Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Šport

C. Ronalda odsúdili za krátenie daní, ale väzeniu sa vyhne

Cristiano Ronaldo, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Portugalského futbalistu pred dvoma rokmi obvinili z toho, že v období 2011 až 2014 prostredníctvom zahraničných spoločností neodviedol dane z príjmov z reklamy v celkovej hodnote 14,7 milióna eur.

Madrid 22. januára (TASR) - Španielsky súd v utorok odsúdil portugalského futbalistu Cristiana Ronalda na 23 mesiacov väzenia podmienečne za daňové úniky. Navyše musí zaplatiť pokutu 18,8 milióna eur. Trest je výsledkom predchádzajúcej dohody s prokuratúrou.

Ronalda pred dvoma rokmi obvinili z toho, že v období 2011 až 2014 prostredníctvom zahraničných spoločností neodviedol dane z príjmov z reklamy v celkovej hodnote 14,7 milióna eur. Ronaldo odmietol úmyselné krátenie daní, napokon však s prokuratúrou uzavrel dohodu. Jej súčasťou bolo priznanie viny, informovala BBC s odvolaním sa na španielsku agentúru EFE.

Útočník Juventusu Turín sa musel na utorkovom pojednávaní zúčastniť osobne, hoci v pondelok večer odohral ligový zápas. Sudcu skôr požiadal o možnosť videokonferencie, tú však zamietli.

Podobne sa skončil aj proces s hviezdou FC Barcelona Lionelom Messim. Argentínčan sa spoločne s otcom pred dvoma rokmi zodpovedali, že prostredníctvom daňových rajov ukrátili španielsky daňový úrad o 4,1 milióna eur. Messi pôvodne dostal 21 mesiacov, jeho otec pätnásť. Tresty odňatia slobody im neskôr zmenili na pokuty. Messi zaplatil 252-tisíc eur. Podľa rozsudku museli obaja uhradiť aj finančný trest - dovedna 3,5 milióna eur a náhradu škody vrátane úrokov päť miliónov eur.

V utorok by sa mal pred súd postaviť aj Ronaldov bývalý spoluhráč Xabi Alonso. Toho vinia z úniku na daniach vo výške 2 milióny eur. Opletačky s úradmi mali pre rovnaké dôvody aj ďalšie slávne futbalové mená, napríklad tréner Jose Mourinho, Javier Mascherano, Marcelo, Luka Modrič, Alexis Sanchez či Radamel Falcao a Angel di Maria.