Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Šport

Banská Bystrica prehrala s Färjestadom

Ilustračné foto. Foto: TASR/Branislav Račko

Slovenskému šampiónovi patrí v tabuľke naďalej 4. miesto, keď v úvodných štyroch dueloch získal tri body.

Banská Bystrica 7. septembra (TASR) - Hokejisti HC '05 iClinic Banská Bystrica prehrali vo svojom štvrtom zápase G-skupiny Ligy majstrov so švédskym BK Färjestad Karlstad 3:4 po predĺžení.

Slovenskému šampiónovi patrí v tabuľke naďalej 4. miesto, keď v úvodných štyroch dueloch získal tri body. Najbližší zápas odohrá 8. októbra o 19:15 doma so švajčiarskym tímom Ambri-Piotta.

Bystričania zachytili úvod stretnutia. Už v 66. sekunde sa ujali vedenia, keď sa dostali do prečíslenia dvoch na jedného a Hickmott pohotovo bez prípravy poslal puk po ľade presne k žrdi – 1:0. Následne mal prevahu švédsky tím, no nevyužil svoje šance. M. Johansson sa nepresadil zblízka, Mozík z pravého kruhu a Olofsson pre zmenu z ľavého. Färjestad nevyužil ani presilovku.

Rovnakú možnosť mali aj domáci a zmarili dve dobré príležitosti. Lamper nepokoril Holma z bezprostrednej blízkosti a neujal sa ani nebezpečný teč Rótha. V šestnástej minúte mohol vyrovnať voľný L. Johansson, proti bol spoľahlivý Beskorowany. Záver prvej tretiny sa niesol v znamení presilovky "baranov", avšak nezahrali ju ideálne a šancu si nevypracovali.

Na začiatku druhej tretiny mal slovenský majster výhodu ďalšej presilovky a v nej nevyužil tutovku Bartánus, keď zoči – voči Holmovi zaváhal. Hokejisti z Karlstadu napokon vyrovnali v 25. minúte. Ujala sa dobrá strela Erixona z medzikružia, mieril ponad vyrážačku gólmana HC '05 – 1:1. Hostia mali herne navrch, ale nebezpečnejšie šance si vytvorili domáci, konkrétne Bartánus a Jääskeläinen.

Až v druhej polovici stretnutia sa dostal do gólových príležitostí aj Färjestad, Blum z prečíslenia dvoch na jedného pred Beskorowanym neuspel a voľný Aslund strieľal vedľa žŕdky.

Na začiatku tretej tretiny mohla ísť Banská Bystrica do vedenia v oslabení. Z prečíslenia zakončil Hrnka, ale recept na Holma nenašiel. Až v pätici sa to podarilo Jääskeläinenovi, ťažil z chyby švédskej defenzívy a parádne napriahol spomedzi kruhov – 2:1.

Färjestad následne prepol na vyššie obrátky, Leskinen to skúšal z dvoch metrov, no nebol úspešný a Aslund unikol v oslabení, jeho bekhend zmaril Beskorowany. Napokon však kapituloval v 52. minúte. Hostia predviedli peknú kombinačnú akciu, po ktorej bez prípravy šikovným švihom zakončil Nilsson – 2:2.

Domáci však zdvihli hlavy a o dve minúty na to odpovedali. Pri avizovanom vylúčení hráča z Karlstadu sa po dobrej práci Slováka presadil v páde zblízka Lamper – 3:2. Ani tento stav netrval dlho.

V 57. minúte nahodil Blum puk pred bránku od modrej a účinne ho tečoval Aslund – 3:3. V závere riadneho hracieho času hrali Banskobystričania ďalšiu tentoraz až štvorminútovú presilovku a keďže ju nevyužili, preniesli si ju do predĺženia.

Ani v ňom sa však v početnej prevahe nepresadili, šance mali Hrnka a Hickmott. Už v troch proti trom sa ocitol sám pred brankárom HC '05 Aslund, no pohorel a rovnako ho napodobnil na opačnej strane v sólovom úniku Wahl. Rozuzlenie nastalo dvadsať sekúnd pred koncom, keď chybu Slováka potrestal Ejdsell a zabezpečil tak švédskemu mužstvu dva body.

Dan Ceman, tréner Banskej Bystrice: "Po minulom zápase v Karlstade s Färjestadom sme neboli spokojní, nehrali sme tam najlepšie. Myslím si, že teraz môžeme byť radi aj za tento bod."

"Mali sme šance aj na víťazstvo, nešli nám presilovky. Čelili sme silnému súperovi, blokovali sme strely. Bojovalo sa na oboch stranách. Dokázali sme vždy odskočiť súperovi, no ten zakaždým vyrovnal. Náš brankár bol opäť fantastický. Hráči môžu byť za dnešný výkon na seba hrdí."


Patrik Lamper, strelec tretieho gólu Banskej Bystrice: "Mohli sme tento zápas s Färjestadom vyhrať, ale nepremenili sme šance. Mrzí nás, že sme nevyužili najmä štvorminútovú presilovku na konci tretej tretiny a na začiatku predĺženia. Následne súper strelil víťazný gól. Švédsky tím bol hokejovejší a to si myslím, že v tomto zápase rozhodlo v ich prospech. My sa však nemáme za čo hanbiť, ukázali sme dobrý hokej."

Jojan Pennerborn, tréner Färjestadu: "Nemali sme dobrý štart, hneď po chybe sme inkasovali gól, čo sa nám potom stalo celkovo trikrát v zápase. Takže som napokon rád, že odchádzame s dvomi bodmi. Hrať doma a vonku je v tejto súťaži veľký rozdiel. Bystričania mali v tomto smere výhodu a pretavili ju do bodu. Teší ma, že sme zvládli oslabenia."


4. kolo:

HC'05 iClinic Banská Bystrica – BK Färjestad Karlstad 3:4 pp (1:0, 0:1, 2:2 - 0:1)

Góly: 2. Hickmott (Wahl, Southorn), 43. Jääskeläinen, 54. Lamper (Slovák) - 26. Erixon (Aslund), 52. Nilsson (Aslund), 57. Aslund (Blum, L. Johansson), 65. Ejdsell

Druhý sobotňajší zápas G-skupiny:

19.45 Ambri-Piotta - Red Bull Mníchov


Tabuľka

1. Färjestad 4 2 1 0 1 13:7 8

2. Mníchov 3 2 0 1 0 8:3 7

3. Ambri-Piotta 3 1 0 0 2 3:6 3

4. Banská Bystrica 4 0 1 1 2 7:15 3