Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Šport

Arteta vidí po domácej remíze nádej na postup cez Bayern: Žijeme

Brankár Bayernu Mníchov Manuel Neuer v akcii v úvodnom zápase štvrťfinále Ligy majstrov Arsenal Londýn - Bayern Mníchov v Londýne v utorok 9. apríla 2024. Foto: TASR/AP

Anglický tím doma remizoval 2:2. Nerozhodný výsledok zachránil v 76. minúte Leandro Trossard, ktorému poslal kľúčovú prihrávku Gabriel Jesus.

Londýn 10. apríla (TASR) - Tréner futbalistov Arsenalu Mikel Arteta žiada svoj tím, aby sa poučil z utorňajšieho prvého štvrťfinále Ligy majstrov proti Bayernu Mníchov. Anglický tím doma remizoval 2:2. Nerozhodný výsledok zachránil v 76. minúte Leandro Trossard, ktorému poslal kľúčovú prihrávku Gabriel Jesus. "Gunners" boli naposledy v semifinále najprestížnejšej európskej súťaže v sezóne 2008/09.

Domáci išli do vedenia po góle Bukaya Saku, ktorý sa vnútri šestnástky presadil strelou k vzdialenejšej žrdi v obklopení dvoch obrancov. Už o šesť minút neskôr vyrovnal Serge Gnabry z náročnej pozície, keď mu Leon Goretzka posunul loptu pred brankára Davida Rayu. Toho prekonal krátko po polhodine hry aj Harry Kane, ktorý premenil penaltu po faule Williama Salibu na unikajúceho Leroya Saneho. Vo svojom 20. zápase proti Arsenalu to bol jeho pätnásty presný zásah a šiesty na pôde londýnskeho tímu. Šancu zvýšiť na 3:1 mal vzápätí Sane, ktorého pribrzdil obranca Ben White a Raya sa tak dostal k lopte skôr.

"V Mníchove ideme odznova, sme nažive. Zápas sa skomplikoval a hráč pochopili, že musia zdvihnúť úroveň. Urobili sme nejaké chyby, poučíme sa z nich," citovala Artetu agentúra AFP. "Vidím nádej, pôjdeme do Mníchova a máme šancu vyhrať. V určitých oblastiach sa zlepšíme," povedal Arteta , ktorý dostal Arsenal do prvého štvrťfinále od roku 2010. Dodal, že jeho tím motivoval výkon hostí v prvom polčase, no zároveň dokázali zachovať v druhom polčase rozvahu. Na remíze mal veľký podiel Jesus, ktorý dokázal pod tlakom obrancov hostí posunúť loptu na Trossarda. Ten prekonal Manuela Neuera strelou z prvej k ľavej žrdi. "Náhradníci, najmä Leandro a Gabriel, mali veľký vplyv. Boli iniciatívni a využili reč tela," dodal Arteta.

Do nepohodlnej situácie sa Arsenal dostal nedôraznou obranou. Do zápasu pritom vstupoval v lepšej forme, keď vyhral osem z predošlých desiatich zápasov, v jednom remizoval a jeden prehral. Bayern mal naopak za sebou ligovú prehru na pôde nováčika v Heidenheime (2:3) a za kratší koniec ťahal aj predtým v šlágri s Borussiou Dortmund (0:2). Už v nedeľu môže stratiť aj matematickú šancu na domáci titul, ktorý má prvýkrát v histórii na dosah Bayer Leverkusen. "Bavori" získali všetky domáce tituly od sezóny 2012/13 (11).

Tréner hostí Thomas Tuchel spomenul po zápase situáciu z 66. minúty. Domáci obranca Gabriel Magalhaes zobral loptu do rúk po rozohrávke brankára Rayu. "Bola to bláznivá situácia. Položili loptu na zem, rozohrali a on ju vzal do rúk. Najviac nás nahnevalo vysvetlenie. Rozhodca povedal našim hráčom, že to bola školácka chyba a vo štvrťfinále Ligy majstrov ju nebude trestať penaltou," netajil Tuchel svoje rozhorčenie nad rozhodnutím arbitra Glenna Nyberga. "Je to príšerné vysvetlenie. Je jedno, či to bola školácka chyba, sme nahnevaní, pretože nám toto rozhodnutie uškodilo," dodal nemecký kouč.

Bayern má minimálnu šancu na zisk ligového titulu a vypadol aj z Nemeckého pohára. Siedmy titul v Lige majstrov je tak preň jediná nádej na zisk trofeje v tomto ročníku. "Nebolo to jednoduché, najmä po tom, ako sme v úvode inkasovali. Fanúšikovia Arsenalu boli neuveriteľní, tlačili svoj tím dopredu. Skórovali sme z nášho prvého útoku a to nám veľmi pomohlo, získali sme dôveru. Góly vonku sa už neberú do úvahy, sme spokojní s našim výkonom a budúci týždeň začíname od 0:0," zhodnotil zápas Tuchel.

Odveta je na programe v stredu 17. apríla o 21.00 h. Víťaza dvojzápasu čaká úspešnejší z dvojice Real Madrid a Manchester City. Úradujúci šampióni LM remizovali v utorok v Madride 3:3.