Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

NEMECKÝ POHÁR: Slovenskí hokejisti prehrali na úvod so Švajčiarskom

Na snímke vľavo Yannick Herren (Švajčiarsko) a vpravo Radovan Puliš (Slovensko) v zápase Slovensko - Švajčiarsko na hokejovom turnaji Nemecký pohár 8. novembra 2018 v Krefelde. Foto: TASR/Jakub Kotian

Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa najbližšie stretnú v sobotu 10. novembra o 17.00 h s olympijským výberom Ruska.

Krefeld 8. novembra (TASR) - Slovenskí hokejoví reprezentanti prehrali vo svojom prvom zápase na prípravnom turnaji Nemecký pohár v Krefelde so Švajčiarskom tesne 2:3. Zverenci trénera Craiga Ramsayho sa najbližšie stretnú v sobotu 10. novembra o 17.00 h s olympijským výberom Ruska.

Slováci sa ujali vedenia už v 2. minúte zásluhou Bondrovho teču, no v druhej tretine poľavili a inkasovali z hokejok Simiona a Roda. V treťom dejstve oba tímy využili presilovku, najprv vyrovnal Haščák na 2:2, no krátko na to zariadil víťazstvo vicemajstrov sveta Pestoni.

Slovensko - Švajčiarsko 2:3 (1:0, 0:2, 1:1)
Góly:
2. Bondra (Sukeľ, Malec), 43. Haščák (Puliš, Gernát) - 30. Simion (Bertschy), 38. Rod (Bertschy), 48. Pestoni (Bertschy, Fuchs). Rozhodovali: Iwert, Schrader - Kyei Niemako (všetci Nem.), Leermakers (Hol.), vylúčení: 3:3, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0.

Slovensko: Janus – Ďaloga, Chovan, Sersen, Rosandič, Grman, Malec, Gernát, Mikuš – Rapáč, Kytnár, Kudrna – Lantoši, Sukeľ, Bondra – Svitana, Špirko, Lunter – Puliš, Bubela, Haščák
Švajčiarsko: Descloux – Fora, Frick, Kreis, Glauser, Marti, Karrer, Heldner – Pestoni, Riad, Fuchs – Herren, Tanner, Martschini – Simion, Albrecht, Mottet – Bertschy, Walser, Rod - Miranda


Slovenskí reprezentanti mali v prvej tretine navrch, boli aktívnejší smerom dopredu a výborne im vyšiel vstup do zápasu. Vedenia sa ujali už v 2. minúte, keď Sukeľovu strelu od modrej šikovne tečoval Bondra a Descloux nezastihol zareagovať - 1:0. V 5. minúte zahral nebezpečne vysokou hokejkou Sersen a Švajčiari niekoľkokrát ohrozili Janusa v slovenskej bránke, no ten svojich spoluhráčov podržal. V 9. minúte vyslal štipľavú strelu Svitana, no Descloux ju na dvakrát skrotil. Od 10. minúty si zahrali presilovku aj zverenci trénera Craiga Ramsayho. Druhý gól mohol pridať Ďaloga, ktorý svojím typickým spôsobom prekľučkoval až pred bránku, ale Descloux jeho pokus zneškodnil. Slováci držali v ďalšom priebehu tretiny súpera na dištanc, sami si vypracovali zopár menších šancí, ale skóre sa už nemenilo.

Do druhého dejstva vstúpili lepšie "Helvéti" a postupne prebrali aktivitu. Po pár minútach dostali súpera pod poriadny tlak a Janus musel predviesť niekoľko dobrých zákrokov za sebou. Na druhej strane nebezpečne vystrelil Kudrna. Slováci mali problémy s rozohrávkou a v osobných súbojoch boli neskôr. V 30. minúte sa už Švajčiarom podarilo vyrovnať. Bertschy získal puk pri mantineli, šikovne sa otočil okolo Mikuša, Janus jeho strelu len vyrazil pred seba, kde bol prichystaný Simion a ten upravil na 1:1. Vzápätí mohli aj otočiť, no nepotrestali vylúčenie Sukeľa. Aj Slováci si zahrali v početnej výhode, no ani im vôbec nevyšla a krátko pred koncom tretiny pykali. V 38. minúte potiahol puk z vlastného až do útočného pásma kapitán Rod a strelou pomedzi nohy Grmana a ponad lapačku Janusa zvýšil na 2:1 pre Švajčiarov.

V úvode tretieho dejstva mohlo byť už 3:1 pre "Helvétov", keď Bertschy potiahol puk poza bránku a len tesne ho nestihol zasunúť dnu. Vzápätí si Slováci zahrali tretiu presilovku v zápase a tú už využili. Malecovu strelu v tutovke ešte zblokoval ležiaci obranca, no akcia pokračovala, Puliš prihral bekhendom pred bránkou Haščákovi a ten vyrovnal na 2:2. Rovnovážny stav však dlho nevydržal. V 47. minúte išiel na trestnú za podrazenie Gernát a Švajčiari predviedli krásnu presilovkovú akciu, na ktorej konci bol Pestoni - 3:2. Tretiu asistenciu si pripísal Bertschy. V 50. minúte mal po Malecovej strele tutovku na hokejke Špirko, ale Descloux ho betónom vychytal. Švajčiari si už v závere umnou hrou tesný náskok ustrážili, Slovákom nepomohla ani záverečná hra bez brankára.

Hlasy po zápase:

Craig Ramsay, tréner SR:
"Odohrali sme dobrú prvú tretinu, podali sme solídny výkon a celkom sme kontrolovali puk v útočnom pásme. Dostali sme sa do vedenia, keď sme využili strelu z prvej a teč, o čom sme pred zápasom hovorili. No niekedy sa to veľmi rýchlo zmení. V druhej tretine sme nehrali vôbec dobre. Iba sme sa pozerali, ako hrajú. Dobre pokrývali ľad, v každom výpade mali štvoricu hráčov, dostali nás pod tlak a my sme nezareagovali tak, ako sme mali. Začali sme robiť fauly a to nemôžeme. Veľmi ma sklamali presilovky."

Marcel Haščák, strelec druhého gólu SR: "Začali sme veľmi dobre, no potom sme dostali dva góly. Podarilo sa nám vyrovnať, ale spravili sme zbytočný faul a dostali sme tretí gól. To nás dnes stálo víťazstvo. V druhej tretine sme mali hrať tak ako v tej prvej, ale tá je pre nás vždy nejaká kritická."

Jaroslav Janus, brankár SR: "Prvá tretina bola výborná. Myslím si, že sme ich k ničomu nepustili, dobre sme korčuľovali, dali sme gól a dostali sme sa na koňa. Škoda, že to súper v druhej tretine otočili, ale myslím si, že tam bol lepší. Mrzí nás to, mali sme blízko aj k remíze, boli tam šance, ale súper si to postrážil."

Michal Sersen, kapitán SR: "Myslím si, že úvodnú tretinu sme mali celkom dobrú a veľa sme Švajčiarom nedovolili. V druhej sa obrazy hry otočil, mali sme tam trošku zbytočné straty pukov, vedeli sme, že máme ďaleko striedačku, chceli sme to hrať jednoducho, ale nedarilo sa nám dostať do ich obranného pásma. V tretej sa nám podarilo vyrovnať, čo bolo super, ale prišlo oslabenie, oni to zohrali veľmi dobre a rýchlo a dali gól, ktorý rozhodol o zápase."

Marek Ďaloga, obranca SR: "Do zápasu sme vstúpili tak ako nám tréner kázal, mali sme tam šance, aby sme zvýšili náskok. No potom akoby sme sa uspokojili a druhú tretinu sme začali horšie, z čoho pramenili aj tie dva góly, ktoré sme dostali."

Ďalší výsledok:

Nemecko - Olympijský tím Ruska 3:4 pp (0:1, 3:1, 0:1 - 0:1)
Góly:
21. Pföderl, 29. Pföderl, 40. Mauer - 17. Demidov, 24. Judin, 51. Čibisov, 61. Zemčjonok

Tabuľka:

1. Švajčiarsko 1 1 0 0 0 3:2 3
2. Olymp. tím Ruska 1 0 1 0 0 4:3 2
3. Nemecko 1 0 0 1 0 3:4 1
4. Slovensko 1 0 0 0 1 2:3 0


Ďalší program zápasov Nemeckého pohára 2018:

10. novembra 13.30 h Nemecko - Švajčiarsko
10. novembra 17.00 h Rusko - SLOVENSKO
11. novembra 11.00 h Švajčiarsko - Rusko
11. novembra 14.30 h Nemecko - SLOVENSKO

vyslaný redaktor TASR ny