Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

VIDEO: Vo veku 55 rokov zomrel legendárny lyžiar Lietajúci Fín

Na snímke z 10.marca 2004 štvornásobný olympijský víťaz v skokoch na lyžiach Matti Nykänen s manželkou Mervi Tapolovou. Foto: TASR/AP

Nykänen ako jediný v histórii získal všetkých päť veľkých trofejí v skokanskom svete - zlato na ZOH, zlato na MS v skokoch i v letoch, triumf na Turné štyroch mostíkov a triumf vo Svetovom pohári.

Helsinki 4. februára (TASR) - V noci na pondelok zomrel vo veku 55 rokov štvornásobný olympijský víťaz v skokoch na lyžiach Matti Nykänen. Zatiaľ nie je známa príčina úmrtia legendárneho fínskeho športovca, informovala oficiálna stránka Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS).

Nykänen ako jediný v histórii získal všetkých päť veľkých trofejí v skokanskom svete - zlato na ZOH, zlato na MS v skokoch i v letoch, triumf na Turné štyroch mostíkov a celkový triumf vo Svetovom pohári. "Lietajúci Fín" prvýkrát triumfoval na ZOH na veľkom mostíku v roku 1984 v Sarajeve, kde pridal aj striebro na strednom, o štyri roky neskôr už zvíťazil na oboch a pridal zlato aj v tímovej súťaži. Na MS získal sedem prvenstiev a celkovo 14 medailí (6+2+6). Celkový triumf v SP dosiahol v roku 1983, 1985, 1986 a 1988, na Turné 4 mostíkov v rokoch 1983 a 1988. Dokopy dosiahol v SP 46. víťazstiev. Kariéru ukončil v roku 1991.



Mimo mostíkov však mal problémy s alkoholom, čomu zodpovedali zdravotné následky. V roku 2004 ho odsúdili na 26 mesiacov vo väzení za pokus o zabitie. O dva roky neskôr na šesť mesiacov za týranie manželky, tú mal napadnúť aj v roku 2010 s nožom v ruke a odsedel si 16 mesiacov.

"Zomrela legenda tohto športu. Hlboko súcitím s jeho najbližšou rodinou a kamarátmi," vyhlásil prezident Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. "Fínske skoky na lyžiach? To bol Matti Nykänen. Bol môj vzor a jeden z hlavných dôvodov, prečo som začal skákať. Bol osobnosť. Nerobil si hlavu z toho, čo si o ňom myslia ostatní," poznamenal Janne Ahonen, dvojnásobný víťaz Svetového pohára a päťnásobný šampión Turné štyroch mostíkov.

Denník Bild priniesol vyjadrenie Nemca Svena Hannawalda, ktorý v sezóne 2001/02 vyhral všetky štyri podujatia Turné štyroch mostíkov: "Som zdrvený. Ako malý chlapec som sa na neho pozeral v televízii. Jeho výkony boli ohromujúce. Žiaľ, nemal ľahký život."