Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

ZVJS: Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma 283 odsúdených väzňov

Putá, ilustračné foto. Foto: Teraz.sk - Jaroslav Taldík

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu dostalo 137 odsúdených, z nich 49 je monitorovaných technickými prostriedkami.

Bratislava 29. marca (TASR) - Veľkonočné sviatky bude môcť stráviť doma so svojimi blízkymi 283 odsúdených väzňov. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Zboru väzenskej a justičnej stráže (ZVJS) Monika Kacvinská.

Mimoriadne voľno na opustenie ústavu dostalo 137 odsúdených, z nich 49 je monitorovaných technickými prostriedkami. Možnosť opustiť ústav na viac hodín s účelom stretnutia s blízkymi dostalo ďalších 94 väzňov. Vychádzku mimo ústavu na najviac 48 hodín udelili 52 odsúdeným.

"Mimoriadne voľno na opustenie ústavu je možné podľa zákona o výkone trestu odňatia slobody odsúdenému udeliť za dlhodobé pozitívne výsledky dosahované pri plnení programu zaobchádzania, plnení pracovných povinností, výkone prospešných prác mimo ústavu alebo za vykonanie príkladného činu," priblížila hovorkyňa.

Odsúdeným umiestneným v otvorenom oddelení možno udeliť vychádzku mimo ústavu až na 48 hodín. "Samozrejme, aj tu platí, že čím vyšší stupeň stráženia, tým je väčší rozsah obmedzení pre odsúdeného a väčšia kontrola jeho pohybu," dodala.

K 27. marcu bol celkový počet väznených osôb na Slovensku 9762 (1381 obvinených a 8381 odsúdených). Vo výkone väzby a výkone trestu odňatia slobody sa nachádzalo 41 mladistvých a 482 cudzincov.