancel proti 22-ročnému Davidovi Guillenovi Vargasovi z Kostariky. Pre o rok staršieho Štancela nebol vážnejšou prekážkou, aj keď vo svetovom rebríčku mu patrilo 93. miesto a Štancelovi vzhľadom na nepatrnú účasť na turnajoch 164. Dosiaľ mal Kostaričan na konte len úspechy v juniorskej kategórii a na slovenského džudistu nestačil. Už v 14. sekunde ho rozhodca na tatami napomínal, v 2. min viedol Štancel na waza-ari, v tretej pribudlo u súpera ďalšie šidó za napomínanie a 14 sekúnd pred koncom po vydarenom chvate o-uči-gari Štancel vyhral na ippon.

V 3. kole narazil Štancel na oveľa kvalitnejšieho borca. Dvadsaťjedenročný Casse síce vekom ešte vlani patril medzi juniorov, no tohto roku na turnaji Grand Prix v Záhrebe i Agadire skončil druhý. Vlani na juniorských MS v Záhrebe sa ovenčil zlatom a aj 9. priečka v aktuálnom svetovom renkingu potvrdzovala, že patrí medzi vychádzajúce hviezdy svetového džuda. Jeho rôznorodým technikám sa Štancel ubránil rovné tri minúty, aj za cenu dvoch napomínaní, no na chvat tomoe-nage súpera 60 sekúnd pred koncom už nestačil a prehral na ippon.

Na MS v Baku sa stalo až vo 4. dni prvýkrát, že sa na najvyšší stupeň nepostavil zástupca Japonska.

Japonka Miku Taširová po bronzoch na MS 2014 a 2016 až na samý strop nedosiahla ani v Baku. Vo finále sa stretla so svetovou rankingovou jednotkou Francúzkou Clarisse Agbegnenouovou, vlaňajšou majsterkou sveta i zlatou v roku 2014, na OH v Riu striebornou. Francúzka o svojom ďalšom titule rozhodla v 50. sekunde predĺženia po ippone.

Finálový duel medzi svetovou rankingovou jednotkou Iráncom Saeidom Mollaeiom a 20-ročným Japoncom Sotarom Fujiwarom vyznel v prospech Iránca. Japonec v tomto roku dvakrát zvíťazil na Grand Slamoch v Jekaterinburgu a Paríži, Iránec na MS'2017 bol tretí a svoje skúsenosti premenil vo waza-ari a následný ippon v 16. sekunde predĺženia.

Finálové výsledky

ženy
do 63 kg:
Clarisse Agbegnenouová (Fr.) - Miku Taširová (Jap.) ippon, 3. Tina Trstenjaková (Slovin.) a Juul Franssenová (Hol.)

muži
do 81 kg:
Saeid Mollaei (Irán) - Sotaro Fujiwara (Jap.) ippon, 3. Alexander Wieczerzak (Nem.) a Vedat Albayrak (Tur.)