Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 17. máj 2024Meniny má Gizela
< sekcia Šport

Bayern sa chystá zachrániť sezónu, Real proti štatistikám

Hráči z Bayernu Mníchov Foto: TASR/AP Photo/Matthias Schrader

Bayern má proti Realu na domácej pôde skvelú bilanciu, z deviatich duelov vyhral osem a raz remizoval.

Bratislava 16. apríla (TASR) - Semifinálová fáza futbalovej Ligy majstrov 2011/2012 odštartuje v utorok 17. apríla zápasom dvoch európskych veľkoklubov - Bayernu Mníchov s Realom Madrid.

Bude to v poradí už piate vzájomné meranie síl tradičných rivalov v semifinále najprestížnejšej klubovej súťaži. Kým "biely balet" má nakročené k titulu v španielskej lige, Bayern by prípadným vypadnutím v ĽM dokonal neúspešnú sezónu, keďže prvenstvo v bundeslige už zrejme nedosiahne. Vzájomná bilancia hovorí jasne v prospech Bayernu, do finále neprešiel cez Real iba raz.

Veľkou motiváciou pre hráčov bavorského klubu postúpiť do finále je skutočnosť, že rozhodujúci zápas tohtoročnej edície sa odohrá práve v domovskom stánku klubu - Allianz Aréne. Pre niektorých "Mníchovčanov" bude dodatočným motivujúcim prvkom to, že v Reale istý čas pôsobili, no klub museli opustiť z dôvodu "nadbytočnosti".

Týka sa to trénera Juppa Heynckesa, pod ktorého vedením Real v sezóne 1997/98 ukončil 32-ročné čakanie na šiesty Európsky pohár, Heynckes však napriek tomu v klube skončil. Dvojročnú anabázu v Reale zažil tiež holandský krídelník Arjen Robben, ktorému prezident klubu Florentino Perez oznámil, že už ho nepotrebujú.

Oba tímy sa prvýkrát stretli v sezóne 1975/76 a toto semifinále akoby udalo tón ďalším vzájomným konfrontáciám. Roberto Martinez z Realu si v tomto dueli zlomil nos pri kolízii s brankárom Bayernu Seppom Maierom a fanúšik, známy pod prezývkou "El Loco del Bernabeu" (Šialenec z Bernabeu) vbehol na trávnik a zaútočil na rozhodcu a útočníka Bayernu Gerda Müllera. Skutočná rivalita prepukla o 11 rokov neskôr, keď Juanito stúpil na chrbát a následne i na hlavu Lothara Matthäusa, kým jeho spoluhráč kopol nemeckého špílmachra do stehna.

Juanito, ktorý v roku 1992 zomrel pri autonehode vo veku 37 rokov, dostal za tento incident 5-ročný dištanc. Rôzne kontroverzie poznačili aj prípravné zápasy týchto tímov, v súčasnosti sa však už o nevraživosti príliš nedá hovoriť, aspoň podľa vyjadrení oboch strán.

"Pri Bayerne treba brať do úvahy viacero elementov, prvým z nich je história klubu. Je to mimoriadne hrdý klub a vedia, že toto je zrejme posledná šanca úspešne ukončiť sezónu, nehovoriac o tom, že finále sa uskutoční na ich štadióne. Budú chcieť dokázať ich bojovnosť a proti Realu sa budú snažiť zo všetkých síl," uviedol riaditeľ Realu Emilio Butragueno.

Stredopoliar Bayernu Bastian Schweinsteiger sa taktiež sústredí na samotný zápas bez potreby vyvolávať slovné prestrelky, ako to urobil Claudio Pizarro v roku 2004. Peruánsky útočník vtedy pred duelom s Realom vyhlásil, že tým klaunom nastrieľajú päť gólov, španielsky tím však postúpil po súčte výsledkov 2:1. "Všetko alebo nič, o tom to bude v utorok. Musíme zahrať na hranici našich možností, či dokonca zájsť ešte o niečo ďalej. S podporou fanúšikov to však môžeme dokázať. Nebude to jednoduché, otestuje to našu psychickú odolnosť. Dúfam, že potvrdíme vysokú odolnosť, ktorou je Bayern známy," vyhlásil.

Bayern má proti Realu na domácej pôde skvelú bilanciu, z deviatich duelov vyhral osem a raz remizoval. Nemecký klub v tejto sezóne LM vyhral všetkých päť domácich zápasov, v ktorých strelil 17 gólov a inkasoval iba tri. Z posledných 13 domácich stretnutí v LM prehral Bayern iba raz, vlani s Interom Miláno 2:3. Domáca bilancia Bayernu proti španielskym klubom je taktiež obdivuhodná, v posledných 18 dueloch utrpel jedinú prehru - v skupinovej fáze 2002/03 prehral s Deportivom La Coruňa 2:3.

1. semifinále LM 2011/2012, utorok 17. apríla (20.45 SEČ):


Bayern Mníchov - Real Madrid /rozhoduje: Howard Webb (Ang.)/

Pravdepodobné zostavy:


Bayern: Neuer - Lahm, Boateng, Badstuber, Alaba - Schweinsteiger, Gustavo - Robben, Müller, Ribery - Gomez
Real: Casillas - Arbeloa, Ramos, Pepe, Marcelo - Alonso, Khedira - Di Maria, Özil, Ronaldo - Benzema