Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Bývalého šéfa IBU odsúdili za korupciu na tri roky a mesiac vo väzení

Nezabudnuteľné zážitky si odnášal zo svojho pobytu na Slovensku prezident Medzinárodnej biatlonovej únie IBU Nór Anders Besseberg, ktorému sa v sobotu 18. novembra 2000 v lesoch pri Jarabej neďaleko Brezna podarilo uloviť medveďa, čím zavŕšil svoju súkromnú návštevu Brezna a dejiska nadchádzajúceho Svetového pohára biatlonistov v Osrblí, ktorý sa uskutoční od 17. do 20. decembra. Na snímke Anders Besseberg (vpravo) a riaditeľ mestských lesov Brezno Longauer s úlovkom. Foto: TASR - Jozef Ďurník

Sedemdesiatosemročný Besseberg ako šéf svetového biatlonu prijal úplatky, nákladné dary a zúčastnil sa na luxusných poľovačkách.

Oslo 12. apríla (TASR) - Bývalého prezidenta Medzinárodnej biatlonovej únie (IBU) Andersa Besseberga odsúdili v piatok v rodnom Nórsku za korupciu na tri roky a jeden mesiac vo väzení.

Sedemdesiatosemročný Besseberg ako šéf svetového biatlonu prijal úplatky, nákladné dary a zúčastnil sa na luxusných poľovačkách. Nórsky súd ho uznal vinným aj zo styku s prostitútkou v Moskve, čo súviselo s jeho konaním v prospech Ruska pri zakrývaní dopingových prehreškov. Bessebergovi okresný súd v Hokksunde skonfiškoval poľovnícke trofeje, dve drahé náramkové hodinky a 1,4 milióna nórskych korún (približne 121.000 eur). V rozsudku sa uvádza, že "súd nepochybuje o tom, že konal v prospech Ruska, slovami aj skutkami".

Besseberg po verdikte uviedol, že je "sklamaný a prekvapený" a plánuje sa odvolať. Nór odstúpil z funkcie prezidenta IBU v roku 2018 po policajnej razii v Rakúsku, ktorá bola súčasťou medzinárodného vyšetrovania. Informáciu priniesla agentúra AP.