Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Šport

Basketbalistky Good Angels Košice tesne získali Slovenský pohár

Na snímke tím Good Angels Košice po víťazstve finálového zápasu Slovenského pohára žien v basketbale Piešťanské Čajky - Good Angels Košice 21. januára 2018 v Piešťanoch. Foto: TASR/Martin Palkovič

Hrdinkou zápasu sa napokon stala hosťujúca Jurčenková, jej úspešný pokus päť sekúnd pred koncom znamenal triumf pre Košice.

Piešťany 21. januára (TASR) - Basketbalistky Good Angels Košice získali po ročnej odmlke opäť Slovenský pohár. V repríze minuloročného finále zvíťazili nad Piešťanskými Čajkami na ich palubovke najtesnejším rozdielom 62:61.



finále:

Piešťanské Čajky – Good Angels Košice 61:62 (32:33)

Piešťany:
Zohnová 13, Bartáková, Mikulášiková, T. Páleníková a Podrugová po 10 (Slamová a Smithová po 4, Dudášová, Jakubcová a Kašpárková 0)

Košice: Jurčenková 18, Žirková 9, Morrisová 6, Petersová 5, M. Páleníková 0 (Bálintová 11, Šarauskaitéová 6, Stehlíková 4, Sverrisdóttir 2, Deptová 1)

TH: 11/10 – 20/13, Fauly: 22 - 20, Trojky: 3 - 1, Rozhodovali: Tomašovič, Ženiš, Matejčík, štvrtiny: 17:15, 15:18, 18:12, 11:17


Skóre finálového súboja otvorila úspešnou dvojkou hosťujúca Jurčenková. Hráčkam Košíc patrili úvodné minúty, Piešťany sa naopak neustále doťahovali. V šiestej minúte sa však domácim basketbalistkám podarilo vyrovnať na 10:10, od tohto momentu sa tímy striedali v tesnom vedení. Posledné slovo v prvej štvrtine mala napokon Terézia Páleniková, "and-one" akciou upravila na 17:15 z pohľadu domácich. Aj v druhej 10-minútovke pokračovala vyrovnaná bitka, v jednom momente boli na tom lepšie Košice, potom sa dostali k slovu naopak Čajky. Zverenkyne trénera Petra Jankoviča však dobre zakončili prvý polčas, do šatní išli za tesného vedenia 33:32.

Na snímke s loptou Anna Jurčenková (Good Angels Košice) a na zemi Terézia Páleníková (Piešťanské Čajky) počas finálového zápasu Slovenského pohára žien v basketbale Piešťanské Čajky - Good Angels Košice 21. januára 2018 v Piešťanoch.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Po prestávke začali piešťanské hráčky strieľať s vysokou úspešnosťou, čo im prinieslo aj najvyššie vedenie v zápase – 42:37. Päťbodový náskok si udržali počas celej tretej štvrtiny, pred záverečnými desiatimi minútami viedli 50:45. Štvrtá štvrtina bola už plná emócií a obrovského nasadenia na oboch stranách. Viac z hry mali domáce hráčky, svoj náskok dokázali ešte zvýšiť.

Na snímke fanúšikovia tímu Piešťanské Čajky počas finálového zápasu Slovenského pohára žien v basketbale Piešťanské Čajky - Good Angels Košice 21. januára 2018 v Piešťanoch.
Foto: TASR/Martin Palkovič


Lenže Košičanky v závere zariskovali, 59 sekúnd pred koncom sa Petersovej po úspešnej trojke podarilo vyrovnať skóre zápasu na 59:59. Po jednom úspešnom trestnom hode Bálintovej dokonca viedli Košice 60:59, ale vzápätí prišla dvojbodová odpoveď od Podrugovej. Hrdinkou zápasu sa napokon stala hosťujúca Jurčenková, jej úspešný pokus päť sekúnd pred koncom znamenal triumf pre Košice.

Na snímke tréner tímu Good Angels Košice Peter Jankovič počas finálového zápasu Slovenského pohára žien v basketbale Piešťanské Čajky - Good Angels Košice 21. januára 2018 v Piešťanoch.
Foto: TASR/Martin Palkovič


hlasy po zápase:

Peter Jankovič, tréner Košíc: "Ja si myslím, že rozhodlo šťastie. Možno si Piešťany zaslúžili dnes vyhrať viac pohár. Som hrdý na dievčatá, že to nezabalili a za nepriaznivého stavu stále bojovali. Aj so šťastím sme dokázali zápas otočiť. Som rád, že sme to zvládli, aj keď najtesnejším možným rozdielom. Víťazstvo je však naše, pohár je naspäť v Košiciach."

Barbora Bálintová, hráčka Košíc: "Bolo to pre nás veľmi cenné víťazstvo, pretože Piešťany hrali veľmi dobre, ako už hrali aj v stredu, keď nás zdolali. V štvrtej štvrtine to vyzeralo, že sa to zopakuje, ale našťastie sme sa zomkli, v dôležitých momentoch sme dali body a zvrátili sme zápas."

Martin Pospíšil, tréner Piešťan:
"Momentálne to po zápase veľmi mrzí. Boli sme blízko k obhajobe, ale v závere sme sa dopustili chýb, ktorých sme sa nemali dopustiť. Šport, basketbal a život je o chybách, tie chyby sa trestajú. My sme boli potrestaní tým, že sme stratili Slovenský pohár. Dôležité je tiež povedať to, že som hrdý na dievčatá. Odviedli maximum a je iba škoda, že tomu chýbala víťazná bodka."

Lenka Bartáková, hráčka Piešťan:
"Čo povedať po takom zápase, koncovku sme určite nezvládli. Nebolo to o súperovi alebo o rozhodcoch, ale bolo to len o nás. Koncovky musíme hrať viac skúsene, viac si veriť. Myslím si, že nerozhodli posledné sekundy, ale to, že sme stratili v priebehu dvoch minút náskok piatich bodov."