Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Šport

AUSTRALIAN OPEN: Hyeon Chung postúpil do semifinále mužskej dvojhry

Juhokórejčan Chung Hyeon. Foto: TASR/AP

V dueli o postup do finále nastúpi Chung proti víťazovi súboja Roger Federer (2-Švajč.) - Tomáš Berdych (19-ČR).

Melbourne 24. januára (TASR) - Juhokórejský tenista Hyeon Chung sa prebojoval do semifinále dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open v Melbourne. Vo štvrťfinále zdolal Američana Tennysa Sandgrena v troch setoch za 2:34 h 6:4, 7:6 (5) a 6:3. V dueli o postup do finále nastúpi proti Švajčiarovi Rogerovi Federerovi, nasadený hráč číslo dva zdolal českú turnajovú devätnástku Tomáša Berdycha 7:6 (1), 6:3 a 6:4.

Mladík Hyeon Chung sa stal prvým hráčom z Kórejskej republiky, ktorý sa prebojoval medzi najlepšie kvarteto na grandslamovom podujatí. Dvadsaťjedenročný Hyeon Chung je zároveň najmladší tenista, ktorý postúpil do semifinále na grandslamovom turnaji od roku 2010, keď Marin Čilič v rovnakom veku prenikol medzi najlepšiu štvorku takisto v Melbourne. Hyeon Chung vyhral aj druhý vzájomný duel so Sandgrenom, o päť rokov staršieho Američana zdolal aj pred pár týždňami v 1. kole turnaja v Aucklande.

Chung ukončil tiež zaujímavý príbeh jeho súpera po koncentrovanom výkone v troch setoch, hoci v poslednej hre duelu si to poriadne skomplikoval. Viedol 40:0 a podľa vlastných slov už rozmýšľal, čo povie v rozhovore Jimovi Courierovi bezprostredne po víťazstve priamo na kurte. Nevyužil však štyri mečbaly a musel odvrátiť dva brejkbaly, napokon však hru, set aj zápas dotiahol do úspešného konca. "Za stavu 40:0 som už hľadal slová na rozhovor. Po zhode a odvrátenom brejku som si však povedal 'ešte žiadne ceremónie, iba zostaň koncentrovaný'," citovala ho agentúra AP. Chung je po 86 rokoch prvým Ázijčanom, ktorý je na AO v elitnom kvartete. Naposledy to dokázal Japonec Jiro Sato v roku 1932.

Federer nastupoval proti Berdychovi s vysoko pozitívnou vzájomnou zápasovou bilanciou 19:6 a potvrdil, že to na neho vie. Zdolal ho deviatykrát za sebou. V prvom sete síce prehrával 2:5, keď mu Berdych vzal hneď prvé podanie, ale dokázal sa dotiahnuť. V deviatej hre odvrátil Čechov setbal, vzal mu podanie a v koncovke setu v tajbrejku jasne dominoval. O osude druhého setu rozhodol brejk Švajčiara v jeho závere na 5:3 a päťnásobný šampión AO už dopodával na jeho zisk. Berdych si pred tretím setom vzal "lekársky timeout", súpera ním ale nevyviedol z pohody. Tridsaťšesťročný Federer ho brejkol na 2:1, a hoci si český reprezentant vzápätí súperovo podanie vzal späť, Federer ho opäť brejkol na 3:2. Následnou hrou brejk potvrdil na 4:2 a duel už doviedol do úspešného konca, keď premenil hneď prvý z troch mečbalov.

"Som rád, že sa mi podarilo v prvom sete otočiť vývoj a uhrať ho viacerými dôležitými loptičkami. Tiež som veľmi rád, že som zdravotne v poriadku a nič ma nebolí. Na rozdiel od minulého roka, keď ma veľmi bolel chrbát," povedal obhajca titulu v okamžitom interview na kurte. Federer, ktorý bojuje o jubilejný 20. grandslamový titul, postúpil v Melbourne už do svojho štrnásteho semifinále. Tento rok na úvodnom grandslamovom podujatí sezóny ešte nestratil ani set. Berdych prehral so Švajčiarom desiatykrát na grandslame, piatykrát za sebou v Melbourne a jeho maximom tak na AO zostávajú dve semifinále z rokov 2014 a 2015. Federer je tiež najstarší semifinalista v Melbourne Parku od roku 1977, keď sa to podarilo vo veku 42 rokov Kenovi Rosewallovi, resp. najstarší semifinalista grandslamovej štvorky od roku 1991, keď vo veku 39 rokov postúpil medzi najlepšie kvarteto na US Open Jimmy Connors.

muži - dvojhra - štvrťfinále:



Hyeon Chung (Kór. rep.) - Tennys Sandgren (USA) 6:4, 7:6 (5), 6:3,
Roger Federer (2-Švaj.) - Tomáš Berdych (19-ČR) 7:6 (1), 6:3, 6:4