Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Zomrel bývalý dlhoročný šéf školských odborov

Ján Gašperan Foto: TASR/Pavel Neubauer

Ján Gašperan roky pôsobil ako zástupca KOZ v Rade hospodárskej a sociálnej dohody (tripartita).

Bratislava 16. júla (TASR) – Bývalý predseda Odborového zväzu pracovníkov školstva a vedy na Slovensku a viceprezident Konfederácie odborových zväzov (KOZ) SR Ján Gašperan zomrel v piatok 13. júla vo veku 61 rokov.

Roky pôsobil ako zástupca KOZ v Rade hospodárskej a sociálnej dohody (tripartita) a ako hlavný vyjednávač pri kolektívnych zmluvách vyššieho stupňa pre pracovníkov, ktorí vykonávajú prácu vo verejnom záujme a v štátnej službe.

Ján Gašperan sa narodil 25. mája 1951 v Banskej Bystrici. Študoval na Stavebnej fakulte Slovenskej vysokej školy technickej, na Ekonomickej fakulte Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici a na Univerzite tretieho veku v Banskej Bystrici. Bol dlhoročným odborárskym funkcionárom na rôznych regionálnych úrovniach. Tri volebné obdobia stál na čele viac ako 50-tisícovej členskej základne školských odborárov.

"Počas jeho riadenia nevýrobných zväzov KOZ a 12 rokov vedenia nášho odborového zväzu mal výrazný podiel na formovaní odborovej politiky na Slovensku, rovnako aj na presadzovaní záujmov KOZ a odborového zväzu v medzinárodných odborových orgánoch," uviedol pre TASR predseda OZ pracovníkov školstva a vedy na Slovensku Pavel Ondek.

Posledná rozlúčka so zosnulým bude 19. júla o 12.45 h v bratislavskom krematóriu.