Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Bývalý šéf FIFA Havelange v nemocnici vo vážnom stave, dostal infekciu

Deväťdesiatpäťročnému brazílskemu funkcionárovi diagnostikovali infekciu. Niekdajšieho prvého muža svetového futbalu mali pôvodne hospitalizovať už v nedeľu v noci.

Sao Paulo 19. marca (TASR) - Bývalého prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Joaa Havelanga hospitalizovali v pondelok v nemocnici Samarito v Riu de Janeiro. Deväťdesiatpäťročnému brazílskemu funkcionárovi diagnostikovali infekciu.

Niekdajšieho prvého muža svetového futbalu mali pôvodne hospitalizovať už v nedeľu v noci. "Jeho stav je vážny a vyžaduje si pozornú starostlivosť," povedal lekár Joao Mansur Filho, ktorý však viac o zdravotnom stave pacienta neprezradil.

Koncom minulého roka Havelange rezignoval na post v Medzinárodnom olympijskom výbore (MOV) z nešpecifikovaných zdravotných dôvodov. Na poste šéfa FIFA pôsobil v rokoch 1974 až 1998, jeho nástupcom sa stal Švajčiar Sepp Blatter, no zostala mu funkcia čestného prezidenta FIFA.

Havelange, ktorý je bývalým olympijským plavcom a hráčom vodného póla, sa zaslúžil o globálny rozvoj najrozšírenejšej kolektívnej hry na planéte. Pod jeho dozorom FIFA vyrástla z malej organizácie s tuctom zamestnancov na silnú a vplyvnú inštitúciu spravujúcu multimilióny dolárov vo svete športu.

Práve Havelange sa zaslúžil o to, že na finálovom turnaji majstrovstiev sveta sa rozšíril počet účastníkov zo 16 na 32 tímov a pomohol tomuto podujatiu stať sa najlukratívnejšou športovou udalosťou vo svete. Súčasne bol dve dekády aj na čele Brazílskej futbalovej konfederácie, pričom "kanárici" práve počas jeho funkčného obdobia získali prvé tri svetové primáty (1958, 1962 a 1970).