Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Šport

Atletico ťažilo z aktívneho prvého polčasu, Borussii chýbal Malen

Hráči Atletica Madrid oslavujú víťazstvo vo štvrťfinálovom futbalovom zápase Ligy majstrov medzi Atleticom Madrid a Borussiou Dortmund na štadióne Metropolitano v Madride v stredu 10. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Atletico bolo naposledy v semifinále v sezóne 2016/17, keď ho vyradil mestský rival Real Madrid. Nestačili naň ani v dvoch z troch finálových účastí.

Madrid 11. apríla (TASR) - Futbalisti Atletica Madrid zvládli v závere nápor Borussie Dortmund a ťažili zo svojej ofenzívnej aktivity v prvom polčase. V prvom štvrťfinále Ligy majstrov zdolali úradujúceho nemeckého vicemajstra 2:1. Priblížili sa tak k prvej účasti v semifinále LM od roku 2017.

V úvodnom dejstve predviedla defenzíva hostí vrátane brankára Gregora Kobela niekoľko kľúčových zákrokov. Zo štyroch striel na bránu, oproti jednej v podaní Borussie, však padli dva góly zásluhou Rodriga De Paula a Samuela Lina. Úvodný prišiel v 4. minúte po chybe obrancu Iana Maatsena, Linovi prichystali po polhodine hry loptu Antoine Griezmann a Alvaro Morata. Ten ťažil z nevydarenej hlavičky Matsa Hummelsa pre ktorého bol zápas 500. za Dortmund.

O kontaktný gól sa v závere postaral Sebastien Haller. Jeho tím bol podľa trénera Edina Terziča v úvodnom dejstve príliš nervózny. "Boli sme veľmi nervózni a inkasovali dva lacné góly. Potom sme dokázali napraviť situáciu. Povedal som im, aby sa upokojili, neremizovali sme, no máme výsledok, ktorý nám dáva šancu," citovala Terziča agentúra AFP. Borussia našla koncentráciu, Jana Oblaka preverila štyrmi strelami a dvakrát trafila žrď. Napriek snahe však cítila absenciu kľúčového kanoniera Donyella Malena, ktorý chýbal pre chorobu.

Domáci tréner Diego Simeone zaznamenal 50. víťazstvo v Lige majstrov ako deviaty kormidelník v histórii. Počas jeho dvanásťročného pôsobenia tím zatiaľ neprehral v Lige majstrov žiadny domáci zápas play off. Borussia naopak prišla o štvormesačnú sériu víťazstiev na ihriskách súperov. "Urobili sme malý prvý krok, chceli sme doma vyhrať. Sme tu silní, fanúšikovia nás tlačili dopredu. Takéto zápasy sú úžasné, neviete, či ich ešte niekedy zažijete. Som veľmi šťastný," povedal úspešný strelec De Paul po zápase. Kapitán hostí Emre Can hodnotil prehru o gól ako akceptovateľný výsledok: "V takýchto zápasoch môžeme prehrať o jeden gól. Boli fázy, keď kompletne ovládli hru. Je to 1:2 a budúci týždeň je všetko otvorené," povedal Emre Can, kapitán Dortmundu.

Atletico bolo naposledy v semifinále v sezóne 2016/17, keď ho vyradil mestský rival Real Madrid. Nestačili naň ani v dvoch z troch finálových účastí. Borussia bola naposledy medzi najlepšou štvorkou v roku 2013 a postúpila do finále, v ktorom nestačila 1:2 na Bayern Mníchov. Jej maximom v súťaži je celkový triumf zo sezóny 1996/97. V prípade postupu nastúpi proti víťazovi zápasu medzi Parížom Saint-Germain a Barcelonou. Odveta je na programe v utorok o 21.00 h.