Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Šport

Aj B-vzorka potvrdila Sanchezov doping, tím BMC ho prepustil

Španielsky cyklista Samuel Sanchez, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Olympijskému šampiónovi z Pekingu 2008 provizórne zastavili činnosť po tom, čo mal 9. augusta na mimosúťažnej kontrole pozitívny test na GHRP-2, syntetický peptid, uvoľňujúci rastový hormón.

Santa Rosa 5. októbra (TASR) - Analýza B-vzorky potvrdila dopingový prehrešok skúseného španielskeho cyklistu Samuela Sancheza. Olympijskému šampiónovi z Pekingu 2008 provizórne zastavili činnosť po tom, čo mal 9. augusta na mimosúťažnej kontrole pozitívny test na GHRP-2, syntetický peptid, uvoľňujúci rastový hormón. Na výsledok B-vzorky reagoval jeho tím BMC Racing prepustením 39-ročného jazdca.

O výsledkoch testu referoval denník Marca, Medzinárodná cyklistická únia (UCI) zatiaľ informáciu nepotvrdila. Látka GHRP-2, ktorú vyvinula spoločnosť Kaken Pharmaceuticals pod názvom Pralmorelin, sa využíva na diagnózu defiticu rastového hormónu a je na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA). Za jej užitie už bolo potrestaných viacero športovcov, v cyklistike pykali za pozitívny test na GHRP-2 Kolumbijčanka Maria Luisa Callová, Ruska Taťjana Antošinová či Talian Samuele Conti. Naposledy našli GHRP-2 týždeň pred začiatkom Giro d'Italia vo vzorkách Stefana Pirazziho a Nicolu Ruffoniho, Pirazzi dostal štvorročný dištanc, Ruffoni ešte čaká na verdikt.

Sanchez v auguste reagoval na výsledky A-vzorky prekvapene: "Mám 39 rokov, ako profesionál jazdím na cestách 19 rokov a som na sklonku kariéry. Prečo by som si pomáhal dopingom?"