Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Zvrchovanosť otvorila SR nevídané možnosti v Európe a EÚ,tvrdí premiér

Foto: TASR/Martin Baumann

Zachovanie zvrchovanosti vidí premiér iba v spolupráci s rozhodujúcimi hráčmi v EÚ a ako účasť rešpektovaného a dôveryhodného Slovenska v elitnom európskom klube.

Bratislava 17. júla (TASR) – Zvrchovanosť SR, vyhlásená 17. júla 1992, otvorila krajine dovtedy nevídané možnosti v Európskej únii a  Európe. Podľa premiéra Roberta Fica išlo o prvý suverénny krok Slovákov, ktorí pocítili zodpovednosť nielen za vlastný osud, ale dostali príležitosť byť súčasťou demokratickej a slobodnej Európy.

Ako dnes uviedol pri príležitosti 20. výročia prijatia Deklarácie o zvrchovanosti SR vtedajšie dianie poznačilo celý jeho profesionálny život. "Tento osobitne hektický rok dostal celú slovenskú spoločnosť do veľkého pohybu. Prichádzala vlna slobody, keď sme bez zábran vyjadrovali nielen názory na politické usporiadanie a politický systém, ale po dlhých rokoch ticha sme sa konečne mohli prejaviť ako mysliaci a konajúci slobodný národ," pripomenul s tým, že prinieslo to aj kvalitatívne nové hodnotné vzťahy s Českou republikou. "Považujem ich za osobitne cenné," dodal.

Zachovanie zvrchovanosti vidí premiér iba v spolupráci s rozhodujúcimi hráčmi v EÚ a ako účasť rešpektovaného a dôveryhodného Slovenska v elitnom európskom klube.

"Plnenie záväzkov vyplývajúcich z nášho členstva v únii a eurozóne nie sú stratou alebo obmedzením suverenity a zvrchovanosti, ale základným predpokladom silného a úspešného Slovenska," podčiarkol. Za najhorší scenár označil izoláciu SR. Akékoľvek snahy spochybňujúce proeurópsku orientáciu krajiny, ktoré by ju v prípade dvojkoľajného vývoja v únii odsúdili do spoločnosti štátov druhej kategórie, považuje za smrteľne nebezpečné, čo by ohrozilo spoločný cieľ prosperujúceho štátu.


Tu bude player


Na druhej strane prisľúbil, že ak by vláda videla zo strany európskych inštitúcií návrhy, ktoré idú úplne proti suverenite, ako je napríklad schvaľovanie národných štátnych rozpočtov, tak sa SR bude brániť. "Hoci dodržiavanie záväzkov a dohodnutých pravidiel hry vnímame ako predpoklad zvrchovanosti, izolácia nie je žiadne riešenie," zopakoval. Téma zvrchovanosti je počas 20 rokov pre neho zväčša spájaná s pozitívnymi zásahmi, proti negatívnym bude veľmi tvrdo protestovať.

Za dôležité považuje aj to, ako sa v súčasnosti správajú politici k tejto udalosti. Prekvapuje ho preto, že nie všetci predstavitelia vedenia Národnej rady (NR) SR a predstavitelia výborov sa zúčastnili na slávnostnom prijatí predsedom NR SR Pavlom Paškom. Rovnako ho zaskočil fakt, že 20. výročie nie je predmetom žiadnych stanovísk či vyhlásení politických strán.