Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Zosnulému veteránovi M. Píkovi sa poďakovali prezident aj premiér

Na archívnej snímke plukovník vo výslužbe Milan Píka povýšený na generála počas slávnostného aktu povýšenia a vymenovania generálov Ozbrojených síl SR a odbojárov v Prezidentskom paláci v Bratislave. Foto: TASR/Martin Baumann

Milan Píka bol príslušníkom britského Kráľovského letectva (RAF), avšak v lietaní mu zabránila porucha zraku, a tak vykonával kancelárske práce.

Bratislava 21. marca (TASR) - Vojnovému veteránovi Milanovi Píkovi, ktorý zomrel v stredu (20. 3.), cez sociálnu sieť poďakovali prezident SR Andrej Kiska aj premiér Peter Pellegrini (Smer-SD). Status mu venovalo tiež veľvyslanectvo Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Severného Írska, ktoré ho označilo za člena svojej veľkej rodiny.

"Ďakujeme za všetko, pán generál Píka. V živote ste čelili ťažkým skúškam a nikdy ste neuhli. Vždy ste stáli na strane slobody a pravdy. Ako skutočný hrdina," napísal Kiska. "Ďakujeme za všetko, čo ste pre Slovensko urobili," pridal sa Pellegrini.

Britské veľvyslanectvo ocenilo generálovu pravidelnú účasť na svojich podujatiach, na ktorých bol podľa jeho slov očarujúcou a inšpiratívnou osobnosťou. "Bol vždy ochotný hovoriť s mladou generáciou o svojom životnom príbehu, ako aj o tom, aké dôležité je vedieť odpúšťať či bojovať za slobodu. Na veľvyslanectve naňho spomíname s rešpektom a láskou," konštatovalo veľvyslanectvo.

Milan Píka bol príslušníkom britského Kráľovského letectva (RAF), avšak v lietaní mu zabránila porucha zraku, a tak vykonával kancelárske práce. Po druhej svetovej vojne študoval právo. Rovnako ako jeho otec Heliodor Píka bol po februári 1948 zatknutý a uväznený. Píka starší bol následne vo vykonštruovanom procese odsúdený na trest smrti, Milan Píka bol prepustený a spoločne s matkou sa usadil na Slovensku.

V súvislosti s nespravodlivým stíhaním svojho otca bol Milan Píka v roku 1949 prepustený z armády a mal problémy s úradmi. V 60. rokoch dosiahol plnú súdnu rehabilitáciu svojho otca.

Za odbojovú činnosť dostal Milan Píka Československý vojnový kríž a ďalšie česko-slovenské a zahraničné vyznamenania. V roku 1990 mu bola udelená hodnosť plukovníka a v roku 2014 bol povýšený na brigádneho generála. Podľa historika Palečka bol Píka jediným generálom oboch armád - českej aj slovenskej.