Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Šport

BRANISLAV FODREK o góle Buffonovi: Môj posledný parádny moment

Bývalý futbalista Branislav Fodrek v štúdiu Tablet TV. Foto: Teraz.sk

Len máloktorý futbalista na svete sa môže pochváliť tým, že počas kariéry prekonal legendárneho talianskeho brankára Buffona. Jedným z nich je Branislav Fodrek, ktorý bol hosťom v štúdiu Tablet TV.

Bratislava 7. január (Teraz.sk) – Svojho času patril k najlepším stredopoliarom našej najvyššej súťaže a jeho meno malo vo futbalových kruhoch ozajstný cveng. Čoskoro 36-ročný rodák z Bratislavy Branislav Fodrek sa však v roku 2014 potichúčky rozlúčil s hráčskou kariérou. O tom, čomu sa venuje dnes, ako si spomína na spanilú jazdu petržalskej Artmedie v prestížnej Lige majstrov, ale napríklad i to, ktorý šport je preňho v posledných mesiacoch ideálny relax, prezradil v televíznom rozhovore v štúdiu Tablet TV.

Branislav Fodrek vstúpil do seniorského futbalu v drese bratislavského Slovana, no vrchol kariéry zažil v konkurenčnej Artmedii Petržalka. Pod vedením vtedajšieho trénera a neskôr úspešného reprezentačného kormidelníka Vladimíra Weissa získal klub z pravého brehu Dunaja dva majstrovské tituly, vďaka čomu sa predstavil aj v prestížnej Lige majstrov a veruže v sezóne 2005/06 urobil aj dieru do sveta. Po tom, čo v predkolách vyradil postupne kazašský Kairat Alma-Ata, škótsky Celtic Glasgow i srbský Partizan Belehrad, futbalová rozprávka pokračovala. V skupinovej fáze sa Petržalčanom postavili do cesty slávne veľkokluby – Inter Miláno (0:1 a 0:4 ), FC Porto (3:2 a 0:0) a Glasgow Rangers (0:0 a 2:2) – a hoci ďalej v tejto súťaži už nepokračovali, získali skúsenosti na nezaplatenie. „Veľa ľudí mi to častokrát pripomína, no bolo to už naozaj dávno. Ja osobne to už považujem za dejepis a z minulosti sa žiť nedá. Na druhej strane, mám z tých zápasov spomienky a zážitky na celý život. Bolo to krásne obdobie. My hráči sme vtedy sami nechápali, čo sa to deje, bol to pre nás vrchol kariéry. Teda pre mňa určite,“ zalovil v pamäti Branislav Fodrek.

Pozrite si televíznu debatu s Branislavom Fodrekom:



V spomínanej sezóne Ligy majstrov aj vrátane troch predkôl strelili Petržalčania svojim súperom 14 gólov, pričom Foďo, ako znie dlhoročná Braňova prezývka, sa nepresadil ani raz (okrem gólu z pokutového kopu v rozstrele súboja s Partizanom Belehrad). Svoj presný zásah si zrejme šetril na 26. august 2008, kedy odohrali so spoluhráčmi na bratislavskom Tehelnom poli odvetný duel 3. predkola Ligy majstrov so slávnym Juventusom (1:1). Jeho gól bol o to cennejší, že v bráne Turínčanov nestál nik iný, ako legendárny Gianluigi Buffon, ktorý pri Fodrekovom ekvilibristickom zakončení ostal stáť ako soľný stĺp, ani brvou nepohol. „To je vec, na ktorú nikdy nezabudnem, niekde v pamäti ju budem mať určite do konca života. Zároveň sa mi tento gól spája s tým, že to bol zrejme môj posledný parádny moment, pretože dva mesiace na to som sa zranil, čo ma na dlhší čas vyradilo z futbalového diania. Ale ako som už povedal, nikto mi ten gól už nezoberie a som nesmierne rád, že sa mi pred rokmi podarilo proti Juventusu skórovať,“ pokračoval Branislav Fodrek a jedným dychom dodal: „Nebudem klamať, v nasledujúcich týždňoch či mesiacoch po tom zápase som si ho pozrel zo záznamu viackrát, no v poslednom čase sa už k tomu touto formou nevraciam. Je to už len príjemná spomienka.“

Urobí kariéru vo footgolfe?


Po tom, čo v roku 2014 zavesil Fodrek kopačky definitívne na klinec a začal sa venovať trénerstvu, sem-tam si nájde čas aj na pomerne nový šport – footgolf. Už z názvu je jasné, že ide o kombináciu futbalu a golfu, a tak nás zaujímalo, ako sa k tomu dostal? „Raz sa mi o tom zmienil môj bývalý spoluhráč a zároveň syn súčasného trénera slovenskej futbalovej reprezentácie Ján Kozák, a tak som si povedal, že to vyskúšam. Od prvého momentu ma to začalo baviť a hrával som to čoraz častejšie. Vlani som sa dokonca v Argentíne zúčastnil svetového šampionátu. Teraz mám toho času už pomenej, no stále ma footgolf veľmi baví,“ dodal Branislav Fodrek, ktorý na spomínaných MS v juhoamerickej krajine obsadil veľmi solídnu 10. priečku.