Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Šport

Tampa si víťazstvom nad Bostonom 3:1 polepšila v boji o play off

Danton Heinen (43) sa snaží obísť Erika Černáka (81) počas prvej tretiny hokejového zápasu NHL v stredu 27. marca 2024 v Tampe na Floride. Foto: TASR/AP

Po 60 odohratých zápasoch má Černák na konte 11 kanadských bodov (1+10).

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
New York 28. marca (TASR) - Hokejisti Tampy Bay zvíťazili nad Bostonom 3:1 v nočnom zápase NHL a upevnili si pozíciu na prvom mieste v boji o prvú voľnú kartu vo Východnej konferencii. Bolo to pre nich siedme víťazstvo z uplynulých ôsmich duelov. Bruins si mohli zaistiť play off, ak by v tomto zápase získali aspoň bod. Obranca Erik Černák nastúpil v druhej obrannej dvojici s Mathewom Dumbom a do kanadského bodovania sa nezapísal, na ľade strávil 20:24 minúty.

Po 60 odohratých zápasoch má Černák na konte 11 kanadských bodov (1+10). Útočník Nikita Kučerov uzavrel skóre gólom do prázdnej bránky, ktorý pre neho znamenal 124. bod v prebiehajúcej sezóne. Vďaka tomu sa vrátil na priebežné prvé miesto kanadského bodovania súťaže s tesným náskokom na Nathana MacKinnona z Colorada. Útočník Nick Paul odohral svoj 400. zápas v NHL a v 11. minúte asistoval pri úvodnom góle domácich z hokejky Mitchella Chaffeea. Naň v 18. minúte odpovedal Danton Heinen, no Tampa získala späť tesný náskok v 27. minúte zásluhou Braydena Pointa. "Bolo pre nás dôležité, že sme sa dostali do vedenia. Chceli sme využiť, že sme hrali proti tímu, ktorý mal za sebou ťažký zápas v predošlom dni. Myslím si, že sa nám to podarilo," uviedol tréner Tampy Jon Cooper.

Lightning sú za uplynulých 10 zápasov najlepší tím Východnej konferencie, keď získali 17 bodov. V marci nebodovali iba v jednom z 10 stretnutí. Na pozícii prvej voľnej karty majú pred druhým Washingtonom 6-bodový náskok, Detroit, ktorý je prvý "pod čiarou," zaostáva o osem. "Blesky" majú zároveň reálnu šancu prebojovať sa do vyraďovacej časti cez umiestnenie v divízii, v Atlantickej majú priebežne trojbodové manko na Toronto.

Hráči Bostonu nevyužili príležitosť dostať sa na prvé miesto priebežného poradia celej súťaže i Východnej konferencie. Prehrali tretí z uplynulých štyroch duelov, no naďalej sú s 99 bodmi na vrchných priečkach konferencie s prakticky istou účasťou v play off. Bruins odohrali druhý zápas v priebehu dvoch dní, v predošlom triumfovali na Floride proti domácim Panthers 4:3. "Ak mám byť úprimný, myslím si, že ani jeden z tímov nepredviedol vrchol svojej hry. Naša intenzita hry a emócie v hre neboli také, ako v predošlom zápase," poznamenal kormidelník Bostonu Jim Montgomery. Hráči Bostonu sa mohli stať po New Yorku Rangers druhým tímom, ktorý by si zabezpečil istotu play off. Potrebovali k tomu jeden bod, no nezískali ho.

V súboji tímov bez reálnej šance na účasť vo vyraďovacej časti zvíťazili hráči Ottawy na ľade Buffala 6:2. Presvedčivý výsledok dosiahli najmä vďaka výbornej prvej tretine, v ktorej si už v 9. minúte vypracovali štvorgólový náskok a prezentovali sa v nej takmer 28-percentnou úspešnosťou streľby. "Nastúpili sme s veľkou intenzitou. Keď takto začnete zápas, je to úžasné. Bola to pre nás veľmi zábavná prvá tretina," uviedol Pinto.

Boris Katchouk (14) a Joonas Korpisalo (70) oslavujú víťazstvo tímu nad Buffalo Sabres v hokejovom zápase NHL v stredu 27. marca 2024 v Buffale.
Foto: TASR/AP


Podľa obrancu Buffala Rasmusa Dahlina sa na prehre podpísala skutočnosť, že tím nedodržal herný plán a nechal sa rozhodiť rýchlym gólom. "Aj keď inkasujete už na začiatku zápasu, musíte pokračovať v správnych rozhodnutiach a dodržiavať taktiku. Snažili sme sa vrátiť sa do zápasu, ale nerobili sme správne veci." Brankár domácich Ukko-Pekka Luukkonen inkasoval z 9 striel 4 góly a následne uvoľnil miesto Devonovi Levimu. V 27 z 29 uplynulých zápasov inkasoval maximálne tri góly a podľa Dahlina ho tím vôbec nepodržal. "To ma mrzí zo všetkého najviac. Sklamali sme ho. Už dlho nás zachraňuje, zaslúžil si od nás lepší výkon," uviedol Dahlin.

Na víťazstve "senátorov" sa najvýraznejšou mierou podieľal útočník Shane Pinto, ktorý nazbieral štyri kanadské body za gól a tri asistencie. Brady Tkachuk, Boris Katchouk, Jakob Chychrun a Drake Batherson mali zhodnú bilanciu 1+1.

Ottawa, ktorá stráca na druhú voľnú kartu vo Východnej konferencii 15 bodov, zvíťazila v treťom zápase po sebe a na klziskách súperov triumfovala vo štvrtom z uplynulých piatich duelov. Senators chýbali vo vyraďovacej časti aj v predošlých šiestich sezónach. Manko Buffala na Washington, ktorý priebežne drží pozíciu druhej voľnej karty, je 8-bodové, Sabres však odohrali o dva zápasy viac než Capitals a do konca základnej časti ich čaká už iba deväť duelov.


NHL - sumáre



Buffalo Sabres - Ottawa Senators 2:6 (0:5, 2:0, 0:1)

Góly: 23. Peterka (Tuch, Bryson), 34. Clifton (Bryson) - 3. Zub (Kastelic, Katchouk), 5. Katchouk (Kelly, Kastelic), 7. Batherson (Tkachuk, Pinto), 9. Chychrun (Pinto), 20. Tkachuk (Chabot, Pinto), 57. Pinton (Batherson, Chychrun). Brankári: Luukkonen (9. Levi) - Korpisalo, strely na bránku: 36:42


Tampa Bay Lightning - Boston Bruins 3:1 (1:1, 1:0, 1:0)

Góly: 11. Chaffee (Paul, Eyssimont), 27. Point (Lilleberg, Perbix), 60. Kučerov (Hedman, Vasilevskij) - 18. Heinen (Zacha). Brankári: Vasilevskij - Ullmark, strely na bránku: 31:24



Slovák v akcii



Erik Černák (Tampa Bay) 20:24 0 0 0 0 0



tímy s istou účasťou v play off:



Východná konferencia:

New York Rangers